Cselgáncs-vb: Salánki Evelin és Ohát Zalán is kiesett

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.09.25. 10:45
A 78 kilogrammos Salánki Evelin kikapott a második mérkőzésén, így búcsúzott az olimpiai kvalifikációs baki cselgáncs-világbajnokságon kedden.

A Honvéd versenyzője – aki februárban ezüstérmes lett a római világkupa-viadalon – az ecuadori Vanessa Chalá elleni villámgyőzelem után a nyolcaddöntőben a holland Guusje Steenhuisszel csapott össze. Korábbi egyetlen találkozójukat – a tavalyi, varsói Európa-bajnokságon – a kétszeres Eb-második rivális nyerte, aki egy hónappal ezelőtt harmadik lett a budapesti Grand Prix-versenyen.

Második meccsükre Toncs Péter tanítványa kissé bicegve ment fel, és a küzdelem 21 másodpercnél ért véget, amikor a világranglista-vezető Steenhuis egy belső combdobásra ippont kapott.

A péntek óta 24 éves magyar dzsúdós az úgynevezett vegyes zónába is sántikálva érkezett:

„Három hete, edzés közben megsérült a belső oldalszalag a térdemben” mondta az MTI-nek.

„Borogattam, valahogy rendbe raktam, ám amikor most eldobtam az ecuadorit, megint megreccsent. Hidas doktor úr le akart beszélni arról, hogy kimenjek a ranglistavezető holland ellen, én azonban meg akartam próbálni, mégiscsak vébén vagyok. Összekötöttük, úgy érzem magam, mint egy robotzsaru” – mosolygott Salánki Evelin, hozzátéve, nem állítja, hogy egészségesen legyőzte volna Steenhuist, de biztosan tovább bírta volna ellene.

Steenhuis végül ezüstérmes lett, döntőbeli legyőzője, Hamada Sori az éremtáblán éllovas japánok hatodik aranyát szerezte meg.

A 100 kilogrammos Ohát Zalán is kikapott a második mérkőzésén, így befejezte szereplését. A Budaörsi SC versenyzőjére – aki júniusban megnyerte a madridi világkupa-viadalt – a burundi Fleury Nihozeko elleni 29 másodperces győzelem után, a 32 között Bojan Dosen várt. A magyar dzsúdós eddigi két találkozójukon megverte szerb riválisát, és a harmadikon is remekül mozgott. Gyakran indított, aktívabb volt ellenfelénél, és a felek egy-egy intéssel kezdték meg az aranypontig tartó hosszabbítást. Ebből 32 másodperc telt el, amikor Dosen váratlanul a földre döntötte Ohátot, aki így kikapott, és helyezetlenül zárt.

„Önbizalmat adott, hogy már kétszer megvertem őt, és most is úgy éreztem, hogy kézben van a meccs. A golden score-ban kitámasztottam, azt hittem, hogy állás-föld átmenet lesz, de az ellenfelem megkapta a vazaarit” – összegzett az MTI-nek a 22 éves magyar dzsúdós.

Ebben a súlycsoportban a címvédő japán Wolf Aaron csak ötödikként zárt, a dél-koreai Cso Gu Ham lett az aranyérmes.

A vb szerdai versenynapján a mieink közül a +78 kilogrammban érdekelt Szigetvári Mercédesz lép tatamira.

CSELGÁNCS-VILÁGBAJNOKSÁG, BAKI
FÉRFIAK
100 kg, világbajnok: Cso Gu Ham (Dél-Korea)

2. Varlam Liparteliani (Grúzia)
3. Nijaz Iljaszov (Oroszország) és Otgonbaatar Lkhagvasuren (Mongólia
…Ohát Zalán helyezetlen

NŐK
78 kg, világbajnok: Hamada Sori (Japán)

2. Guusje Steenhuis (Hollandia)
3. Alekszandra Babinceva (Oroszország) és Marhinde Verkerk (Hollandia)
…Salánki Evelin helyezetlen

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik