Darts: a világbajnok legyőzte a világelsőt a PL döntőjében

Vágólapra másolva!
2015.05.21. 22:52
A skót Gary Anderson 11–7-re legyőzte a holland Michael van Gerwent a darts Premier League londoni döntőjében. A négyes döntő a két elődöntővel kezdődött, Anderson és Van Gerwen is 7–4-es hátrányból nyerte meg rendkívül szoros mérkőzését Dave Chisnall, illetve Raymond van Barneveld ellen.

Gary Anderson Dave Chisnall után Michael van Gerwent is legyőzte (Fotó: Action Images)
Gary Anderson Dave Chisnall után Michael van Gerwent is legyőzte (Fotó: Action Images)
Gary Anderson Dave Chisnall után Michael van Gerwent is legyőzte (Fotó: Action Images)

A legutóbbi két világbajnokság győztese csapott össze a londoni fináléban, Gary Anderson és Michael van Gerwen is 140-es körrel kezdett. A skót nyitotta a kört, a végén három nyila volt 40-re, de mindegyik fölé ment, így Van Gerwen azonnal brékelt. Anderson azonnal visszavághatott volna, de egymás után két 180-ja után a kiszállónál szektort tévesztett, és a holland 2–0-ra elhúzott.

Anderson ezt követően nemcsak, hogy tartotta magas átlagát, a kiszállókat is jobban dobta, és 3–2-re fordított. Van Gerwennek 121-es kiszálló kellett az egyenlítéshez a roppant magas színvonalú találkozón. 4–3 után Anderson 180-nal helyezte nyomás alá Van Gerwent, aki nem tudta bedobni a nyilait a dupla négybe, és elvesztette az általa kezdett leget. Anderson önkívületben játszva, dupla 13-ast értékesítve elhúzott 6–3-ra, majd a kiszállókat az első tíz legben csak 25 százalékos hatékonysággal dobó Van Gerwen újabb megingását kihasználva már néggyel vezetett, és négy legre volt a Premier League megnyerésétől.

A sorozat 2011-es győztesét kissé visszavetette a szünet, Van Gerwen az újrakezdést követően azonnal brékelt, és visszajött 7–4-re. Az elődöntőben ez az előny Chisnallnak és Van Barneveldnek is vereséget jelentett, de rosszabb hír volt Andersonnak, hogy Van Gerwen felszívta magát, és egy 11 nyilas játékkal már csak kétleges hátrányban volt.

Sőt, feljöhetett volna egyre is, ha nem hibáz el két kiszállót, a 13. játékban. Elhibázta, Anderson újabb lélegzetvételnyi előnyhöz jutott. A 15. legben 170-ről majdnem kiszállt Anderson, van Gerwen nem tudta kihasználni, hogy a brék lehetőségét, így maradt a háromleges különbség. Úgy tűnt, mindez megtörte Van Gerwent, de Anderson két kiszállót is elrontott, így 10–6 helyett 9–7 lett.

Anderson 10–7-nél egy legre volt karrierje második Premier League-győzelmétől, és stílusosan, Van Gerwen kezdésénél brékelve 64-es kiszállóval megnyerte a mérkőzést és a trófeával együtt járó 200 ezer fontot.

Anderson 104.9-es átlaggal zárta a meccset, míg Van Gerwen 105.8-cal. Ugyanakkor a skót a 180-anasok csatájában 7:3-ra győzött, míg a kiszállókat 50 százalékban értékesítette a holland 31.8-ával szemben.

ELŐDÖNTŐ

Az este Dave Chisnall és Gary Anderson összecsapásával kezdődött. A tízes PL-mezőnyből a sorozat elején Chizzy indulásának jogosságát kérdőjelezték meg a legtöbben, de mára kiderült, alaptalanul. Az angolok közül csak a sárga pólós jutott el a négyes döntőig, és élvezte is a szurkolók támogatását. A világbajnoki címvédő elleni meccsen 4–3-ig mindketten hozták azt a leget, amelyet ők kezdtek (a hetediket Chisnall 152-es kiszállóról), de Anderson, akárcsak a januári vb-döntőben, összeszólalkozott a londoni nézőkkel, ami ezúttal ki is billentette.

Az eredmény Chisnall brékje volt, és 6–3-ra elhúzott az angol. Anderson utána hozta a kezdését, majd 6–4-nél jött a szünet, amely során lehiggadhatott a skót, és 7–5 után visszabrékelt, majd 7–7-re egyenlített.

FUTBALLSZTÁROK MELLÉKSZEREPBEN

Az est felvezető száma egy celeb meccs volt, három futballista egy rögbis ellen: a West Ham Unitedot képviselő Joey O’Brien, James Collins, Kevin Nolan trió Mike Tindall-lal csapott össze, és alulmaradt az egy nyert legig tartó meccsen.
A lelátón az operatőrök megtalálták Stuart Bingham sznúkervilágbajnokot is.

Ahogy közeledtek a döntőbe jutáshoz szükséges tíz nyert leghez, a meccs elején látott kiszállóhibák újra jelentkeztek, mindketten idegesen dobtak a dupla mezőkre. 8–8 után Chisnall megnyerte a saját kezdésű leget, Andersonnak a meccsben maradásért kellett játszania. A világbajnok ugyanúgy 68-ról szállt ki, mint Chisnall egy leggel korábban.

A döntő legben Chisnall 180-nal kezdett, Anderson pedig szektorhibát dobott, így nem tudta tartani a lépést riválisával. Chizzy 32-ről ne tudott kiszállni (dupla 16 helyett 16, dupla nyolc helyett nyolc, dupla négy helyett kint), Anderson viszont 116-ról tripla 19-cel, sima 19-cel és dupla hússzal befejezte, és extraklasszis finisével bejutott a döntőbe.

„Ez volt a legjobb három nyilam, amit az egész sorozatban dobtam" – mondta a 98.4 pontos háromnyilas átlagot produkáló, a kiszállókat 47.6 százalékos pontossággal dobó skót a meccs után. Chisnall sajnálhatja, hogy csak minden harmadik nyilával találta el a duplát, ha összeszedettebb lett volna a legek végén, nagy különbséggel nyert volna.

A második elődöntőben a 48 éves Raymond van Barneveld a 25 éves Michael van Gerwennel találkozott a holland házi meccsen. MvG a szokásos világoszöld pólóját viselte, míg a Barney nemzeti színekbe öltözött, elöl a holland zászló piros-fehér-kék csíkjai, hátul egy narancs tigris (hogy a bevonuló zenéje is a képbe illjen) díszelgett a pólóján.

A két holland 5–4-ig egymás mellett haladt fej fej mellett, mindkettőjüknek volt nyila arra, hogy elvegye riválisa kezdését, de egyszer sem sikerült. Aztán a szünet előtti utolsó, tizedik legben a címvédő Van Barneveld megrázta magát, két 180-assal nyitott, esélye volt a kilenc nyilasra, de a dupla 12-t elrontotta. Van Gerwen így is nagyon le volt maradva, így Barney a tizedik nyilával 6–4-es vezetést szerzett.

Van Barneveld 110-es kiszállóval növelte három legre az előnyét, de Van Gerwen gyorsan felzárkózott rá, és legjobb formáját hozva 7–7-re egyenlített. Sőt, ellenállhatatlan játékával sarokba szorította honfitársát, aki hiába próbálta lassítani a játékot, Van Gerwen zsinórban öt játékot nyerve 9–7-re elhúzott. Van Barneveld még egy becsületjátékot nyert, de a 106.4-es háromnyilas átlagot hozó, minden második kiszállóját bedobó Van Gerwent nem lehetett megállítani, a tar holland 10–8-cal bejutott a döntőbe.

KONKLÚZIÓ

Az este nagy kérdése volt, hogy mennyire sínyli meg a Premier League Phil Taylor távollétét. A legenda először nem jutott a legjobb négy közé a sorozatban, azaz tíz év alatt ez volt az első este, amelyen nem lépett porondra. A darts ereje volt a tét, miszerint kinőtte-e a sportág legnagyobb legendáját?

Az este elején elég lapos volt a hangulat, félő volt, hogy nem lesz az igazi Taylor nélkül, de Chisnall és Anderson 180-ai meghozták a várt löketet, és a mérkőzésük közepére már megvolt a szokásos hangulat, amely a roppant izgalmas elődöntő végére a tetőfokára hágott.

Azaz már az első elődöntőben bebizonyosodott, hogy igenis van fantázia az elitben Phil Taylor szereplése nélkül is, ugyanakkor reméljük, még sokáig számíthatunk a 16-szoros világbajnok jelenlétére ezeken a viadalokon.

DARTS PREMIER LEAGUE
NÉGYES DÖNTŐ, LONDON
ELŐDÖNTŐ

Gary Anderson (skót)–Dave Chisnall (angol) 10–9
Michael van Gerwen (holland)–raymond van Barneveld (holland) 10–8

DÖNTŐ
Anderson–Van Gerwen 11–7

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik