Az Év Sportolója Gála: Érdi Mária dominálni szeretne az olimpián

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2024.01.10. 09:01
null
Érdi Mária jelenleg Argentínában világbajnokságon szerepel, ezért csak videóüzenetben tudta megköszönni az elismerést (FOTÓ: KONCZ MÁRTON)
Az év női sportolójának választott vitorlázó szülei az elmúlt jó egy évtizedben hozzászoktak, hogy lányuk nem sokat van otthon, és nem a legutóbbi volt az első karácsony, amikor már 26-án el kellett utaznia.

 

A GÁLÁRÓL ÖSSZEFOGLALÓNKAT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

NAGYSZERŰ ÉVET ZÁRTAK VITORLÁZÓINK – amit a sportújságíró-társadalom is elismert. Decemberben a magyar válogatott megnyerte a Stars Sailors League Gold Cupot, vagyis a vitorlázók csapat-világbajnokságát, ennek köszönhetően az egyéni sportágak együttesei között bekerült a legjobb háromba az Év Sportolója Gála előzetes szavazásán. Szintén ott volt a top háromban a nőknél Érdi Mária, aki augusztusban világbajnok lett Hágában az olimpiai ILCA 6 hajóosztályban, míg márciusban bronzérmes lett az Európa-bajnokságon. Az ötkarikás kvótát már megszerző Érdi megnyerte kategóriáját, az év női sportolója lett, bár elismerését nem tudta személyesen átvenni, csak videóüzenetben köszönte meg a díjat, mert jelenleg Argentínában szerepel a világbajnokságon.

A trófeát klubja, az MVM SE elnöke, Fluck Benedek vette át, de természetesen ott ült a színpadon „Mári” édesanyja és édesapja, Érdi Gabriella és Érdi Gábor is. Mindhármukkal sikerült beszélgetnünk a gála befejeztével.

„Óriási siker ez a díj a vitorlássportnak, főleg, hogy nemcsak Mári, a világbajnok vitorláscsapat is jelölve volt a kategóriájában – szögezte le Érdi Gábor. – Szülőként is nagyon örülünk neki, öt gyerekünk van, Mári a legismertebb, de a többiek is rendesen teszik a dolgukat. Márival kapcsolatban azon vagyok a leginkább megdöbbenve, hogy reggel felkel, egy órát nyújt, egész nap edz, és este megint nyújt egy órát, talán ez érzékelteti a legjobban, mennyire kemény munka van ebben.”

Érdi Gabriella hozzátette, az elmúlt 11-12 évben hozzá kellett szokniuk, hogy lányuk hosszú időn át nincs otthon, hiszen a Balatonon nem tud készülni, külföldre kell utaznia, hogy a megfelelő feltételek között edzhessen – a világversenyek tengereken, óceánokon zajlanak. Nem a legutóbbi volt az első karácsony, amikor Mári már 26-án elutazott... A kapcsolattartás nem egyszerű, mert a klasszis sportoló verseny alatt nem szereti megosztani a figyelmét, az eredményre, az egyik nap után a következőre össz­pontosít. A családja ezt tiszteletben tartja, akkor beszélgetnek, ha Érdi Mária ír vagy telefonál – ez többnyire a viadal utolsó napja.

A vb aktuális eredményeit Fluck Benedek és Érdi Gábor a hétfői díjátadó közben is nézte intraneten. Mivel Berecz Zsombor, tokiói ezüstérmesünk hajóosztálya, a finn dingi már nincs az olimpia műsorán, Érdi Mária a legfőbb reménységünk az ötkarikás dobogó elérésére. Az édesapa úgy véli, a mérce magasan van, de lánya mindenképpen érmet szeretne nyerni Párizsban. Fluck Benedek reméli, Mári vágya megalapozott, hogy domináljon a mezőnyben.

 

Érdi Máriát édesanyja, Érdi Gabriella, édesapja, Érdi Gábor és testvére, Érdi Gabriella képviselte a díjátadón (FOTÓ: KONCZ MÁRTON)
Érdi Máriát édesanyja, Érdi Gabriella, édesapja, Érdi Gábor és testvére, Érdi Gabriella képviselte a díjátadón (FOTÓ: KONCZ MÁRTON)

A klubelnök azt is elmondta, az argentin világbajnokságon a nagy és hosszú hullámok jellemzők, valamint változatos szélviszonyok uralkodnak, amelyek között ugyanúgy kell tudni teljesíteni, mint korábban bárhol. Felvetődik a kérdés: az időjárási körülmények meghatározók a vitorlázásban, vagy egy bizonyos szint felett nincs akkora jelentőségük?

Az MVM SE elnöke, Fluck Benedek vette át Érdi Mária díját (FOTÓ: KONCZ MÁRTON)
Az MVM SE elnöke, Fluck Benedek vette át Érdi Mária díját (FOTÓ: KONCZ MÁRTON)

„A hosszú versenyeken különböző napokon különféle időjárási viszonyok uralkodnak, ami gyakorlatilag mindenkinek egyenlő esélyt nyújt – szögezte le Fluck Benedek. – Van, aki erősebb szélben tud jobban teljesíteni, van, aki a gyengébb és forgolódóbb szél specialistája. A versenyző célja, hogy minden típusú szélben a legjobbat hozza ki magából. Az ILCA 6-os kategóriában láthatóan öt-hat vitorlázó teljesít folyamatosan meggyőzően és egyenletesen bármilyen körülmények között – hála istennek, Mári közéjük tartozik.”

Az igazi profik következetesek, nem vállalnak kockázatot – összegzett Érdi Gábor, mi meg nem tehetünk mást, mint bízunk abban, hogy a magyar vitorlázás 2024-es éve is szívmelengető eredményekkel zárul.

A GÁLÁRÓL ÖSSZEFOGLALÓNKAT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik