MTI 2020.08.02 20:11 Frissítve: 2020.08.02 20:15

Evezős ob: a férfiaknál a Csepel, a nőknél Külker nyerte a nyolcast

A férfiaknál a Csepel, míg a nőknél a Külker EK Óbuda nyolcasa lett aranyérmes az evezősök szegedi országos bajnokságán vasárnap. Az ob negyedik, záró napján a felnőtteknél nyolc A döntőt rendeztek, amelyből öt szerepel az olimpiai programban.

 

A sportág leglátványosabb versenyszámának döntőjében a férfiaknál győztes csepeli nyolcas nagy csatában utasította maga mögé a MEC-Vasast, a Csepel EK B gárdáját, valamint a Győri AC egységét. A nőknél az első Külker közel öt másodperccel előzte meg a második helyezett győri csapatot.

A győri Szabó Bence és Forrai Dávid hat-hat aranyéremmel zárta az ob-t, miután vasárnap könnyűsúlyú kettesben bizonyult a legjobbnak. Szierer János szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta: az ob legnagyobb pozitívuma számára a férfiaknál tavaly világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnoki aranyérmes Galambos Péter, míg a nőknél Bertus Kitti szereplése.

„Galambos Peti több mint egy hónapig nem tudott evezni sérülése miatt, hétfőn volt először újra vízen, és szerdán tudott először komolyabb tempót menni. Ennek ellenére szombaton saját számában, könnyűsúlyú egypárban, míg vasárnap az olimpiai programban is szereplő könnyűsúlyú kétpárban aratott meggyőző győzelmet” – mondta a szakember, aki a négy ob-aranyéremmel záró Bertus Kittivel kapcsolatban megemlítette: ezek közül hármat olimpiai versenyszámban ért el a két szezont kihagyó, csak idénre visszatérő evezős.

„Korosztályosként is stabil versenyzőnek számított, ezek szerint ezt a jó szokását a kihagyás ellenére is megtartotta. Az Eb-n ő indul egypárban, ami vakrepülés lesz mindannyiunk számára. A nemzetközi felnőtt mezőnyben ugyanis nincs tapasztalata, mert az U23-as időszaka után állt le. A formája azonban meggyőző, az időeredményei pedig jók, így az Eb-szereplését és a jövőjét illetően bizakodóak vagyunk” – mondta.

A sportág következő kiemelkedő hazai eseménye két hét múlva az Európa-bajnoki válogató lesz majd Sukorón.

A GYŐZTESEK
FÉRFIAK
könnyűsúlyú kétpár (7 induló/olimpiai szám): Fenyődi Tamás, Galambos Péter (Vác VEC) 6:31.74 perc
könnyűsúlyú kettes (6): Szabó Bence, Forrai Dávid (Győri AC) 6:51.21 p
négypár (6/o. sz.): Vác VEC (Szklenka Bence, Bácskai Máté, Ács Kristóf, Varga Tamás) 5:50.10 p
nyolcas (12/o. sz.): Csepel EK (Szentpáli Gergő, Papp Benedek, Kerekes Krisztián, Porvázsnyik Patrik, Bózsó Szilveszter, Varga Koppány Márk, Juhász Tamás, Koncsik Dominik, k: Kerekes Kristóf Patrik) 5:49.15 p

NŐK
könnyűsúlyú kétpár (4/o. sz.): Fiák Eszter, Sándor-Polivka Dóra (MTK Budapest) 7:20.25 p
könnyűsúlyú kettes (7): Döbröntey Réka, Bartos Adél (Bajai Spartacus SC) 7:52.56 p
négypár (9/o. sz.): Külker EK Óbuda (Gosztola Orsolya, Benda Orsolya, Zsiros Janka, Bertus Kitti) 6:42.35 p
női nyolcas (9/o. sz.): Külker EK Óbuda (Győrfi Fanni, Zsombor Zita, Mile Anna, Maticsek Lizett, Gosztola Orsolya, Benda Orsolya, Bertus Kitti, Zsiros Janka, k: Vithalm Panna Diána) 6:45.63 p.

2020.08.11 17:13:21

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Tornászati vándordíj? A leventelabdarúgó-bajnokság kupája? Kincskereső kollégánk a 85 centis, felbecsülhetetlen értékű sportrelikvia titka nyomában.

2020.08.10 17:43:32

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A világon egyetlenként a sport- és a művészeti versenyben is olimpia bajnoknak vallhatta magát Walter Winans.

2020.08.09 23:44:38

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Alvarez esete arra példa, hogy mégsem kergült itt meg körülöttünk mindenki, még abban is megerősít minket, hogy pandémia ide, egyre kevésbé értékként kezelt tudás oda, a létezés továbbra is a legjobb dolog, ami velünk történhet.

2020.08.03 20:09:10

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Bűvös évszámok: 1848, 1954 – a történelem, a politika és a sport kapcsolódási pontjairól a Rubicon főszerkesztője, Rácz Árpád beszélt.