EJ: Ungvári Attila elődöntős, Szabó Frigyes búcsúzott

Vágólapra másolva!
2019.06.23. 13:28
null
Ungvári Attila bejutott a négy közé (Fotó: Nemzeti Sport, archív)
A cselgáncsozó Ungvári Attila a négy közé jutott a minszki Európai Játékokon, míg Szabó Frigyesnek a tizenhat között ért véget a versenye.  

A két, még állva maradt magyar közül cselgáncsozó közül a 73 kg-os Szabó Frigyes lépett először tatamira a minszki Európai Játékok, egyben Európa-bajnokság nyolcaddöntőben, ellenfele a svéd Tommy Macias volt. A mérkőzés nagy és eleinte kiegyenlített küzdelmet hozott, majd Szabónak minden erejére szüksége volt, hogy menekülni tudjon egy földharc végén. A szabadulás rengeteget kivett belőle, amit ki is használt a svéd, és egy vazaarival előnyben került. A hátralévő időben taktikusan őrizte az előnyét, és minden energiáját Szabó kísérleteinek elhárításával töltötte – sikerrel, így a magyar cselgáncsozó a tizenhat között búcsúzott.

A 81 kg-os Ungvári Attila azonban bejutott a nyolc közé, még ha túlórára is kényszerült. Sokáig úgy tűnt, vezetést szerzett egy vazaari értékű akcióval a belga Sam Chouchi ellen, de végül törölték a táblán lévő pontot. Így aztán végigment a négy perc, és jöhetett az aranypontig tartó küzdelem. Amikor Ungvárit másodszor is megintették, kicsit összevontuk a szemöldökünket, de jött az újabb vazaari a magyar dzsúdóstól, és ezt már visszavonhatatlanul megadták.

Ungvári Attila a negyeddöntőben a holland Frank de Wittel csapott össze, akivel eddig négyszer találkozott a pályafutása során. Mindegyikük kétszer-kétszer nyert, felváltva, a sorrend alapján most a magyar versenyző győzelmének kellett volna következnie.

És következett is!

A nyolcaddöntőhöz hasonlóan ez a mérkőzés is elment az aranypontig. A végig aktívabbnak tűnő és jobb erőben lévő magyar versenyző csak azért bosszankodhatott, mert kétszer is megintették, míg ellenfele büntetlenül csinálhatott bármit. A ráadásban egyre jobban érvényesült Ungvári fizikai fölénye, ráadásul végre a holland is kapott egy intést. Negyven másodperc után aztán a ceglédi dzsúdós beültette a hintába ellenfelét, a mozdulatsor vége egy gyönyörű, elődöntőt érő ippon lett!

„Sima volt” – hangzott el a lelátón Nagy András szakágvezető humoros értékelése. Nos, ha sima nem is volt, de azért elég meggyőző.

Az elődöntőben a bolgár Ivajlo Ivanov következik, akivel Ungvári Attila még soha nem találkozott a tatamin.

A korábbiakról itt olvashatnak.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja:Lakner Gábor

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik