Darts-vb: mindenki Van Gerwen ellen – legyőzhetetlen?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.16. 15:15
null
A tavalyi vb felfedezettje, Stephen Bunting (balra) és győztese, Gary Anderson (Fotók: Action Images)
Csütörtökön a londoni Alexandra Palace-ban elkezdődik a PDC-dartsvilágbajnokság. A verseny előtt összeállítottunk egy szubjektív listát a legjobb 16 játékosról, figyelembe véve idei formájukat, sorsolásukat és némiképp a múltjukat is. Mint minden ilyen lista, ez is egy vélemény, de talán azt senki sem vitatja, hogy a viadal legnagyobb esélyese a világranglista éllovasa, az idei hat premier versenyből ötöt megnyerő Michael van Gerwen.

 

16. Stephen Bunting (angol)

A 2014-es BDO-világbajnok tavaly tört be a PDC mezőnyébe, a világbajnokságon a negyeddöntőig menetelt, ehhez képest az idény közben csalódást keltett, talán gyorsabb fejlődést várt tőle a szakma. Egyelőre a Family Guy-figura miatt roppant népszerű, de a világbajnokságon mellette szól, hogy hosszúak a meccsek, van ideje bemelegedni, ezért ha rosszul kezd, akkor sincs menthetetlen helyzetben. A sorsolása miatt annál inkább...

15. Terry Jenkins (angol)

Egy arc, aki a nagy versenyek előtt mindig felfér az ilyen 16-os listákra, de igazából senki sem számol vele. 2011-ben vb-elődöntőt játszott, az évek során nyolcszor jutott be kiemelt verseny döntőjébe, de mindegyik finálét elvesztette. Nem az a nyertes típus.

14. Vincent van der Voort (holland)

A Bezzeg Nándort a 2009-es vb első fordulójában legyőző holland helyett honfitársai közül Jelle Klaasent vagy Benito van de Past is írhattuk volna. Mindegyiküknek hatalmas bravúrra lenne szüksége a 4. fordulóba jutásra.

13. Ian White (angol)

Az idén 15 versenyen jutott legalább a negyeddöntőig, ennek köszönhetően a ranglista 9. helyéről várja a vb-t. Az Adrian Lewis, Peter Wright, Michael van Gerwen hármason kellene túljutnia ahhoz, hogy január 3-án is játszania kelljen.

Két klasszikus figura: Raymond van Barneveld és a szakállas Simon Whitlock
Két klasszikus figura: Raymond van Barneveld és a szakállas Simon Whitlock

12. Simon Whitlock (ausztrál)

A 2012-es Eb-győztes ausztrált (a darts már csak ilyen...) a legutóbbi öt-hat évben az első nyolcba tettük volna, de a szakállas mágus már nem a régi.

11. Kim Huybrechts (belga)

Az idei Premier League-ben is látott belga októberben Michael Smitht, James Wade-et és Peter Wrightot legyőzve megnyerte az európai GP-t. Sokáig juthat, de lehet, hogy már a második fordulóban kifog rajta az osztrák Mensur Suljovic.

10. James Wade (angol)

A balkezes angol Michael van Gerwen megjelenéséig a legfiatalabb premiertorna-győztes volt. Jó sorsolása van, de nem árt vigyázni vele, mert amekkora bravúrokra képes, ugyanúgy összeomolhat bárki ellen.

9. Raymond van Barneveld (holland)

Rémes sorsolása van, csak a 16. a világranglistán, mégis ez a világbajnokság, amelyen rengeteget számít a rutin. A 2. forduló csúcsmeccsét játszhatja Buntinggal.

Barney nyerte meg minden idők legjobb döntőjét – íme, az ötös listánk!

Phil Taylor és Raymond van Barneveld is túl van a fénykorán
Phil Taylor és Raymond van Barneveld is túl van a fénykorán

8. Michael Smith (angol)

A PDC 2013-as U21-es világbajnoka jó sorsolása miatt került ennyire előre. A 2014-es vb-n legyőzte Phil Taylort, ami még a korosztályos trófeájánál is nagyobb szó volt, de az igazi áttörésre még várnia kell. Talán az idén.

7. Peter Wright (skót)

Az extravagáns skót, aki minden meccsére különleges fejszerkezettel készül, két éve vb-döntőt játszott, azóta is élete formájában játszik, novemberben a World Series döntőjébe jutott. Az első fordulóban a 2014-es U21-es világbajnok, Keegan Brown vár rá.

Peter Wright nemcsak showman, az egyik legjobb dartsjátékos is
Peter Wright nemcsak showman, az egyik legjobb dartsjátékos is

6. Dave Chisnall (angol)

Sok magyar dartsrajongó kedvence Chizzy. Egyike azoknak, akiktől bármelyik meccsükön joggal várhatunk kilencnyilas menetet. A harmadik fordulóban nagy meccset játszhat Wrighttal, ha mindketten eljutnak odáig.

5. Robert Thornton (skót)

A világbajnokságot és a Premier League-et leszámítva egy kiemelt verseny volt, amelyet nem Michael van Gerwen nyert meg 2015-ben. Az október elején Dublinban megtartott World Grand Prix-n a fináléban a kopasz hollandot kellett legyőznie Thorntonnak, és 5:4-re meg is nyerte a döntőt. Aki erre képes, bármire képes.

4. Adrian Lewis (angol)

A Phil Taylor által felkarolt, kétszeres világbajnok angol a novemberi Players Championship döntőjével melegített a vb-re. 11–6-ra kikapott Van Gerwentől, akinek a vb elődöntőjében vághat vissza.

3. Gary Anderson (skót)

A vb-címvédő a Premier League-et is megnyerte, ezenkívül azonban csak két kis versenyen diadalmaskodott. Az őszi négy premier versenyből három esetben a nyolcaddöntőben elvérzett, egyszer Van Gerwentől kapott ki a döntőben. Ám még mindig ő a legesélyesebb arra, hogy legyőzze a hollandot. Ehhez azonban Phil Tayloron is túl kellene jutnia.

2. Phil Taylor (angol)

A sportág élő legendája már nem megy el annyi versenyre, mint korábban, a nagy viadalokra tartalékol. Sokak szerint karrierje végéhez közeledik, és talán ez lesz az utolsó világbajnokság, amelyen még nagyot alkothat – bár ezt mondták tavaly is, mégis eljutott a döntőig.

1. Michael van Gerwen (holland)

A világbajnoki cím első számú várományosa a 2014-es győztes Michael van Gerwen, aki szenzációs évet tudhat maga mögött. A világelső holland az idén a lehetséges kilencből hat major tornát megnyert, és Phil Taylor mögött már a PDC-szervezet második legeredményesebb játékosának számít.

Michael van Gerwen az idén bombaformában versenyez
Michael van Gerwen az idén bombaformában versenyez
2015 NAGY VERSENYEINEK DÖNTŐI
Február 2., The Masters (200 000): Van Gerwen–Van Barneveld 11–6
Március 8., UK Open (300 000): Van Gerwen–Wright 11–5
Május 21., Premier League (700 000): Anderson–Van Gerwen 11–7
Május 29., Dubai Masters (245 000): Van Gerwen–Taylor 11–8
Június 14., csapat-vb (250 000): Taylor, Lewis–Anderson, Wright 3:2
Július 26., World Matchplay (450 000): Van Gerwen–Wade 18–12
Október 10., World Grand Prix (400 000): Thornton–Van Gerwen 5:4
November 1., Európa-bajnokság (300 000): Van Gerwen–Anderson 11–10
November 15., Grand Slam of Darts (400 000): Van Gerwen–Taylor 16–13
November 22., World Series of Darts Finals (45 000): Van Gerwen–Wright 11–10
November 29., Players Championship Finals (300 000): Van Gerwen–Lewis 11–6
November 29., U21-es vb (50 000): Hopp–Aspinall 6–5
A dátum a döntő időpontját, a szám angol fontban az összdíjazást mutatja. Vastaggal a premier versenyeket írtuk.

A későbbi bajnok Gary Andersonnal szemben elbukott 2015-ös vb-elődöntő a hírek szerint lelkileg nagyon megviselte, de az elért eredményei alapján kijelenthető, hamar túltette magát a történteken. A világbajnokságot követően 31 meccséből 30-at megnyert, míg február első napján – pályafutása során először – elhódította a The Masters győztesének járó trófeát. A kilenc állomásból álló European Tour-sorozatban az első négy tornán nem talált legyőzőre, júniusig csak róla szólt a széria.

Májusban, a több mint három hónapig tartó Premier League fináléjában megadatott számára a lehetőség, hogy visszavágjon Andersonnak a vb-döntőben elszenvedett vereségért, de nagy csatában ismét kikapott.

Az év első felében tehát a két legfontosabb tornát (világbajnokság, PL) nem tudta megnyerni, júliustól azonban lehengerlően játszott, s bár addig is ő volt a világelső, ekkor vált egyértelműen napjaink legjobbjává. Megnyerte a World Matchplayt – amely a legutóbbi hét évben mindig Phil Taylor sikerét hozta –, majd szeptemberben ötödik (egyben idei utolsó) tornagyőzelmét aratta a European Tour-sorozatban.

De ami miatt a legjobb előjelekkel várhatja a csütörtökön kezdődő világbajnokságot, az az év utolsó három hónapjában mutatott teljesítménye. Októberben döntőt játszott a World Grand Prix-n, míg novemberben csodálatos mérkőzés után megnyerte az Európa-bajnokságot, Taylor legyőzésével a Grand Slam of Dartsot, az első alkalommal kiírt World Series Finalset és két év után ismét a Players Championship Finalset. A vb-t megelőző hónapban tehát mind a négy rangos versenyen ő diadalmaskodott.

A Players Championship Finalset követően nem csoda – és még csak nem is nagyképűség –, hogy Van Gerwen úgy nyilatkozott: „Az idén toronymagasan én vagyok a legjobb játékos."

Igaza van. De ezt még a világbajnokságon is be kell bizonyítania...

A VB MENETRENDJE
December 17–23.: pótselejtezők (két nyert szettig) és 1. forduló (három nyert szettig)
December 26–29.: 2. forduló (négy nyert szettig)
December 29–30.: nyolcaddöntő (négy nyert szettig)
Január 1.: negyeddöntő (öt nyert szettig)
Január 2.: elődöntő (hat nyert szettig)
Január 3.: döntő (hét nyert szettig)
A versenyt a Sport TV közvetíti.

AZ ELSŐ FORDULÓ RÉSZLETES MENETRENDJE

December 17., csütörtök, 20.00 (Tv: Sport1)
PÓTSELEJTEZŐ
Andy Boulton (angol)–Per Laursen (dán)
1. FORDULÓ
Jamie Lewis (walesi, 31.)–Daryl Gurney (északír)
Peter Wright (skót, 4.)–Keegan Brown (angol)
Gary Anderson (skót, 2.)–Andy Boulton (angol)/Per Laursen (dán)

December 18., péntek, 14.00 (Tv: Sport2)
PÓTSELEJTEZŐ
Csiang Szun (kínai)–Mick McGowan (ír)
1. FORDULÓ
John Henderson (skót, 32.)–Darren Webster (angol)
Justin Pipe (angol, 20.)–Christian Kist (holland)
Mark Webster (walesi, 22.)–Csiang Szun (kínai)/Mick McGowan (ír)

20.00 (Tv: Sport2)
PÓTSELEJTEZŐ
Thanawat Gaweenuntawong (thaiföldi)–Rene Eidams (német)
1. FORDULÓ
Brendan Dolan (északír, 18.)–Kyle Anderson (ausztrál)
Kim Huybrechts (belga, 12.)–David Pallett (angol)
Michael van Gerwen (holland, 1. kiemelt)–Thanawat Gaweenuntawong (thaiföldi)/Rene Eidams (német)

December 19., szombat, 14.00 (Tv: Sport2)
PÓTSELEJTEZŐ
Kim Viljanen (finn)–Sven Groen (holland)
1. FORDULÓ
Steve Beaton (angol, 25.)–Koha Kokiri (új-zélandi)
Ian White (angol, 9.)–Dimitri Van Den Bergh (belga)
Kevin Painter (angol, 30.)–Kim Viljanen (finn)/Sven Groen (holland)

20.00 (Tv: Sport2)
PÓTSELEJTEZŐ
Ono Keita (japán)–Alex Tagarao (Fülöp-szigeteki)
1. FORDULÓ
Simon Whitlock (ausztrál, 10.)–Ricky Evans (angol)
Vincent van der Voort (holland, 15.)–Laurence Ryder (ausztrál)
Phil Taylor (angol, 3.)–Ono Keita (japán)/Alex Tagarao (Fülöp-szigeteki)

December 20., vasárnap, 14.00 (Tv: Sport2 – 16.00-ig)
PÓTSELEJTEZŐ
Michael Rasztovits (osztrák)–Rob Szabo (új-zélandi)
1. FORDULÓ
Andy Hamilton (angol, 27.)–Joe Murnan (angol)
Mensur Suljovic (osztrák, 21.)–Jermaine Wattimena (holland)
Jamie Caven (angol, 23.)–Michael Rasztovits (osztrák)/Rob Szabo (új-zélandi)

20.00 (Tv: Sport1 – 22.45-től)
PÓTSELEJTEZŐ
Alekszandr Oreskin (orosz)–Paul Lim (szingapúri)
1. FORDULÓ
Stephen Bunting (angol, 17.)–Jyhan Artut (német)
Raymond van Barneveld (holland, 16.)–Dirk van Duijvenbode (holland)
Mervyn King (angol, 14.)–Alekszandr Oreskin (orosz)/Paul Lim (szingapúri)

December 21., hétfő, 20.00 (Tv: Sport2)
PÓTSELEJTEZŐ
Warrick Scheffer (dél-afrikai)–John Michael (görög)
1. FORDULÓ
Robert Thornton (skót, 6.)–Alan Norris (angol)
Michael Smith (angol, 8.)–Jeffrey de Zwaan (holland)
James Wade (angol, 7.)–Warrick Scheffer (dél-afrikai)/John Michael (görög)

December 22., kedd, 20.00 (Tv: Sport1)
1. FORDULÓ
Dean Winstanley (angol, 29.)–Ronny Huybrechts (belga)
Wes Newton (angol, 26.)–Cristo Reyes (spanyol)
Dave Chisnall (angol, 13.)–Rowby-John Rodriguez (osztrák)
Terry Jenkins (angol, 11.)–Darin Young (amerikai)

December 23., szerda, 20.00 (Tv: Sport1)
1. FORDULÓ
Andrew Gilding (angol, 28.)–Gerwyn Price (walesi)
Benito van de Pas (holland, 24.)–Max Hopp (német)
Adrian Lewis (angol, 5.)–Jan Dekker (holland)
Jelle Klaasen (holland, 19.)–Joe Cullen (angol)

AZ 1. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA ÁGRAJT SZERINT

Michael van Gerwen (holland, 1. kiemelt)–Thanawat Gaweenuntawong (thaiföldi)/Rene Eidams (német)
John Henderson (skót, 32.)–Darren Webster (angol)
Raymond van Barneveld (holland, 16.)–Dirk van Duijvenbode (holland)
Stephen Bunting (angol, 17.)–Jyhan Artut (német)
Michael Smith (angol, 8.)–Jeffrey de Zwaan (holland)
Steve Beaton (angol, 25.)–Koha Kokiri (új-zélandi)
Ian White (angol, 9.)–Dimitri Van Den Bergh (belga)
Benito van de Pas (holland, 24.)–Max Hopp (német)

Adrian Lewis (angol, 5.)–Jan Dekker (holland)
Andrew Gilding (angol, 28.)–Gerwyn Price (walesi)
Kim Huybrechts (belga, 12.)–David Pallett (angol)
Mensur Suljovic (osztrák, 21.)–Jermaine Wattimena (holland)
Peter Wright (skót, 4.)–Keegan Brown (angol)
Dean Winstanley (angol, 29.)–Ronny Huybrechts (belga)
Dave Chisnall (angol, 13.)–Rowby-John Rodriguez (osztrák)
Justin Pipe (angol, 20.)–Christian Kist (holland)

Gary Anderson (skót, 2.)–Andy Boulton (angol)/ Per Laursen (dán)
Jamie Lewis (walesi, 31.)–Daryl Gurney (északír)
Vincent van der Voort (holland, 15.)–Laurence Ryder (ausztrál)
Brendan Dolan (északír, 18.)–Kyle Anderson (ausztrál)
James Wade (angol, 7.)–Warrick Scheffer (dél-afrikai)/John Michael (görög)
Wes Newton (angol, 26.)–Cristo Reyes (spanyol)
Simon Whitlock (ausztrál, 10.)–Ricky Evans (angol)
Jamie Caven (angol, 23.)–Michael Rasztovits (osztrák)/Rob Szabo (új-zélandi)

Robert Thornton (skót, 6.)–Alan Norris (angol)
Andy Hamilton (angol, 27.)–Joe Murnan (angol)
Terry Jenkins (angol, 11.)–Darin Young (amerikai)
Mark Webster (walesi, 22.)–Csiang Szun (kínai)/Mick McGowan (ír)
Phil Taylor (angol, 3.)–Ono Keita (japán)/Alex Tagarao (Fülöp-szigeteki)
Kevin Painter (angol, 30.)–Kim Viljanen (finn)/Sven Groen (holland)
Mervyn King (angol, 14.)–Alekszandr Oreskin (orosz)/Paul Lim (szingapúri)
Jelle Klaasen (holland, 19.)–Joe Cullen (angol)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik