Anglia óriási csatában verte Franciaországot

Vágólapra másolva!
2011.02.27. 18:17
null
Gyors kakaskodás után sportszerű mérkőzést láthattunk Twickenhamben (Fotó: Reuters)
Címkék
A rögbi 2011-es Hat Nemzet Kupa – a sportág nemhivatalos Európa-bajnoksága – harmadik fordulójában rendezték meg az erőviszonyok ismeretében nyugodtan döntőnek is titulálható Anglia–Franciaország rangadót, amelyet a twickenhami stadionban a házigazda angol válogatott nyolc ponttal nyert meg, óriási lépést téve ezzel a végső győzelem felé.

 

ANGLIA–FRANCIAORSZÁG

A tét nagyságát jellemző még igazából el sem kezdődött a találkozó, a harmadik percben máris egy ártatlannak tetsző nyílt tolongás – gyakorlatilag az első – rögtön lökdösődése torkolt, ami megadta az alaphangot a folytatásra, amelyből azért a hasonlóan paprikás jelenetek már elmaradtak. Nem lehetett azonban panasz az irama, a küzdelemre, még inkább a színvonalara. A két csapat közel azonos stílust képviselt, az átlagosnál kevesebb volt az egyéni betörési kísérlet, így a nyílt tolongás, annál több a passzjáték és az oldalváltás. A nagy sebesség azonban magában hordozta a hibák lehetőségét, míg a nyílt tolongásokban szabálytalanságok sorát láthattuk. Így lesek és benyúlások miatt a rúgójátékosok váltak főszereplőkké.

Angol részről Tobby Flood, a franciáknál Dimitri Yachvili is három-három büntetőt értékesített – a franciák kétszer postafordultával, a középkezdés utáni ellentámadásból adtak választ az angol hárompontosra –, így a szünetben döntetlenre álltak a felek. (9–9) Azért jegyezzük meg, az első felvonás utolsó momentuma a francia rúgó elhibázott büntetője volt...

A színvonal és az iram a második félidőben sem csökkent, a nagy elánnal kezdő angolok két perc alatt célt vittek. Az érdem nagyobb részben a mérkőzés legjobbjának megválasztott Tom Palmeré, aki blokkolt rúgás után a felszabadítással késlekedő másik ellent földre vitte. A célterülettől méterekre labdához jutó angolok ettől vérszagot érezve a sokadik hullámot értékesítették. Bár ehhez kellett Ben Foden elszántsága is, aki nagy lendülettel érkezett keresztbe, két védő lepattant róla, és másik kettő sem tudta őt a földre vinni. Csak már a célterületen. Flood ugyan elhibázta a jutalomrúgást, de így is megugrottak az angolok.

Két perc múlva újabb angol célt láthatott a közönség, igaz azt előreejtés miatt érvénytelenítették. A bokáját fájlalva lebicegő Flood helyére a sportági ikon, Jonny wilkinson állt be, aki rögtön egy büntetőt lőhetett, nem is hibázott. Így mostantól ismét az angol klasszis számít a világ a legponterősebb rögbisének, mármint válogatott szinten, miután az ősszel az első helyet ideiglenesen átvevő új-zélandi Dan Cartert a második helyre szorította.

De visszatérve a találkozóhoz. Yachvili újabb büntetőt vétett – a kapufát találta el –, majd a hajrában hiába kerültek a hátrányban lévő franciák mezőnyfölénybe, az angol védelemmel nem igazán boldogultak. A célhoz a legközelebb az 58. percben jártak, amikor egy lábbal laposan a védők mögé passzolt labda mellett már a célterületen belül két francia is elsprintelt. Nem tudták megfogni és letenni a labdát, óriási helyzet maradt ki. Az angolok ekkor fáradni látszottak, de jól tartották állásaikat és az eredményt, sőt az erőszakos csapatkapitány, Mike Tindall újabb érvénytelen célt szerzett a házigazdáknak. Hiába ért célterületen belülre, korábban már levitték a földre.

Győzelmével az angol válogatott nagy lépést tett a végső győzelem felé.

Az angolok kapitányát, Mike Tindallt nem egyszerű megállítani, még két védőnek sem
Az angolok kapitányát, Mike Tindallt nem egyszerű megállítani, még két védőnek sem

OLASZORSZÁG–WALES

Hiába kezdett céllal a házigazda együttes, a vendégek négy perccel alatt vittek kettőt, így a 13. percben már náluk volt az előny, amelyet büntetőkkel növeltek a szünetig. A második olasz céllal feljöttek ugyan a vendéglátók, de miután a második bónuszt sem tudták értékesíteni, csak tisztes távolból nézhették, ahogyan a 73. percben James Hook dropgóllal bebiztosította a vendégek győzelmét.

SKÓCIA– ÍRORSZÁG

A hatodik percben ír céllal indult a találkozó érdemi része, a skótok azonban a 16. és a 17. percben is büntetőből voltak eredményesek, így felzárkóztak. A 29. percben szerzett második vendégcélra azonban már csak egy büntetővel tudtak megfelelni a házigazdák. Az 53. percben már a harmadik célt pakolták le az írek, a skótok még akkor sem voltak sehol. Nem úgy utána: tizenkét perc alatt két büntetőt és egy dropgólt szereztek, de hiába volt már csak három pont a hátrányuk, a hátralévő tíz percben már nem tudtak közelebb kerülni ellenfelükhöz.

RÖGBI HAT NEMZET KUPA, 2011
1. FORDULÓ
Wales–Anglia 19–26 (6–13)
Olaszország–Írország 11–13 (6–3)
Franciaország–Skócia 34–21 (17–7)
2. FORDULÓ
Anglia–Olaszország 59–13 (31–6)
Skócia–Wales 6–24 (3–16)
Írország–Franciaország 22–25 (15–12)
3. FORDULÓ
Olaszország–Wales 16–24 (11–21)
Anglia–Franciaország 17–9 (9–9)
Skócia–Írország 18–21 (9–14)
4. FORDULÓ
Olaszország–Franciaország március 12.
Wales–Írország március 12.
Anglia–Skócia március 13.
5. FORDULÓ
Skócia–Olaszország március 19.
Írország–Anglia március 19.
Franciaország–Wales március 19.
AZ ÁLLÁS
1. Anglia 3
3
102–41
6
2. Wales 3 2 1
67–48
4
3. Franciaország 3
2
1 68–60
4
4. Írország 3
2
1 56–54
4
5. Skócia 3
3
45–79
0
6. Olaszország 3
3
40–96
0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik