HIRDETÉS
HIRDETÉS
HUBER TAMÁS (HELSINKI) 2017.05.06 17:47 Frissítve: 2017.05.06 21:47

Rögbi: fantasztikus magyar siker, feljutott a válogatott

Finnországban aratott győzelmének köszönhetően ősztől már magasabb osztályban, az 1-es konferenciában szerepelhet a magyar férfi rögbiválogatott.

HIRDETÉS
Volt, aki az ország másik végéből utazott el a találkozóra (Fotó: Tóth Rebeka)

 

Remek hangulatban indult útnak a magyar rögbiválogatott péntek délelőtt Budapestről Helsinkibe.

Miután leszállt a küldöttségünket szállító repülőgép és a külföldön játszó magyar játékosok is megérkeztek a finn fővárosba, a válogatott azon nyomban a szombati mérkőzés helyszínére sietett, ahol Richie Williams szövetségi kapitány átmozgató edzést tartott. Később a csapat elfoglalta a szálláshelyét, majd a helyi magyar konzulátuson tett látogatást, kapott vacsorát, élvezte a diplomaták társaságát – akik egyébként a mérkőzésen is tiszteletüket tették.

Kiss Antal, a Magyar Rögbiszövetség elnöke is a válogatottal tartott, s jó hírekkel szolgált nemcsak a játékosoknak, hanem minden, a sportágat szerető honi állampolgárnak. Elmondta, a jövőben komoly infrastrukturális fejlesztéseket hajtanak végre, így egyre komolyabb háttérrel rendelkező sporttá válik Magyarországon ez az olimpiai sportág.

A Finnország elleni összecsapás korai szakaszában alaposan meglátszódott a gárdán a mérkőzés fontossága, ugyanis a mieink pontatlanul, idegesen kezdtek. A vezetést végül mi szereztük meg Sacase Martin büntetőrúgása révén, majd nem sokkal később célt értek el a finnek, így fordítottak. A szünet előtt azonban Sacase ismét büntetőből volt eredményes, ezzel 5–6 állt az eredményjelzőn a félidőben.

A második negyven perc egy ismét eredményes Sacase-rúgással indult, ekkor már nyoma sem volt az első játékrészben elkövetett hibáknak. Mindez meg is látszott a magyar csapat játékán, egymást követték a célok és a jutalompontok. Külön megsüvegelendő Collet Gergő teljesítménye is, aki két célt vitt a mérkőzésen. Szervezetten játszott válogatottunk, amely végül 37–5-re múlta felül a finneket, így ősztől már az Európai Nemzetek Kupája-sorozat 1-es konferenciájának Déli csoportjában szerepelhet, emellett pedig jogot szerzett a Japánban rendezendő 2019-es vb selejtezőjén való indulásra.

„A hideg ráz. Az első félidőben nem úgy sikerültek a dolgok, ahogy elterveztük. Nagy volt a nyomás, semmi sem jött össze. A második játékrészben már tartani tudtuk magunkat a megbeszéltekhez, átvettük az irányítást, és megszereztük a szezon legnehezebb győzelmét” – foglalta össze érzéseit a mérkőzéssel kapcsolatban Máthé Zoltán, a gárda csapatkapitánya.

„Nagyon boldogok vagyunk. Az volt a célunk a szezonban, hogy lépésről lépésre haladjunk, és ez sikerült is. Ezen a meccsen most nem voltunk jók az első félidőben, aztán a 60. perctől igazi rögbit játszottunk. Hihetetlenül büszke vagyok a srácokra” – értékelt a találkozót követően Richie Williams, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

A teljes meccs:

EURÓPAI NEMZETEK KUPÁJA-SOROZAT
2-ES KONFERENCIA, ÉSZAKI CSOPORT
FINNORSZÁG–MAGYARORSZÁG 5–37 (5–6)

MAGYARORSZÁG: Szabó Tamás, Máthé Zoltán, Pocskai Szabolcs, Szalai Mátyás, Drabbant Dávid, Zair Andrew, Gyurcsik Mózes, Ágotai Ákos, Czakó Attila, Sacase Martin, Katona Jonatán, Suiogan Tímár, Antal Benjamin, Kiss Kornél, Collet Gergő.
Cserék: Zelenka Viktor, Fehér Attila, Márki Roland, Herzsenyák Szabolcs, Szabó István, Almási Bence, Németh Andor, Révfalusi Bálint.
Szövetségi kapitány: Richie Williams
A magyar pontszerzők

Cél:
Collet 2, Katona, Sacase
Jutalomrúgás: Sacase 4
Büntető: Sacase 3

Finnországban aratott győzelmével a magyar válogatott megnyerte a csoportot.

A csoport végeredménye: 1. Magyarország 19 pont (157–30), 2. Dánia 15 (161–42), 3. Norvégia 9 (98–109), 4. Finnország 5 (92–144), 5. Észtország 0 (39–222)

A MAGYAR VÁLOGATOTT EREDMÉNYEI A 2016–2017-ES SOROZATBAN
2016. október 1.ÉsztországMagyarország
553 (027) 
2016. október 8.MagyarországDánia25–13 (20–3)
2017. április 22.MagyarországNorvégia 
42–7 (32–0) 
2017. május 6.FinnországMagyarország5–37 (5–6)
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.05.10 23:29:24

Egyéb csapat BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Az más kérdés, hogy a híres öntudatunk, büszkeségünk néha gátja annak, hogy elfogadjuk a segítséget, befogadjuk az újat és a jót, mert egyébként mi általában mindent jobban tudunk.

2018.05.04 22:35:02

Egyéb csapat BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ahogyan Csank János futballtréner kevésbé fennkölten, de tökéletes sportos logikával megállapította: ne csak azt vegyük észre, ha kapjuk a lesgólt, hanem azt is, ha rúgjuk.

2018.04.30 00:25:22

Egyéb csapat CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A csaknem évszázados múltra visszatekintő csíkszeredai hokimeccsek újra zsúfolt lelátók előtt zajlottak, a Sepsi-SIC pedig látszólag a semmiből robbant be a női kosárlabdázás országos élvonalába.

2018.04.28 00:14:22

Egyéb csapat BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. A tartás, a ragaszkodás, a lelkesedés elsősorban nem külső tényezőkből, eredményekből fakad, nem is azokban tükröződik; inkább belülről jön. És különféle válogatottjainknak mintha a hívei, a rajongói is válogatottak lennének.

2018.04.26 23:32:17

Egyéb csapat DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ha mondjuk hagymázas álmainkban felvetül a nemzetek nélküli Európa képe, nyugodtan ki is dobhatjuk a kukába például az összes Eb-t.

HIRDETÉS
HIRDETÉS