Evezés: Galambos Péter hetekig szenvedett a vállával, de így is duplázott az ob-n

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.08.03. 15:28
null
Galambos Péter hektikus felkészülés után nyert két aranyat (Fotó: Magyar Evezős Szövetség)
Hektikus felkészülés után is két aranyéremmel zárt az evezős országos bajnokságon Galambos Péter. A Vác VEC versenyzője könnyűsúlyú egypárban és Fenyődi Tamás oldalán – szintén címvédőként – könnyűsúlyú kétpárban is a dobogó tetejére állhatott fel.

Bár ebből a versenyen semmi nem látszott, Galambos Péter szűk két héttel az ob előtt még azt sem tudta, ott lehet-e a megméretésen. Mint a Career Sport Management által támogatott versenyző a hivatalos Facebook-oldalán írta, minden június elején, egy apróbb vállfájással indult.

„A karanténidőszakot követően végre volt egy konkrét cél, amiért lehetett készülni. Szinte napról napra jobban mentek az edzések. Aztán egyik reggel kisebb fájdalmat éreztem a bal vállamban. Nem igazán foglalkoztam vele, majd elmúlik – gondoltam. Egy hetet eveztem vele minden gond nélkül. Úgy értem, az evezésben nem akadályozott, de egyéb mozdulatoknál már egyre inkább. Romlani kezdett az állapotom, annyira, hogy már evezés közben is fájt. Ekkor fordultam segítségért” – idézte fel a sportoló.

Az MRI-vizsgálatok nyáktömlőgyulladást mutattak ki a 33 éves evezősnél. Galambosra gyulladáscsökkentő gyógyszerkúra, gyógytorna, hidegkamrás kezelések sora várt, ami két újabb hét alatt eredményre vezetett ugyan, ám ezzel még nem ért véget a tortúra.

„Mivel nem fájt, ezért tettem egy kísérletet az evezésre. Menni akartam, zárkózni a lemaradásomból. Itt követtem el a nagy hibát, ugyanis másnapra minden addiginál rosszabbra esett vissza a vállam állapota” – kezdődhetett hát elölről a regenerációs folyamat. Galambos ezúttal már jóval óvatosabb volt, épp emiatt csupán az ob hetében ülhetett újra hajóba. A versenyen való részvételhez is csak az utolsó pillanatokban kapta meg az orvosi „zöld jelzést”.

„Láttam a kockázatot, benne volt, hogy a korai nagy terhelés negatív irányba veti vissza a vállam, de be voltam sózva, versenyezni akartam. Talán mondanom se kell, hogy nehéz volt a visszaszokás. Sem technikailag, sem erőben nem éreztem magam otthon a hajóban. Minden vízre szállással jött vissza az emlék. Előbb a technika, majd az utolsó napokban a dinamika is alakulni látszott. Az ob csütörtökön elrajtolt, a futamokat bringával követtem és szurkoltam a klubtársaimnak. Töltődtem, vágyakoztam. Pénteken ugyanez volt a program, ráadásul aznap rendezték a normálsúlyú egypárt, ahol én is indultam volna rendes esetben. Fura volt a partról nézni azt a döntőt, ahol ott lett volna a helyem. De a legjobb hatban így is három váci vívott az érmekért. Óriási futam volt!”

Galambos Péter az ob hetéig nem is tudott edzeni (Fotó: Career Sport Management)
Galambos Péter az ob hetéig nem is tudott edzeni (Fotó: Career Sport Management)

Szombaton aztán eljött a könnyűsúlyú egypár ideje, a Vác Európa-bajnok, világbajnoki érmes versenyzője pedig szintén a vízre szálló egységek között lehetett.

„Tele voltam kérdőjelekkel. Fogom bírni? Mennyit vállaljak az elején? Mi legyen a taktika? Tényleg megéri kockáztatni? Vízre raktuk a hajót edzőmmel, Rapcsival, és onnantól valahogy már tudtam a dolgom. A futamot lehoztam, külsőre sokak számára könnyedén. Belülről is jónak éreztem, nyoma sem volt a másfél hónap kihagyásnak. Nagy boldogság volt így célba érkezni, ráadásul győztesként” – tekintett vissza az első, aranyérmet hozó versenyére a 2020-as országos bajnokságon.

A vasárnapi újabb kihívást szintén sikerrel vette Galambos – és a válla egyaránt. Fenyődi Tamással megvédte könnyűsúlyú kétpárban a magyar bajnoki címét.

„Itt már nagyobb önbizalmam volt, elhittem, hogy a testem bírni fogja az iramot. Most gondolom csak végig igazán, milyen rögös felkészülés volt ez az idei. Bár jól sült el szereplés szempontjából, soha nem kívánok még egy ehhez hasonlót” – zárta gondolatait a 2006-os első ob-sikere óta már 34 magyar bajnoki aranynál járó Galambos Péter.

Az idei országos bajnokságot a Vác az éremtábla harmadik helyén zárta a Győr és a Csepel mögött.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik