BODNÁR ZALÁN 2018.01.03 09:10 Frissítve: 2018.01.10 11:34

Az Év Sportolója Gála méltó lesz a hősökhöz

Interjú Szabó Lászlóval, az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála kreatív igazgatójával, aki vallja: a díjazott sportolók teljesítményéhez hasonló színvonalú gála dukál.

Szabó László nem csupán kreatív igazgatóként, de paralimpiai elnökként is érdekelt a gálán

 

– Az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála programját, a díjátadókat meg-megszakítva több kulturális műsorszám színesíti. Mit lehet tudni az idei fellépőkről?
– Több mint száz előadó lép színpadra január tizenegyedikén este a Nemzeti Színház nagyszínpadán. Négy produkcióval készülünk, a nyitó és a záró fellépés mellett két műsorszám szakítja meg a díjátadások sorát, amelyekből egyébként tizennégy lesz az este folyamán. Hagyományosan nem áruljuk el előre az idén sem, hogy kik lépnek fel, legyen ez is az este meglepetései között, a díjazottak kiléte mellett. Annyit azért elmondhatok, hogy valamennyi fellépő jól ismert lesz a nézők számára, nagyszerű és népszerű előadóművészeket láthatnak majd. Miután ez a hatvanadik alkalom, amikor a sportújságírók megválasztják a legjobb sportolókat, a nyitó produkcióban sok-sok elem utal majd a hat évtizedes hagyományra.

 
Történelmi javaslat a frankomán újságírótól – még 9 nap

– A színházi rendezők közül is csak keveseknek adatik meg, hogy műsort rendezzenek a Nemzeti Színház színpadán. Úgymond „civilként" mekkora kihívást jelent ez önnek, illetve milyen segítséget kap a színház munkatársaitól?
– Azért számtalan rendezvényt „hoztam már tető alá”, úgyhogy nem ismeretlen számomra a feladat, többek közt az előző két, Nemzeti Színházban tartott gálának is én voltam a rendezője. Persze a Nemzetiben rendezni, nos, ez mindenkinek élete nagy pillanatai közé tartozik. A színház műszaki személyzete a legkiválóbb hazai csapatok egyike: a színpad hátterében dolgozók, a díszletépítők, a hangosítók, a videósok, a fény- és látványtechnikusok valamint a reptetők egyaránt – és ezzel már el is árultam, hogy lesz olyan szereplőnk, aki a színpad légterébe emelkedik majd a műsor alatt.

– A műsorszámok gyakran a sport és a kultúra izgalmas ötvözetei. Hogyan áll össze a koncepció, milyen elvek mentén igyekszik összerakni a produkciót?
– Három alapvetésünk van. Egy: csak egyedi produkciókat viszünk színpadra, vagyis olyan előadásokat, amelyek kifejezetten erre az alkalomra, az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálára készülnek. Kettő: a lehető legtöbb előadóművészeti forma jelenjen meg az est során, ha lehet, akkor egy-egy produkcióban is több művészeti ág alkotói dolgozzanak együtt. Idén lesz popzene, néptánc, színművészet, modern tánc, street-art és még a komolyzene képviselői is felbukkannak. Három: a produkciók utaljanak a magyar sportra, annak sikereire, múltjára, jelenére. Bátran állíthatom, hogy mindhárom szempontnak eleget teszünk az idén is. És hogy egy számmal is érzékeltessem a munka nagyságát: a művészek összesen mintegy száz órát próbálnak erre az estére.

– A Himnuszt tavaly Rost Andrea Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas szoprán operaénekes, érdemes művész adta elő. Lehet tudni, hogy idén kié a megtiszteltetés? Mit mondjunk: magasan van a léc…
– Annyira magasan, hogy meg sem próbáltuk átugrani, inkább másfelől közelítettük meg a Himnuszt, amely természetesen nem maradhat el a gáláról. Olyan énekesek fogják előadni, akik így, együtt még sosem énekelték. Sőt, arra is utalni fogunk az előadókkal, hogy Kölcsey Ferenc szavai és Erkel Ferenc dallama mindenkié.

Rost Andrea tavalyi himnuszéneklését nehéz feledni

 

– Tavaly a világhírű szoprán, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Rost Andrea énekelte el a Himnuszt. Lehet tudni, hogy az idén kinek az előadásában hallhatjuk? Mit mondjunk, magasan van a léc...
– Annyira magasan, hogy meg sem próbáltuk átugrani. Inkább másfelől közelítettük meg a Himnuszt, amely természetesen nem maradhat el a gáláról. Olyan énekesek fogják előadni, akik így, együtt még sosem énekelték. Sőt, arra is utalni fogunk az előadókkal, hogy Kölcsey Ferenc szavai és Erkel Ferenc dallama mindenkié.

– Tavaly nagy dobás volt, hogy színpadra léptek azok a tíz és tizennyolc év közötti ifjú sportolók, akik abban az évben korosztályos világbajnoki vagy Európa-bajnoki címet nyertek. Az idén is várható hasonló meglepetés?
– Bizony, lesz! Figyeljen mindenki koncentráltan a záró produkcióra! Az egyik nagyszerű, sikeres magyar popzenekar dalával búcsúzunk a gála végén, de nem akárkikkel lép együtt a színpadra. Nagy meglepetés lesz, bátran állíthatom.

– Amióta ön szervezi a gála kulturális programját, melyik ötletére a legbüszkébb?
– Talán nem is egyet emelnék ki, hanem az egész gála megtervezésének folyamatát. Négy éve a Magyar Sportújságírók Szövetségének vezetőivel együtt eldöntöttük, hogy olyan gálát szervezünk, amely minden egyes elemében méltó azokhoz, akik a díjakat átveszik, a legjobb magyar sportolókhoz. És ebbe a „mindenbe" tényleg minden beletartozik: a fellépők, a díjátadók, a helyszín, a színpadi látvány, a díjak minősége, a támogatók sora, a külföldi vendégek, a fogadás minősége, és sorolhatnám tovább. A díjazottak világsztárok, akikre minden magyar büszke. Így hát nem adhatjuk alább a díjátadás ceremóniájának minőségét sem, és azért ennek „kitalálásához”, nem szerénytelenkedve, kell némi kreativitás.

– Ezer szállal kötődik a gálához, hiszen a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökeként sportolói sikeréért is szurkolhat. Mit jelent a fogyatékos sportolóknak, hogy az utóbbi időben már az ő teljesítményüket is díjazzák az Év Sportolója Gálán?
– Ez így természetes, az volt az érthetetlen, amikor nem így volt. Egy nemzet nagyságát mutatja, ha tiszteli a kisebbségeit. A fogyatékos sportolók minden ép magyar, kilencmillió-háromszázezer ember számára mutatnak példát. A sportban legjobbaknak ott van a helyük azon az eseményen, amelyen az elmúlt esztendő magyar sportjának kiemelkedő egyéniségeit ünnepeljük, az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán. Azt kérem mindenkitől, aki lát és hall, teljes a teste és a szelleme, hogy ismerje meg egyesével is a fogyatékos sportolók élettörténetét. Higgyék el: ha megértik őket, önök lesznek többek tőlük.

Színek és szívek

A gálán rendre tiszteletüket teszik és díjat adnak át visszavonult – gyakran külföldi – legendás sportolók. A szervezők ezúttal három olyan magyar gyökerű sportolónőt hívtak meg az eseményre, aki sikereit nem magyar színekben érte el.

Egyikük Szeles Mónika teniszező, aki 1973-ban a szerbiai Újvidéken született. Jugoszláv színekben versenyzett 1994-ig, utána az Egyesült Államokat képviselte. Ma is a floridai Sarasotában él, 2007 óta magyar állampolgár is. Ő minden idők legsikeresebb magyar származású teniszezője: kilenc Grand Slam-győzelmet aratott, 1990-ben a Roland Garros legfiatalabb győztese lett. 1991-ben és 1992-ben is a világ legjobb női játékosának választották, sőt utóbbi évben a világ legjobb sportolónőjének szavazták meg. 2009 óta tagja a tenisz Hírességek Csarnokának.

Román színekben Ecaterina Szabo néven érte el nagy sikereit a zágoni születésű tornász, Szabó Katalin. Az 1984-es Los Angeles-i olimpián négy aranyérmet nyert (talaj, gerenda, ugrás, csapat), rajta kívül a világon ez a teljesítmény csupán négy másik tornásznőnek sikerült (egyikük Keleti Ágnes). Abban az évben Romániában ő lett az év női sportolója. Edzőként is sikeres volt, egyik tanítványa az 1999-es világbajnok, 2000-es olimpiai ezüstérmes Maria Olaru. Férjével és kisfiával a franciaországi Chamalieres-ben él.

Budapesten született 1966-ban Hunyady Emese gyorskorcsolyázó, aki osztrák színekben nyert téli olimpiát. Idehaza volt ifjúsági versenyző, de 18 évesen férjhez ment egy magyar származású gyorskorcsolyázóhoz, és Ausztriába költözött, ahol továbbra is Kutas Bálint volt az edzője. Ausztriában 1986 és 1993 között mind a nyolc évben ő nyerte az összetett országos bajnokságot. Hat téli olimpián vett részt, 1988-tól már osztrák színekben. Pályájának csúcsára 1994-ben, a lillehammeri téli olimpián ért fel – ekkor már a lengyel Marek Stanuch irányította edzéseit –, ahol 1500 méteren egyéni csúccsal aranyérmet szerzett. Ausztriában 1994-ben az év sportolójának választották.

A neves vendégek között rangos külföldi sportdiplomaták is lesznek, köztük Vizer László Marius, a Nemzetközi Cselgáncsszövetség elnöke,  Nenad Lalovics, a Nemzetközi Birkózószövetség első embere, továbbá a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság is képviselteti magát a gálán.

2020.06.02 23:21:08

Egyéb egyéni S. T. J.

A Nemzeti Sport szerdai számából ajánljuk.

2020.06.02 08:40:15

Egyéb egyéni JOCHA KÁROLY

A 80 éves nemzetközi sakknagymester, Csom István kilenc sakkolimpiát is felölelő karrierjéről beszélt.

2020.05.21 15:16:55

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A legnépszerűbb események kapcsán is újra van miért drukkolni a sportok szerelmeseinek! (x)

2020.05.27 18:04:19

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Faragó Tamás lénye, megjelenése, lázadást, nonkonformitást is sugalló intelligenciája ama hazugságra telepített kor félelem nélkül való tagadása volt. Meg a magyar vízilabda örök jelképe.