Az Év Sportolója Gála méltó lesz a hősökhöz

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2018.01.03. 09:10
null
Szabó László nem csupán kreatív igazgatóként, de paralimpiai elnökként is érdekelt a gálán
Interjú Szabó Lászlóval, az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála kreatív igazgatójával, aki vallja: a díjazott sportolók teljesítményéhez hasonló színvonalú gála dukál.

 

– Az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála programját, a díjátadókat meg-megszakítva több kulturális műsorszám színesíti. Mit lehet tudni az idei fellépőkről?
– Több mint száz előadó lép színpadra január tizenegyedikén este a Nemzeti Színház nagyszínpadán. Négy produkcióval készülünk, a nyitó és a záró fellépés mellett két műsorszám szakítja meg a díjátadások sorát, amelyekből egyébként tizennégy lesz az este folyamán. Hagyományosan nem áruljuk el előre az idén sem, hogy kik lépnek fel, legyen ez is az este meglepetései között, a díjazottak kiléte mellett. Annyit azért elmondhatok, hogy valamennyi fellépő jól ismert lesz a nézők számára, nagyszerű és népszerű előadóművészeket láthatnak majd. Miután ez a hatvanadik alkalom, amikor a sportújságírók megválasztják a legjobb sportolókat, a nyitó produkcióban sok-sok elem utal majd a hat évtizedes hagyományra.

– A színházi rendezők közül is csak keveseknek adatik meg, hogy műsort rendezzenek a Nemzeti Színház színpadán. Úgymond „civilként" mekkora kihívást jelent ez önnek, illetve milyen segítséget kap a színház munkatársaitól?
– Azért számtalan rendezvényt „hoztam már tető alá”, úgyhogy nem ismeretlen számomra a feladat, többek közt az előző két, Nemzeti Színházban tartott gálának is én voltam a rendezője. Persze a Nemzetiben rendezni, nos, ez mindenkinek élete nagy pillanatai közé tartozik. A színház műszaki személyzete a legkiválóbb hazai csapatok egyike: a színpad hátterében dolgozók, a díszletépítők, a hangosítók, a videósok, a fény- és látványtechnikusok valamint a reptetők egyaránt – és ezzel már el is árultam, hogy lesz olyan szereplőnk, aki a színpad légterébe emelkedik majd a műsor alatt.

– A műsorszámok gyakran a sport és a kultúra izgalmas ötvözetei. Hogyan áll össze a koncepció, milyen elvek mentén igyekszik összerakni a produkciót?
– Három alapvetésünk van. Egy: csak egyedi produkciókat viszünk színpadra, vagyis olyan előadásokat, amelyek kifejezetten erre az alkalomra, az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálára készülnek. Kettő: a lehető legtöbb előadóművészeti forma jelenjen meg az est során, ha lehet, akkor egy-egy produkcióban is több művészeti ág alkotói dolgozzanak együtt. Idén lesz popzene, néptánc, színművészet, modern tánc, street-art és még a komolyzene képviselői is felbukkannak. Három: a produkciók utaljanak a magyar sportra, annak sikereire, múltjára, jelenére. Bátran állíthatom, hogy mindhárom szempontnak eleget teszünk az idén is. És hogy egy számmal is érzékeltessem a munka nagyságát: a művészek összesen mintegy száz órát próbálnak erre az estére.

– A Himnuszt tavaly Rost Andrea Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas szoprán operaénekes, érdemes művész adta elő. Lehet tudni, hogy idén kié a megtiszteltetés? Mit mondjunk: magasan van a léc…
– Annyira magasan, hogy meg sem próbáltuk átugrani, inkább másfelől közelítettük meg a Himnuszt, amely természetesen nem maradhat el a gáláról. Olyan énekesek fogják előadni, akik így, együtt még sosem énekelték. Sőt, arra is utalni fogunk az előadókkal, hogy Kölcsey Ferenc szavai és Erkel Ferenc dallama mindenkié.

Rost Andrea tavalyi himnuszéneklését nehéz feledni
Rost Andrea tavalyi himnuszéneklését nehéz feledni

 

– Tavaly a világhírű szoprán, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Rost Andrea énekelte el a Himnuszt. Lehet tudni, hogy az idén kinek az előadásában hallhatjuk? Mit mondjunk, magasan van a léc...
– Annyira magasan, hogy meg sem próbáltuk átugrani. Inkább másfelől közelítettük meg a Himnuszt, amely természetesen nem maradhat el a gáláról. Olyan énekesek fogják előadni, akik így, együtt még sosem énekelték. Sőt, arra is utalni fogunk az előadókkal, hogy Kölcsey Ferenc szavai és Erkel Ferenc dallama mindenkié.

– Tavaly nagy dobás volt, hogy színpadra léptek azok a tíz és tizennyolc év közötti ifjú sportolók, akik abban az évben korosztályos világbajnoki vagy Európa-bajnoki címet nyertek. Az idén is várható hasonló meglepetés?
– Bizony, lesz! Figyeljen mindenki koncentráltan a záró produkcióra! Az egyik nagyszerű, sikeres magyar popzenekar dalával búcsúzunk a gála végén, de nem akárkikkel lép együtt a színpadra. Nagy meglepetés lesz, bátran állíthatom.

– Amióta ön szervezi a gála kulturális programját, melyik ötletére a legbüszkébb?
– Talán nem is egyet emelnék ki, hanem az egész gála megtervezésének folyamatát. Négy éve a Magyar Sportújságírók Szövetségének vezetőivel együtt eldöntöttük, hogy olyan gálát szervezünk, amely minden egyes elemében méltó azokhoz, akik a díjakat átveszik, a legjobb magyar sportolókhoz. És ebbe a „mindenbe" tényleg minden beletartozik: a fellépők, a díjátadók, a helyszín, a színpadi látvány, a díjak minősége, a támogatók sora, a külföldi vendégek, a fogadás minősége, és sorolhatnám tovább. A díjazottak világsztárok, akikre minden magyar büszke. Így hát nem adhatjuk alább a díjátadás ceremóniájának minőségét sem, és azért ennek „kitalálásához”, nem szerénytelenkedve, kell némi kreativitás.

– Ezer szállal kötődik a gálához, hiszen a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökeként sportolói sikeréért is szurkolhat. Mit jelent a fogyatékos sportolóknak, hogy az utóbbi időben már az ő teljesítményüket is díjazzák az Év Sportolója Gálán?
– Ez így természetes, az volt az érthetetlen, amikor nem így volt. Egy nemzet nagyságát mutatja, ha tiszteli a kisebbségeit. A fogyatékos sportolók minden ép magyar, kilencmillió-háromszázezer ember számára mutatnak példát. A sportban legjobbaknak ott van a helyük azon az eseményen, amelyen az elmúlt esztendő magyar sportjának kiemelkedő egyéniségeit ünnepeljük, az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán. Azt kérem mindenkitől, aki lát és hall, teljes a teste és a szelleme, hogy ismerje meg egyesével is a fogyatékos sportolók élettörténetét. Higgyék el: ha megértik őket, önök lesznek többek tőlük.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik