Africa Race: szünnap extrákkal – Szalay fogta magát, és…

TÓTH ANITA HELYSZÍNI JELENTÉSETÓTH ANITA HELYSZÍNI JELENTÉSE
Vágólapra másolva!
2017.01.07. 17:12
null
Szalay Balázsék alkalmi lakomája (Fotó: Hubai Antal)
Az Africa Race mezőnye szombaton rápihent a második nagy menetre, amely már Mauritánia hatalmas homokdombjai között vár rá.

A szünnap sok mindenre jó. Például arra, hogy a szervizcsapatok újjáépítsék a versenyjárműveket, aztán arra, hogy a versenyzők egy kicsit megpihenjenek a nagy rohanásban, no meg arra is, hogy halat, rákot süssenek, és persze, hogy reggeltől kora délutánig megfőjön a húsleves a bográcsban.

Mozgalmas, mégis nyugalmas napja volt a maroknyi magyar különítménynek az Africa Race szombati szünnapján, amelyen a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős öt szakasz után a 12. helyről várja a folytatást.

„A fiúk darabokra szedték a Mokkát, átnézték, de nem kellett rajta túl sok mindent cserélni, eddig jól bírta a gyűrődést – mondta Szalay Balázs. – A két hátsó féltengelyt és a kilyukadt hűtőt cserélték, no meg az első fékeket, de azokat csak biztos, ami biztos alapon. Mindent átnéztek, minden csavart meghúztak, amit kellett, a kopó alkatrészek helyett újakat építettek be, amire azért is volt szükség, mert nagy menet vár még ránk az elkövetkező napokban Mauritániában.”

A szombat tehát a versenyzők számára a pihenésről szólt: Szalay Balázs reggel fogta magát és elment a halpiacra, hogy rákot és tintahalat vegyen, amit azután meg is sütött ebédre, miközben Kovács Miklósék bográcsban húslevest főztek.

Így kerekedett ki a magyarok ízletes – félig hazai, félig itteni – ebédje az Atlanti-óceán partján, Dahlában. Bunkoczi László közben már a másnapi itinert készítette elő, de csak szépen, komótosan, hiszen ezúttal sehova sem kellett sietni, mindenre jutott idő.

Szalay Balázs autóját alaposan felkészítik a folytatásra (Fotó: Csajtai Kristóf)
Szalay Balázs autóját alaposan felkészítik a folytatásra (Fotó: Csajtai Kristóf)

A Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió a vadonatúj, csőrös Scaniáját veti be Afrikában, s amikor arra kértük a pilótát, hogy nagyjából fél távnál értékelje az eddig tapasztaltakat, pozitív visszajelzést adott.

„Ahhoz képest, hogy új a Scania, viszonylag kevés problémánk volt az eddigi öt szakaszon, aminek nagyon örülök. A fiúknak most sincs túl sok dolguk vele, jóformán csak turbótömítést cserélnek. A terveink szerint délutánra végzünk, és akkor rápihenhetünk a mauritániai napokra. A nagyobb különbségek ugyanis ott alakulnak majd ki” – mondta Kovács Miklós, aki az összetettben az ötödik helyen áll.

Darázsi Zsolt és Szalai Norbert serényen ügyködött az MAN-en szombaton, és a navigátor még mindig azt emlegette: szinte csodával ért fel, hogy egy közepes marokkói városkában talált megfelelő laprugókat a kamionhoz, és folytatni tudták a versenyt, amelyen a kihagyott GPS-pontok miatti büntetések után a kamionosok között a hatodik helyen állnak.

„A technikai gondokat leszámítva körülbelül úgy alakul a versenyünk, ahogy arra számítani lehetett, a kamionunk öregecske, ennek ellenére nagyon várom, hogy a mauritániai dűnék közé érjünk vele, mert anno, még az afrikai Dakarok idején nekem ott nagyon jól ment a vezetés. Bízom benne, hogy ezt nem lehet elfelejteni, és akkor jól érezzük majd magunkat a nagy homokozóban… Annál is inkább, mert a dűnék sem a kamiont nem bántják, sem a mi hátunkat nem verik szét úgy, mint a kövek” – mondta Darázsi Zsolt.

Az Africa Race mezőnye szombaton átlépi a marokkói-mauritániai határt (vagyis áthalad a senki földjén), s a viadal hatodik szakaszát már Mauritániában teljesíti.

AFRICA RACE 2017
Az állás 5 szakasz után
Autósok:
1. Vlagyimir Vasziljev, Konsztantyin Zsilcov (orosz, Mini) 15:08:25, 2. Magnaldi, Borsott (francia, Ford Buggy) 22:05 p h., 3. Thomasse, Larroque (francia, Optimus) 1:14:09 p h., …12. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 2:35:45 ó h.
Kamionosok: 1. Andrej Karginov, Andrej Mokejev, Dmitrij Nyikitin (orosz, Kamaz) 16:22:26, 2. Valtr, Pilny, Skrobanek (cseh, Tatra) 57:77 ó h., 3. Tomecek, Lala (cseh, Tatra) 1:27:36 ó h., …5. Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László (magyar, Scania) 3:52:22 ó h., 6. Darázsi Zsolt, Szalai Norbert (magyar, MAN) 20:15:59 ó h.
Motorosok: 1. Teddy Gev Sella (izraeli, KTM) 19:02:18, 2. Ceci (olasz, Honda) 39:53 p h., 3. Ullevalseter (norvég, KTM) 57:05 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik