NS Hosszabbítás: Györe vagy Djere? – a zentai teniszező története

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.20. 19:39
A Nemzeti Sport szombati számában megjelenő Hosszabbítás-mellékletből ajánljuk:

A karikaturista Szeles Károly és a vállalkozó Györe Csaba nem rokonok, nem is ismerték egymást, de mindkettőjük fejéből kipattant olyan ötlet, amelyben rajtuk kívül nem sokan hittek. Előbbi eldöntötte, hogy a teniszlabdát az újvidéki házfalnak ütögető lányából, Mónikából egy nap világelső lesz, utóbbi pedig azt álmodta meg, hogy László, aki telente egy zentai, jégveremhez hasonlító bútorgyárban edzett, bekerül a világ száz legjobb teniszezője közé.

Szeles Mónika a ‘90-es évek elején 178 héten át vezette a női teniszezők világranglistáját, Györe László pedig pályafutásának legjobb helyezését érte el a múlt héten: a vajdasági teniszező az október 9-én kiadott rangsorban a 89. helyet foglalta el, így szinte biztos, hogy januárban az Ausztrál nemzetközi bajnokság főtábláján kap helyet.

De valójában Györe László vagy Laslo Djere?

Az 1995-ben született teniszező az általános és a középiskolát is magyar nyelven fejezte be szülővárosában. Szerbiában az anyakönyvi kivonatokon valamennyi állampolgárnak szerbül szerepel a neve, így lett a Györe Lászlóból a szerbesítés után Laslo Djere.

Annak, hogy eddig nem adott hosszabb interjút a magyarországi sajtónak, egy oka van. Még mindössze 18 és fél éves volt, amikor megjelent egy cikk, amelynek a címe az volt: „A szerb zászló sokat jelent, a magyar nem.” Nagyon sokan csak az interjú címéig jutottak, s a fiatal teniszezőt rengetegen támadták, sértegették, s ennek a feldolgozásához idő kellett. Különösen azért, mert a cím hatásvadász volt, ugyanis Györe az interjúban azt mondta: „…én Szerbiának szeretnék játszani, mert egy szerb zászló a nevem mellett megfoghatatlanul sokat jelent a sportágban, míg a magyar zászló sajnos nagyon keveset.”

Az immár a legjobb ötven teniszező közé vágyó Györe László élettörténetét vajdasági kollégánk, Tőke János írta meg a Nemzeti Sport szombati, Hosszabbítás című mellékletében.

És a Hosszabbításban még olvashatnak arról, hogy…
…miként fordultak tragikomédiába az FC Sopron végnapjai. Az élvonalban egykor csillogó, majd onnan eltűnő labdarúgó-klubokról szóló sorozatunk 11. részét Csillag Péter jegyzi
….az október 27-én 60. születésnapját ünneplő Szalma László szabadtéren és fedett pályán elért távolugrórekordjai egyaránt tovább élnek, mint Bob Beamon világcsúcsa. Thury Gábor interjúja.
Kamuti Jenő a 20. születésnapján világbajnoki címet ünnepelhetett, de jobban örült annak, hogy akkor már tudta: az édesapja életben van. Öt olimpián indult, kétszer zárt éremmel, és hogy mindkétszer ezüsttel, nem bánja. Orvosként is sokra vitte, akarattal, szorgalommal, kitartással. Nyolcvanesztendős, de inkább örökifjú. Malonyai Péter interjúja
miért piros a Ferrari? Miként tudta elorozni a piros színt az Egyesült Államoktól Olaszország az 1907-es Peking–Párizs autóverseny után? A kérdésre Németh Andrea kereste a választ.
…mit csinál Kínában Vajda László, aki nélkül ebben az évszázadban alig rendeztek olimpiát? Szűcs Miklós interjúja

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik