Rögbi-vb: Dél-Afrika másodszor bronzérmes, legyőzte Argentínát

KRASZ EMIL (LONDON)KRASZ EMIL (LONDON)
Vágólapra másolva!
2015.10.30. 22:57
null
Dél-Afrika győzelme nem forgott veszélyben (Fotók: AFP)
Dél-Afrikáé lett a bronzérem az angliai rendezésű rögbi-világbajnokságon, miután a harmadik helyért lejátszott találkozón a londoni Olimpiai Stadionban 11 ponttal nyert Argentína ellen. A szombati döntőben az egyaránt kétszeres vb-aranyérmes Ausztrália és Új-Zéland csap majd össze, utóbbi a sportág története során első alkalommal diadalmaskodhat hazáján kívül, nem mellékesen védheti meg a címét.

A csütörtökön még csak szitáló eső péntekre elég komolyan rákezdett, és bár délre elállt, azért a sok felhő nem kecsegtetett jóval. Ezzel szemben az esti órákra kellemes lett az időjárás. Eső már sehol, a hőmérséklet is ideális volt egy kis rögbizésre, a nézők közül kabátot, pulcsit csak a fázósabbak vettek fel. Vagy akik nem „melegítettek” be rendesen. No, egyik sem jellemző tulajdonság Angliában, de a rögbit kedvelőkre sem. Az olimpiai park közelsége nem villanyozta fel a mérkőzésre már négy órával a kezdés előtt szaporán érkező tömegeket, kevesen sétáltak körbe a három évvel ezelőtti olimpia által örökül hagyott területen. Bezzeg a szomszédban lévő bevásárlóközpont forgataga. Na, ott aztán labda nélkül megvoltak a nyílt tolongások...

AZ EDDIGI VB-GYŐZTESEK
1987 Új-Zéland
1991 Ausztrália
1995 Dél-Afrika
1999 Ausztrália
2003 Anglia
2007Dél-Afrika
2011
Új-Zéland

Argentína és Dél-Afrika is három-három győzelemmel, valamint egy-egy vereséggel tudta le a csoportkört. Amíg azonban a dél-amerikaiak a favorit All Blackstől szenvedtek vereséget, addig az afrikaiak óriási szenzációt keltve a következő vb-nek otthont adó Japántól. (Utóbbi a Westminster melletti főhadiszálláson hétközben megtartott sajtótájékoztatóján – amelyen a 2019-es vb volt a fő téma – tulajdonképpen állandó visszatérő elem volt az a győzelem. Úgy a felszólalásokban, mint a háttérként mutatott filmbejátszásokban. És ez alighanem így lesz náluk négy éven át. Ahogy zárszóként elhangzott: ők mostantól nem a felkelő nap, hanem a felkelő scrum országa.) A negyeddöntőben Dél-Afrika küzdelmes meccsen búcsúztatta Walest, Argentína viszont átrobogott Írországon. Az elődöntő az afrikaiaknak sikerült jobban, akik Új-Zéland ellen majdnem sikerrel bekkeltek, a dél-amerikaiak viszont jóformán odaadták a meccset Ausztráliának. Maradt mindkét vesztesnek a vigaszág. Bronzmeccsen korábban mindkét együttesnek egy-egy alkalommal volt jelenése: a kétszeres vb-győztes Dél-Afrika 1999-ben Új-Zélandot győzte le, Argentína 2007-ben a házigazda franciákat.

Dél-Afrika negyedik vb-érmét szerezte meg
Dél-Afrika negyedik vb-érmét szerezte meg

A kezdés a dél-afrikaiaké volt, akik szervezetten védekeztek és erőteljesebben támadtak. Az 5. percben aztán máris tízperces emberelőnyhöz jutottak, amit egy perc alatt váltottak célra. A 10. percben kihagyott az argentin védelem, örülhettek, hogy megúszták az újabb kapott célt. Ezekben a percekben nyoma sem volt a korábbi lendületüknek. Talán el is fáradtak a torna végére, és persze Dél-Afrika, valamint az elődöntőben Ausztrália elég komoly szint, hogy egy szimpla tánclépés vagy egy testcsel elég legyen a rögtön célt jelentő áttöréshez. A 13. percben büntetővel nőtt a dél-afrikai előny, a 23. percben pedig az első lendületesebb argentin áttörés is megtörtént. Bár az inkább széltében vezetett eredményre, mint hosszában. Ugyanis a megtett 25 méterrel sem jutottak be a célveszélyes területre. Viszont megjött az önbizalmuk: a 26. percben már csupán három méter hiányzott a célszerzésükhöz. Hallatszott a kék-fehér csíkos mezekbe öltözött drukkerek hangja. Percekkel később viszont épphogy megúszták az újabb dél-afrikai célt, a büntetőt viszont nem. A hajrá Argentínáé volt, más kérdés, hogy a hosszabbításban az ellenfél szerzett újabb büntetőből három pontot. Eldőlni látszott a találkozó (16–0).

Argentína játékában nem igazán volt benne a célveszély
Argentína játékában nem igazán volt benne a célveszély

A szünet után Nicolás Sánchez dropgólja mozdította el a holtpontról a vesztésre álló felet, de erre azonnal céllal, majd büntetővel felelt Dél-Afrika. Mentek, akartak az argentinok, de csak büntetőig jutottak, sokkal közelebb nem. Döntően a mezőnyben zajlott a játék, a dél-amerikaiak nem jutottak kellő területhez, így maradt nekik a bruszt. Abban viszont Dél-Afrika volt a meggyőzőbb. A 62. percben az argentin célvonalnál még egy kis mezráncigálás is történt a nagy igyekezetben, amelynek végén a 12 méterrel hátrébb lévő reklámtáblák is majdnem áldozatul estek. A hajrában még talán a dél-afrikai szimpatizánsoknak sem tetszett, hogy a kedvencek büntetőknél a biztosra mentek – más kérdés, a nagy füttykoncert eredménye kapufa lett, majd egy rontott kirúgás –, így váltottak, és inkább játszottak tovább. Az 56 ezer néző – az olimpia 80 ezres nézőszámával ellentétben most ennyi kellett a telt házhoz – többsége, még az angolok is az argentinokért szorítottak, nyolcvan percre feledve minden korábbi sérelmet. Legyen az politikai, történelmi, vagy sportbéli. Ennek eredményeként csak összejött a végére a katarzis. Az utolsó percben komoly esélyt nyílt Argentína számára a becsületcélhoz, tulajdonképpen először a mérkőzés során, amit két perc bruszt után el is értek. Így lett a közte tizennyolcból csupán tizenegy (24–13).

Dél-Afrika huszadszor nyert Argentína ellen, egy döntetlen mellett csupán az a vereség csúfít bele a képbe, amelyet idén nyáron otthon szenvedtek el a Négy Nemzet-kupában. Ezúttal simán összejött a visszavágás. Említsük meg, hogy Dél-Afrika negyedszer volt résztvevője döntőnek, illetve bronzmeccsnek – két-két alkalmat jelent –, és mind a négy találkozóját megnyerte.

RÖGBI-VILÁGBAJNOKSÁG
A 3. HELYÉRT
Dél-Afrika
–Argentína 24–13 (16–0)
DÖNTŐ
okt. 31., 17 óra: Új-Zéland–Ausztrália (Tv: Digi Sport2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik