„Csak látszólag áll távol egymástól a színház és a sport”

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2018.01.05. 08:49
null
Szöllősi György és Csisztu Zsuzsa bemutatja a Zema Porcelánmanufaktúra a gálára készült, egyedi díját (Fotók: Koncz György)<br />
Fény derült tizenegy kategóriában, illetve az Év magyar gólja díjért versenyben maradt három-három jelölt kilétére.

Egy héttel a január 11-én esedékes M4 Sport – Az Év Sportolója Gála előtt, az esemény immár harmadik éve elegáns helyszínéül szolgáló Nemzeti Színházban sajtótájékoztatót tartott a rangos gálaest szervezőbizottsága. Szöllősi György, a szavazást kiíró Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke Csisztu Zsuzsával, a szervezet alelnökével karöltve bejelentette, hogy az egyes kategóriákban hogyan szűkült a tízes lista háromra, vagyis a rekordot jelentő 436 sportújságírói szavazat – ami 60 százaléknál nagyobb részvételi arányt jelent – alapján kik lehetnek ott a csütörtöki rendezvényen, amelyen az élő televízióadásban jelentik be a győztesek kilétét.

Elsőként Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, és a beszédében úgy fogalmazott: „Csak látszólag áll távol egymástól a színház és a sport, hiszen mi itt a színpadon hősöket teremtünk, történeteket mesélünk el, a sportolók pedig valós hősök, akikre fel lehet nézni, akikkel azonosulva élhetünk át csodákat.”

Az eseményt már a harmadik éve élőben közvetítő és névadó szponzorként is szereplő M4 Sport csatornaigazgatója, Székely Dávid büszkeségének adott hangot, mely szerint gyakori, hogy a közszolgálati sportcsatorna által sugárzott versenyeken érik el a sportolók azokat a remek eredményeket, amelyek révén a tízes listákra felkerülhettek. „A magyar sport megadja nekünk, hogy nagy sikerekről tudjunk beszámolni. Fontos, hogy kik végeznek az élen, a legfontosabb mégis az, hogy a bajnokainkat, a sztárjainkat ünnepeljük, ez a gála az M4 Sporton is erről tanúskodik” – fogalmazott. A 11 kategórián kívül esik az MLSZ-szel közösen szervezett az Év magyar gólja abból a szempontból, hogy arra nem a sportújságírók, hanem a szurkolók szavazhattak az M4 Sport honlapján, és a csatornaigazgató örömmel újságolta, hogy tízezernél is több voks érkezett máris, és bár háromra szűkült a mezőny, a szavazás a gála napjáig folytatódik.

Dömölky Lídiának és Rejtő Ildikónak volt mire emlékeznie
Dömölky Lídiának és Rejtő Ildikónak volt mire emlékeznie

Szabó László, a gálaest kreatív producere kiemelte, öt produkcióban 120 fellépőt láthatnak a nézők egy 52 négyzetméteres ledfal előtt, 96 intelligens lámpa fényében. „Egyedi, erre az alkalomra készülő produkciók ezek, amelyekben a különböző művészeti ágak együttes megjelenése is cél volt, és természetesen mindegyik műsorszámnak lesz valamilyen köze a sporthoz” – ismertette, hozzátéve, egy népszerű művész ezen a gálán tér majd vissza a színpadra. Szabó a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökeként örömét fejezte ki, hogy a fogyatékos sportolókat „éppen olyan tisztelettel és megbecsüléssel fogadják, mint ahogy az illik, s ahogy az elmúlt években is volt”.

Nem csupán a művészeti produkciók lesznek egyediek a gálán, hanem a díjak is. Erről Csisztu Zsuzsa beszélt, aki bemutatta a díjakat készítő Zema Porcelánmanufaktúra egyik erre az alkalomra tervezett és készített, 21 karátos arannyal díszített díját. Csisztu a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség (AIPS) végrehajtó bizottsági tagjaként emlékeztetett arra is, hogy a világszervezett voksolásán, amelyen 112 ország 517 sportújságírója vett részt, Hosszú Katinkát a második legjobb női sportolónak, míg a nyári budapesti vizes világbajnokságot a harmadik legjobb sajtókiszolgáló eseménynek választották.

REAKCIÓK A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁBAN

Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökségi tagja, Twitter

#Baji Balázs #MártonAnita #BiacsiBernadett #VelkeyÁdám és a szervátültetettek férfi 4x100as váltója is Top3-ban az #ÉvSportolója szavazáson! Bravó @magyar-atletika!!!

Hungarian Beach Soccer Team, Facebook

De ott volt az az olló!

Csoszánszki Dávid a top 3-ban az Év magyar góljáért!

Gyerünk, nyomjuk meg, jan. 11-ig még lehet szavazni!

A gála műsorvezető háziasszonya az M4 Sport képernyőjéről jól ismert Berkesi Judit lesz. „Az első tanulság, hogy idén kényelmesebb cipőt veszek – oldotta a nevek kihirdetésére várakozók feszült izgalmát a népszerű sportriporter, aki tavaly Kovács „Kokó” Istvánnal közösen vezette a gálaműsort. – A testünket és a lelkünket is ünnepi díszbe öltöztetjük ezen a kivételes estén. A sportolókkal mi általában izzadtan, csapzottan, meccs vagy verseny után találkozunk, nagyon jó, hogy ilyenkor ők is ünneplőbe öltözve vannak velünk.”

Idén a hatvanadik alkalommal kerül sor a sportolói gálára, és a jubileum apropóján tiszteletét tette a sajtótájékoztatón két legendás sportolónő is: az 1963-ban és 1964-ben is az év női sportolójának választott tőrvívó, a kétszeres olimpiai bajnok Rejtő Ildikó, a Nemzet Sportolója felelevenítette, ő hogyan vette át a díjat annak idején, a szintén olimpia bajnok tőrvívótól, Dömölky Lídiától pedig megtudtuk, hogy amikor a Képes Sport újságírója volt, ő is szavazhatott volna az év sportolóira, mégsem tette. „Csak a vívók közül választottam volna, közülük viszont nem tudtam volna választani, úgyhogy nem éltem vele” – fogalmazott.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője köszönetet mondott azoknak, akik a nagyszabású gálát évek óta lehetővé teszik, így Magyarország kormányának, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, az M4 Sportnak, a Nemzeti Színháznak, a szervezőbizottságnak, a kereskedelmi szponzoroknak, a partnereknek, így a MOB-nak, az MLSZ-nek, a Magyar Paralimpiai Bizottságnak, a sportági szövetségeknek, és a sportolóknak is, akik a címszereplők ebben a „darabban”. Vidnyánszky Attila színházigazgató korábbi szavaira reagálva pedig elmondta, hogy a rangos nemzetközi díjak elnyerése révén a magyar színművészetnek is hasonlóan sikeres éve volt 2017, mint a magyar sportnak. Szöllősi elmondta, hogy az elmúlt 60 év összes győztesének fotója látható lesz a gála dicsőségfalán és a hivatalos műsorfüzetben, illetve hogy sztárvendégként biztosan jelen lesz a jugoszláv és amerikai színekben világelsővé váló, újvidéki magyar családból származó teniszcsillag, Szeles Mónika, és a román színekben négyszeres olimpiai bajnok tornász, Szabó Katalin is. Szöllősi György ezután Csisztu Zsuzsával közösen megnevezte a kategóriák versenyben maradt három-három jelöltjét (lásd keretes írásunkban). Az idei szavazás újdonsága, hogy külön megválasztják az Év csapatát az egyéni sportágakban is. Ezt Csisztu Zsuzsa így indokolta: „Alapvető dilemma minden évben, hogy miként lehet összehasonlítani az almát a körtével. De tavaly olyan sok jó csapatteljesítményt láttunk, hogy úgy éreztük, feltétlenül el kell különíteni a klasszikus csapatsportokat és az egyéni sportágak csapatversenyeiben szereplő sportolókat a szavazás során.”

AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA DÍJ JELÖLTJEI

Baji Balázs(gátfutás)
Liu Shaolin Sándor(rövid pályás gyorskorcsolya)
Szatmári András(kardvívás)

AZ ÉV FOGYATÉKOS FÉRFI SPORTOLÓJA DÍJ JELÖLTJEI

Boronkay Péter(triatlon)
Osváth Richárd(kerekesszékes vívás)
Velkey Ádám(atlétika)

AZ ÉV FÉRFI LABDARÚGÓJA DÍJ JELÖLTJEI

Gulácsi Péter(RB Leipzig)
Davide Lanzafame
(Budapest Honvéd)
Nikolics Nemanja
(Chicago Fire)

AZ ÉV NŐI SPORTOLÓJA DÍJ JELÖLTJEI

Babos Tímea(tenisz)
Hosszú Katinka
(úszás)
Márton Anita
(atlétika)

AZ ÉV FOGYATÉKOS NŐI SPORTOLÓJA DÍJ JELÖLTJEI

Biacsi Bernadett(atlétika)
Krajnyák Zsuzsanna(kerekesszékes vívás)
Pap Bianka(úszás)

AZ ÉV NŐI LABDARÚGÓJA DÍJ JELÖLTJEI

Csiszár Henrietta(Bayer Leverkusen)
Jakabfi Zsanett(VfL Wolfsburg)
Vágó Fanny(SKN Sankt Pölten)

AZ ÉV CSAPATA JELÖLTJEI HAGYOMÁNYOS CSAPATSPORTOKBAN

Győri Audi ETO KC(női kézilabda)
Férfi kosárlabda-válogatott

Szolnoki Dózsa-Közgép(férfi vízilabda)

AZ ÉV CSAPATA JELÖLTJEI EGYÉNI SPORTÁGAK CSAPATVERSENYÉBEN

Férfi 4x100-as gyorsúszóváltó(Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd)
Női kajak négyes
(vb 500 méteren: Takács Tamara, Medveczky Erika, Fazekas-Zur Krisztina, Vad Ninetta) (Eb 500 méteren: Fazekas-Zur helyett Lutz Dóra)
Tenisz Davis-kupa-csapat
(Balázs Attila, Fucsovics Márton, Piros Zsombor, Borsos Gábor, Gödry Levente)

AZ ÉV EDZŐJE DÍJ JELÖLTJEI

Cseh Sándor(szolnoki póló)
Ambros Martín
(győri kézilabda)
Shane Tusup
(Hosszú Katinka)

AZ ÉV FOGYATÉKOS SPORTOLÓKKAL FOGLALKOZÓ EDZŐJE DÍJ JELÖLTJEI

Beliczay Sándor(kerekesszékes vívás)
Csamangó Attila, Győrfi Tamás (para kajak-kenu)
Feczer Viktor
(kerekesszékes vívás)

AZ ÉV FOGYATÉKOS CSAPATA JELÖLTJEI

Női kerekesszékes vívóválogatott(Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Veres Amarilla, Fóris Erika)
Atlétika, 4x100 m férfiváltó(Velkey-Guth Ádám, Jánka Sándor, Gelencsér Róbert, Zilaj Csaba)
Padlóhoki-válogatott

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik