HIRDETÉS
TÓTH ANITA HELYSZÍNI JELENTÉSE 2011.07.16 16:46 Frissítve: 2013.07.03 02:22

Az olimpiai faluban ért véget az embert próbáló száguldás

A végére is maradt meglepetés a Selyemút-ralin – a péntek este megbüntetett Firdausz Kabirov nem fellebbezett a büntetés ellen, így meg kellett elégednie a második hellyel Ales Loprais mögött. A magyar Kovács Miklós maradt a 16. helyen.

Ales Loprais nyerte meg a kamionosok versenyét (Fotó: ASO)

 

A helyszín Szocsi. Legalábbis eredetileg azt írtuk, hogy Szocsi, valójában azonban nyolcvan kilométerre tőle, a 2014-es téli játékokra felépített olimpiai faluban ér célba a mezőny. A bevezető úton állítják fel a pódiumot, a környező épületekben mindenhol fürtökben lógnak az emberek, és persze a legnagyobb tapsot az oroszok kapják.

Ez normális.

Még akkor is, ha Firdausz Kabirov előző nap balszerencsésen járt, és végül nem gurulhatott át győztesként a céldobogón szombaton. Mint beszámoltunk róla, az orosz Kamaz-pilóta gyorshajtott a péntek reggeli összekötő szakaszon és hiába nyerte volna meg az időeredményei alapján a versenyt, 1000 eurós és 1 órás büntetést kapott, ami viszont azt jelentette, hogy Ales Loprais ünnepelhetett győztesként a dobogón.

A cseh versenyző maga sem akarta hinni, hogy ez az egész vele történik, pedig így volt, pedig tényleg ő nyert. Fordulat egyik pillanatról a másikra, s igazából egyetlen versenykilométert sem kellett megtenni érte.

SELYEMÚT-NAPLÓ
A sivatag szerelmesei – két magyar egység rajtol az orosz pokolban  
Szívesebben állnának már a gázon – de a kötelesség az kötelesség  
A Vörös térről rajtolt el a Selyemút-rali népes mezőnye 
1. nap: Úszó sajtósátor, kisrókák a Scania szélvédőjén és Szalayék remeklése
2. nap: Eltévedés, tükörvesztés, pornyelés – rettenetesen fárasztó nap
3. nap: Dűnés, rázós szakasz – már majdnem olyan, mint a Dakar

4. nap: Forró, nehéz nap az orosz sivatagban, magyar-magyar együttműködéssel

5. nap: Megnyúzott báránytetem, füstölgő Antara-motor és Peterhansel mint ufó

6. nap: Az áradások miatt nem kelhetnek át a folyón – törölték az utolsó szakaszt

„Velünk is megtörtént ugyanez a Dakaron, az egyik pillanatban még a győzelemért harcoltunk, a másikban meg már a közelében sem voltunk. Tudom, milyen rossz érzés ez.

Számunkra nem is a győzelem a legfontosabb, hanem az, hogy a kis bébink, amely három héttel ezelőtt lett kész, jól vizsgázott ezen a versenyen és készen áll a Dakarra” – mondta Ales Loprais a célban.

Ha már a kamionosoknál tartunk, itt kell megemlíteni, hogy a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Tóth Tamás trió folyamatos, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva a 16. helyen fejezte be a Selyemút-ralit, s lehetett volna ez még jobb is, ha nincsenek a technikai gondok, ha a fiúk nem tetszelegnek többször is a mentőangyal szerepében…

Ám így is elégedettek lehetnek, hiszen a komplett Dakar-élmezőny rajthoz állt ezen a viadalon, s ők bizony, kis csapatként remekül teljesítettek.

„Jók voltak a pályák, jó volt a rendezés, nagyon élveztem az egész versenyt. Persze voltak pokoli szakaszok, de a nehézségek most már a múltba vésznek, hiszen itt vagyunk a célban. És jövőre is visszajövünk, ha lesz rá lehetőségünk” – mondta Kovács Miklós.

Az autósoknál az már az első napon nyilvánvalóvá vált, hogy Stéphane Peterhansel (ha csak nem történik valami nagy csoda) fő esélyesként nem tudja megnyerni ezt a versenyt, ugyanis technikai gondja támadt, ami miatt több mint két órát veszített. A 68. helyről még így is felzárkózott a másodikra a francia zseni a Minivel, de a lengyel Krzysztof Holowczycot már nem tudta beérni.

„Jó érzés nyerni, de még jobb, hogy az autónk remekül vizsgázott, no és persze az se volt rossz, hogy néhány szakaszon megelőztük a királyt, mert hát ugye senki számára sem kérdés, hogy Stéphane Peterhansel a sportág királya. Elégedettek vagyunk, jó állomása volt ez a Dakar-felkészülésnek” – mondta Holowczyc a célban, miután felszabadultan (célba ért és tényleg nyert) szétlocsolt öt liter pezsgőt a közönség fejére.

Úgy örült, mint egy gyerek.

S ezek a hegyek (amelyek az egyébként gyönyörű olimpiai falut körbeveszik), alighanem nagyon sok ilyen örömmámort látnak még…

SELYEMÚT-RALI 
A VÉGEREDMÉNY
Autósok: 1. Krzysztof Holowczyc, Jean-Marc Fortin (lengyel, belga, BMW X3) 29:11:27, 2. Peterhansel, Cottret (francia, Mini All4Racing) 1:59:28 óra hátrány, 3. Zseludov, Rudnickij (orosz, fehérorosz, Nissan Frontier) 3:24:33 ó h.
Kamionosok: 1. Ales Loprais, Milan Holan, Vojtech Stajf (cseh, Tatra) 31:39:56, 2. Kabirov, Mokejev, Tanin (orosz, Kamaz) 16:41 p h., 3. Karginov, Mizukajev, Devjatkin (orosz, Kamaz) 38:36 p h., …16. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Tóth Tamás (magyar, Scania) 8:04:10 ó h.
2019.03.08 13:07:25

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

Adatbankunkban nyomon követhetik az idény közben a sorozat eredményeit.

2019.02.16 23:07:10

Egyéb autó-motor KOVÁCS NIKOLETT

„Számomra egy szép kihívás bebizonyítani, hogy ebben a korban is lehet valaki versenyképes.”

2018.11.15 13:12:44

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

Európa legnépszerűbb crossoveréhez teljesen új benzines hajtásláncok érkeztek. (x)

2018.11.11 23:41:20

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

Az utolsó métereken dőlt el a futamgyőzelem és az abszolút bajnoki cím sorsa a nyíregyházi idényzárón.

2018.10.25 13:13:45

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

Ez a negyedik, Sunderlandben gyártott modell, mely elérte az egymilliós darabszámot (x).