nemzetisport.hu 2019.06.04 17:28 Frissítve: 2019.06.04 18:44

Úszás: Szabó Szebasztián mától versenyzőként is magyarnak számít

Kedd délután Cornel Marculescu, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) ügyvezető igazgatója hivatalosan értesítette a Magyar Úszószövetséget, hogy mindent rendben talált Szabó Szebasztián honosítási kérelmével kapcsolatban, így a vajdasági születésű versenyző mostantól bármikor szerepelhet a magyar válogatottban.

Szabó Szebasztián érzelmi döntése (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Alig három héttel azután, hogy a MÚSZ elküldte Lausanne-be a honosításhoz szükséges valamennyi dokumentumot, a nemzetközi szövetség központjából máris megérkezett a zöld jelzés: a debreceni országos bajnokságon remeklő Szabó Szebasztián immár „sportállampolgárként” is magyarnak számít.

„Nem tudom, létezik-e honosítási világrekord, de az biztos, hogy a FINA és a MÚSZ között meglévő egészen kiváló kapcsolat sokat segített abban, hogy ilyen gyorsasággal elintéződjék ez az ügy – már persze azon túl, hogy a győri klubbal karöltve profi módon, hiánytalanul beadtuk a szükséges dokumentációt” – kommentálta a döntést Wladár Sándor elnök.

Mindez azt jelenti, hogy a 2017 decemberéig szerb színekben induló, vajdasági születésű sprinter már az idén nyáron magyarként állhat rajtkőre a kvangdzsui (gwangjui) világbajnokságon. Szabó a debreceni országos bajnokságon úszott magyar csúcsával (22.99) a negyedik helyen áll az aktuális világranglistán (amelynek vezetője, a brazil Nicholas Santos hazája válogatási elvei miatt valószínűleg lemarad a vb-ről).

A 23 esztendős versenyzőt Koreában ezen a távon fogja nevezni Sós Csaba szövetségi kapitány, illetve az aktuális forma alapján a váltókban is helyet kaphat.

„Tudom, hogy ez nagyon érzékeny kérdés, mégis úgy érzem, jó döntést hoztam, amikor a szívemre hallgattam. És most nagyon boldog vagyok” – közölte az örömhír hallatán Szabó Szebasztián a délutáni, győri edzését megelőzően.

2020.01.15 17:48:46

Úszás ZSOLDOS BARNA

Már Budapesten van a csütörtök esti M4 Sport – Az Év Sportolója 2019 Gála díszvendége, Mark Spitz.

2019.12.20 21:06:18

Úszás KOVÁCS ERIKA, TUMBÁSZ HÉDI

Milák Kristóf próbál mindig mindenhez jó arcot vágni, igyekszik mindenkinek megfelelni.

2019.12.20 21:28:38

Úszás KOVÁCS ERIKA, TUMBÁSZ HÉDI

Kapás Boglárka nem értette, miért vannak a sikerétől mások annyira oda.

2019.12.11 23:59:36

Úszás KOVÁCS ERIKA

Olimpiai bajnokunk úgy érzi, képes lesz önmaga edzőjeként is megugrani a szintet Tokióban.