Ázsiai játékok: a tűzzel játszik, aki észak-koreai zászlót lenget

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.16. 11:09
null
Az észak-koreai zászló
Le is tartóztathatják azokat a dél-koreai állampolgárokat, akik észak-koreai zászlót lengetnek a hivatalosan pénteken kezdődő, Incshonban megrendezendő ázsiai játékokon.

A hazai, azaz dél-koreai szurkolóknak tilos észak-koreai zászlókat lengetni az incshoni ázsiai játékokon, amelynek hivatalosa megnyitóját pénteken tartják.

A szigorú dél-koreai törvények nem engedik az országgal hivatalosan hadban álló Észak-Korea bármiféle támogatását, a kommunista állammal való szimpatizálást. Így, ha egy dél-koreai néző észak-koreai zászlóval jelenik meg a 2014-es ázsiai játékok valamely eseményén, azt elkobozzák tőle, és az illetőt le is tartóztathatják.

A dél-koreai zászló
A dél-koreai zászló

A nem dél-koreai látogatóknak (kivéve persze az észak-koreaiakat) szintén „tanácsolják" az észak-koreai jelképek mellőzését. Ez szembemegy az Ázsiai Olimpiai Bizottság irányelveivel – amely szerint bármely ország zászlaját szabadon lehet lengetni a stadionokban és a sportesemények egyéb helyszínein –, ám az incshoni játékok szóvivője szerint nem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni az országuk politikai helyzetét.

Az egységes Korea zászlója
Az egységes Korea zászlója

Hétfőn Észak-Korea 3–0-ra győzött Kína ellen a már zajló labdarúgótorna csoportkörében, és sok dél-koreai az északi szomszédnak szurkolt, ám az egységes Korea zászlóját lengetve, amelyet megtűrnek a helyi hatóságok.

Ezt a lobogót – amely a teljes Koreai-félsziget kék sziluettjét ábrázolja fehér háttérrel – először 1991-ben használták, amikor a két ország egyesített csapattal indult az asztalitenisz-vb-n. A két Korea együtt vonult fel a 2000-es és a 2004-es nyári olimpia, valamint 2006-os téli olimpia és a 2006-os ázsiai játékok megnyitó ünnepségén is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik