MALONYAI PÉTER
MALONYAI PÉTER
2019.06.05 22:42 Frissítve: 2019.06.05 22:42

Hajrá, magyarok! – Malonyai Péter jegyzete

Ha egy magyar fiú magyar akar lenni – mármint hivatalosan is, a világ legtermészetesebb dolga. Létezik rá kitaposott ösvény, s ha végigment rajta, örömmel köszönhetjük őt szép hazánkban (a többes szám első személy fontos).

 
Úszás: Szabó Szebasztián mától versenyzőként is magyarnak számít 
Milák és Cseh edzője kétségüknek adtak hangot a honosítás kapcsán 

Akkor sincs gond, ha sportolóról van szó, szűkítve a kört, úszóról, szorosabbra fonva a lasszót, Szabó Szebasztiánról, aki letette a névjegyét – éppen nálunk, az országos bajnokságon. Milák Kristófot és Cseh Lacit (bocsánat, nem áll rá a szám a Lászlóra) legyőzve, ami nem kis teljesítmény.

Az pedig szabályok adta lehetőség, hogy a nemzetközi szövetség igenjének köszönhetően mostantól akármikor, így idén a világbajnokságon, jövőre pedig az olimpián számolhat vele Sós kapitány. Miközben magától értetődik, hogy nincs az a klasszis, aki örül annak, ha egyik pillanatról a másikra kívülről kap vetélytársat. Mert a jog (honosítás) komoly intézmény, a szív (országválasztás) döntéseit csak tudomásul venni lehet, ám a hétköznapok korántsem a fennköltség, az észérvek mentén követik egymást.

Minden tiszteletem Selmeci Attiláé (Milák mestere) és Plagányi Zsolté (Cseh Laci edzője), végtelenül diplomatikusan, az érzékenységekre ügyelve sejtetik, hogy ugyan Isten hozta Szabó Szebasztiánt, ám nem feltétlenül a honosítás az üdvözítő mifelénk úszásban. Hozzáállásukkal a legteljesebb mértékben egyetértek, sőt kénytelen vagyok egyetérteni, érzékelve, érezve a sportág erejét, s figyelembe véve a (világ)klasszisok számát – csak azért nem kezdek bele a felsorolásukba, mert 1. biztosan kihagynék valakit, 2. a terjedelemnek vannak korlátai.

Nem hiszem, hogy a meglepetés diktálta félelmeken, sőt inkább „félelmecskéken” túl támadna feszültség Szabó Szebasztián érkezése körül, intelligens emberek szolgálnak kimagasló produkcióval nálunk a medencék környékén. Ami engem illet, nálam hétköznapi esetről van szó, egy magyar ifjú magyar lett, az, hogy tehetséges úszó, csak ráadás, miért ne élne a talentumával nálunk is, s mi ugyan miért löknénk el magunktól.

És azt se feledjük, hogy úgy beszél magyarul, mint te vagy én – remélem, magasabb kosárlabda- és hokiköreinkben értik, mire gondolok.

2020.02.21 22:45:50

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Nem azt írom, hogy egy pénzdíjas olimpia másnapján jönne az apokalipszis – de hogy jó eséllyel elindulnánk felé, az biztos.

2020.02.20 10:34:45

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A magazinban számos verseny bemutatása mellett írunk a rajtcsomagokról, versenymániáról és a népszerű félmaratoniról is.

2020.02.20 16:58:24

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

A mindennapos testnevelésóra bevezetésével a néptánc is nagy lehetőséghez jutott.

2020.02.17 23:16:07

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ez nem ellenőrizetlen forrású és hitelességű átigazolási pletyka Cristiano Ronaldóról vagy Lionel Messiről – mert velük minden hírt el lehet adni –, hanem a magából erkölcsileg kifordult rögvalóság.

2020.02.17 13:55:49

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY (Berlin), HATÁR DÁVID, LAKNER GÁBOR (Budapest)

A nőknél ismét Simone Biles nyert • A dél-afrikai rögbiválogatott az Év csapata • Dirk Nowitzki életműdíjat kapott.