Sznúker: Williams nagy győzelmet aratott O’Sullivan ellen a Tour Championship döntőjében

Vágólapra másolva!
2024.04.07. 23:09
Mark Williams nagy győzelmet aratott Ronnie O’Sullivan ellen (Fotó: Getty Images)
Mark Williams meglepő győzelmével ért véget a világbajnokság előtti utolsó sznúkertorna, a Tour Championship Manchesterben. A háromszoros világbajnok walesi 10–5-re nyert a hétszeres vb-első Ronnie O’Sullivan ellen.

 

O’Sullivan és Williams legutóbb közel 24 éve játszottak döntőt pontszerző tornán egymás ellen, 2000 decemberében a China Open fináléjában az angol 9–3-ra győzött.

A mostani összecsapásukon a hétszeres világbajnok O’Sullivan 48 évesen, Williams 49 esztendősen állt az asztalhoz. Tehát ketten együtt 97 évesek – soha nem játszottak még ilyen „idős” ranglistatorna-döntőt a sportág történetében. O’Sullivan a 42. tornasikeréért harcolt (és a 64. döntőjét vívta), míg a háromszoros világbajnok Williams a 26. elsőségét akarta elérni.

Williams kezdett jobban 3–1-es vezetésre tett szert. Azonban O’Sullivan pazar játékkal fordított: mindössze 37 perc (!) alatt megnyerte a délutáni szakasz utolsó négy (!) frémjét. Közben 103-es, 127-es és egy 121-es bréket is lökött.

Azonban az esti folytatás váratlan fordulatot hozott. Megint Williams kezdett jobban, megnyerte az első két játékot, majd a harmadikat is, és ezzel visszavette a vezetést.

Williams lendülete ezután is tovább tartott, nagyon magabiztosan játszott, a „délutáni” O’Sullivan sehol sem volt. Williams 9–5-ös előnybe került, vagyis már sorozatban hat megnyert frémnél tartott (104-es, 99-es és 112-es brék is színesítette a menetét), s már csak egy kellett a végső sikerhez. Végül ez is összejött neki, így sorozatban hét játékot behúzva 10–5-re megnyerte a tornát.

Győzelméért Williams 150 ezer fontot (68.2 millió forint) kapott.

Hétfőn megkezdődik a 2024-es sznúker-világbajnokság selejtezője. Ezen Révész Bulcsú is indul, aki február elején megnyerve a junior vb-t, a 2024–2025-ös évadban már a profi státusz birtokosaként játszhat. A mindössze 17 éves Révész hétfő délután 15.30-kor kezdi meg szereplését az angol Sean O’Sullivan ellen. A meccs az egyik fél tizedik nyert frémjéig tart. Az április 20-án rajtoló vb főtáblájára kerüléshez még további három, egyre nehezebb ellenféllel szemben kell megismételnie ugyanezt, vagyis 40 frémet kell nyernie, hogy a selejtező első köréből a főtáblára jusson.
Révész Bulcsú megkezdi szereplését a világbajnoki selejtezőben

 

SZNÚKER, TOUR CHAMPIONSHIP, MANCHESTER
DÖNTŐ
Mark Williams (walesi)–Ronnie O’Sullivan (angol) 10–5

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik