Angol, francia és ír sikerrel kezdődött a Hat Nemzet Kupája

Vágólapra másolva!
2011.02.05. 20:53
null
A francia Huget küzd a skót elhárítással – végül ő örülhetett (Fotó: Reuters)
Címkék
Az esélyeknek megfelelően angol, francia és ír győzelemmel kezdődött a rögbi Hat Nemzet Kupája – a sportág nem hivatalos Európa-bajnoksága – 2011-es kiírása. Wales és Olaszország hazai pályán, míg Skócia idegenben szenvedett vereséget, de egyik vesztes sem játszott alárendelt szerepet, sőt.

 

WALES–ANGLIA

Cardiffban csaknem 75 ezer néző előtt a walesiek nagyon nekifeszültek az angoloknak, ami nem csoda. Esetükben a legnépszerűbb, legtradicionálisabb sportágról van szó, ráadásul ezúttal éppen az ősi rivális állt a túloldalon. Az angolok viszont nem véletlenül favoritjai a kiírásnak: hiába a hősies hazai ellenállás, a 14. percben Chris Ashton máris célt ért el. Wales két büntetővel tartotta a lépést, de miután Toby Flood, az angolok tízese is hasonlóképpen cselekedett – plusz értékesítette a célbónuszt –, a vendégek hétpontos előnnyel várhattak a még pazarabb folytatást.

Előbb büntető-, majd célpárbajt vívtak a felek – a második angol cél is Ashton érdeme –, de újabb büntetővel hiába zárkózott fel Wales a 70. percben négypontos hátrányra (19–23), a sérülés miatt Flood helyére érkező angol rúgóklasszis, Jonny Wilkinson a 76. percben egy büntetővel eldöntötte a rendkívül színvonalas és izgalmas mérkőzést.

FRANCIAORSZÁG–SKÓCIA

A favorit, címvédő franciák kifejezetten jól kezdték a találkozót. Már a harmadik percben célt vittek, majd a sikeres bónusz után jött egy drop, így a tizedik percben már 10–0-t mutatott az eredményjelző. A lendületes franciák összjátéka ezúttal is lehengerlőnek bizonyult, a skót védők sokszor lepattogtak a nagy lendülettel betörő házigazdákról. A zárt tolongások nem voltak egy súlycsoportban – a második francia célt az ebből megítélt büntető jelentette –, támadásban pedig sokszor a tanácstalanság jegyeit lehetett felfedezni a vendégeken. Épp ezért keltett nem kis meglepetést, hogy egyetlen apró kis francia védelmi kihagyást azonnal céllal büntetek a skótok, akik így a nagyobb égést azért elkerülték.

Az ausztráloktól elszenvedett őszi, megalázó hazai vereség után kissé felforgatott francia csapat lépett pályára, de ez a játékukon és a teljesítményükön cseppet sem látszott meg. A második félidőben mindkét oldalon folyamatosan érkeztek a cserék, miközben a házigazdák az 55. percben a mérkőzés legszebb célját szerezték. Francois Thrinh-Duc egy pattogó labdát kapott el, majd lába között hátrafelé passzolt. Oda sem nézett, háta mögött érkező társai mégis követték a mozdulatát, nem úgy a skótok: négy hazai játékos rohant úgy a célterület felé, hogy egy szem védő nem sok, annyival sem találkozott a kvartett. Ismét érett a kiütés, de a skótok megrázták magukat, és percekkel később céllal szépítettek. A hajrában a franciák ismét céllal növelték a különbséget, de a vendégek még akkor is hatalmas tartásról tanúbizonyságot téve harmadik céllal zárták le részükről a találkozót. A párizsi Stade de France 81 ezres közönségét azonban ez cseppet sem zavarta, elégedettségét a francia himnusz közös elénekelésével fejezte ki, de a La Marseillaise már a második félidőben is többször felhangozott.

OLASZORSZÁG–ÍRORSZÁG

Folyamatosan fejlődnek az olaszok, egyre inkább versenyképesek a sportági nagyokkal – meglepni azonban ritkán tudják őket, sokkal inkább bennük van egy kiadós vereség elszenvedése –, de a római Stadio Flaminio 31 ezres nézőközönsége nagy örömmel vette tudomásul, hogy a félidőben kedvenceik három ponttal vezettek az erősen tartalékos, nyolc biztos kezdőjüket nélkülöző írekkel szemben. A házigazdák két, a vendégek egy büntetőt értékesítettek.

A második félidő gyors ír céllal kezdődött – a nagy „öreg”, Brian O’Driscoll jutott a vonal mögé a labdával –, majd az értékesített célbónusszal négypontos előnyre tettek szert a vendégek. Utóbbit azért érdemes kiemelni, mert egy céllal a hazaiak visszavehették a vezetést – és ezt is tették a 75. percben. A célt Luke McLean vitte, de éles szögből a bónusz kimaradt. Az írek ki is tudták ezt használni, így Ronan O’Gara dropja a 77. percben nem az egyenlítést jelentette a vendégek számára, hanem a kétpontos győzelmet.

 RÖGBI HAT NEMZET KUPA, 2011
1. FORDULÓ 
Wales–Anglia19–26 (6–13)
Olaszország–Írország11–13 (6–3)
Franciaország–Skócia34–21 (17–7)
2. FORDULÓ 
Anglia–Olaszországfebruár 12.
Skócia–Walesfebruár 12.
Írország–Franciaországfebruár 13.
3. FORDULÓ 
Olaszország–Walesfebruár 26.
Anglia–Franciaországfebruár 26.
Skócia–Írországfebruár 27.
4. FORDULÓ 
Olaszország–Franciaországmárcius 12.
Wales–Írországmárcius 12.
Anglia–Skóciamárcius 13.
5. FORDULÓ 
Skócia–Olaszországmárcius 19.
Írország–Angliamárcius 19.
Franciaország–Walesmárcius 19.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik