K. T. I. 2020.08.11 18:56 Frissítve: 2020.08.11 20:07

Erősport: a vízben 40 évesen is Molnár Zsolt a legjobb

Múlt hét végén vízre ültetett versenyszámokban mérték össze tudásukat az ország erős emberei a Prémium Liga 3. fordulójában. A balatonlellei strandon egyebek mellett 120 kilós bödönöket, hordókat és kőgolyót cipeltek a versenyzők, de egy autót is meg kellett tartaniuk. A győztes a 40 éves Molnár Zsolt lett, aki mögött Juhász Péter végzett.

A Prémium Liga balatonlellei fordulójának mezőnye (Fotó: Prémium Média & Sport Management Zrt.)

Balaton, szikrázó napsütés, erős emberek, hatalmas súlyok – ezt láthatta a közönség a hétvégén Balatonlellén. A Magyar Erősember-szövetség (HSMA) által szervezett országos kupasorozat, a Prémium Liga a harmadik fordulójához érkezett, ahol ezúttal komoly nehezítéssel találták szembe magukat a versenyzők: a legtöbb feladat ugyanis a vízben zajlott.

Az első versenyszám az egykezes súly fej fölé nyomása volt, melyben hat sikeres kísérlettel rögtön négy versenyző is az élen érezhette magát. Majd a bödöncipelés gyakorlat következett, ahol a partról a vízben elhelyezett 120 centiméter magas akadályig kellett becipelni a két darab, egyenként 120 kilogrammos nehezéket, majd a magassági korláton átdobni.

A java csak ezután jött: hordókat kellett egy több mint 5.5 méter magas korláton áthajítani – persze időre. Következett az autótartás, itt egy keretre ráállítottak egy személykocsit, amit a kereten elhelyezett markolatokra ráfogva kellett kiemelni és minél hosszabb ideig megtartani. A versenyszám után a nézők is kipróbálhatták (volna), de nem volt sikeres kísérlet.

A zárószám a kőgolyó vállra vétel volt, ismétlésre. Az Atlas golyókat a nehéz fogása miatt – ugyanis nincs is rajta fogás – a versenyzők vaxolni szokták, így biztosítva nagyobb tapadást, könnyebb emelést. Erre a vizes körülmények között nem volt lehetőségük: a csupasz, vizes kőgolyót kellett vállra venniük. A versenyszám viszont így sem hozott óriási fordulatot: Molnár Zsolt megőrizte az első helyét.

A versenyt megnyerő Molnár Zsolt (Fotó: Prémium Média & Sport Management)


„Nagyon készültem a mai versenyre. Az éve eleji problémákat elhagyva sikerült visszahozni a tavalyi formát. Sebestyén Jani barátommal a héten tartottunk is egy főpróbát edzéskereteken belül. Minden jónak mutatkozott. Bizonyítani akartam, hogy ugyan beleértem a »masters korba«, de még egy ideig számolni kell velem! Egy hét múlva Mádon is igyekszem bizonyítani, nem véletlen volt a siker”
– mondta a verseny megnyerése után Molnár.

A második helyezett ezúttal az a Juhász Péter lett, aki idén eddig minden HSMA-versenyt megnyert.

„A mai nap nem igazán sikerült jól, valamiért nem tudtam magam összeszedni úgy, ahogy kell. Kicsit fáradt is voltam, reggel hatkor végeztem a tűzoltóságon és onnan érkeztem, most ez sajnos így alakult. A hordódobásnál hibáztam, de nem vagyok biztos benne, ha nem hibázok, akkor megnyertem volna ezt a számot. Az autótartásban hoztam a kötelezőt, muszáj volt nyerni. A kőgolyót sajnálom, én belül úgy éreztem, hogy jó a tempó, csak a talaj miatt a kiállásaimban maradt jó pár másodperc, hogy stabilan meg tudjak állni. Összességében ez egy értékes második hely, mert Alex mögöttem végzett, így a ligában tovább tudtam növelni vele szemben az előnyömet, ami most a legfontosabb” – nyilatkozta Juhász Péter.

A Prémium Liga következő, negyedik fordulója Mádon lesz, ami sokak szerint az év egyik legnehezebb versenye lesz – legalábbis – a súlyok tekintetében. Öt versenyszámban mérkőznek majd meg az Erős Emberek, a többi között el kell majd húzniuk egy 13 tonnás kamiont.

HSMA PRÉMIUM LIGA
3. FORDULÓ
Végeredmény
1.: Molnár Zsolt
2.: Juhász Péter
3.: Véró Alex
4.: Losonczi Imre
5.: Hegedűs Ádám
6.: Dezső Martin
7.: Kurucz Kornél
8.: Tóth Norbert
9.: Bernáth Tamás

2020.09.26 00:03:38

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. A két brand sikertörténete akkor fonódott össze először.

2020.09.23 20:31:55

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Szerettem volna hinni március-április fordulójának főbekólintó napjai táján – naiv módon persze –, hogy az élet hajszolására kondicionált ember megáll, s néhány pillanatig gondolkozik legalább.

2020.09.22 22:24:13

Egyéb egyéni MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Már elnézést, de gépiesített sportolókat vagy hús-vér embereket akarunk-e látni? Sokak szerint itt a vége, itt kellene megállni. Csak még nem jutottunk el addig a pontig, amelyen túlról már nem lehet visszatérni.

2020.09.21 11:36:35

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A helyi lapok pedig nem válogattak a címekben:     „A sport megcsúfolása”, „Merénylet a versenyzők ellen”.

2020.09.20 21:45:37

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Az emberiséget sakkban tartó koronavírus-járvány miatt orvosilag ellenjavallt a meccsek előtti és utáni kézfogás is.