Paralimpia 2024: tizenkét magyar kvóta már megvan

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.12.05. 09:51
null
Konkoly Zsófia (jobbra) tudja, hogy nem lesz könnyű dolog a címvédés (Fotó: Magyar Paralimpiai Bizottság)
A magyar parasportolók által eddig szerzett 12 paralimpiai kvóta közül csak egy szól névre, a másik tizenegy országkvóta, a végleges csapat ötventagú is lehet.

Az alábbi sportágakban szerzett eddig paralimpiai kvótát a magyar csapat a jövő nyári párizsi játékokra: négyet kajak-kenuban, kettőt úszásban és sportlövészetben, egyet-egyet atlétikában, asztaliteniszben, íjászatban és kerékpározásban. Ezek közül tizenegy ország­kvóta, egyedül Major Endrének van névre szóló kvótája kerekesszékes (MS1 kategória) asztaliteniszezésben.

Eddigi kvótáinkat Majoron kívül Kiss Péter Pál, Varga Katalin, Suba Róbert és Molnár Nikoletta (kajak-kenu), Pap Bianka és Konkoly Zsófia (úszás), Ekler Luca (atlétika), Rescsik Csaba és Dávid Krisztina (sportlövészet), Wermeser Zsombor (kerékpár), valamint Gáspár Tamás (íjászat) szerezte. Az indulókról a sportági szövetségek döntenek jövő nyáron, a Magyar Paralimpiai Bizottságnak (MPB) 2024. augusztus 5-én kell leadnia a végleges nevezést a nemzetközi bizottságnak.

„Négy fő számom van, legjobban a száz pillangót szeretem, amelyben a paralimpiai aranyérmemet szereztem – mondta lapunknak Konkoly Zsófia. – Azóta változott és erősödött a mezőny, vannak új arcok, a világbajnokságon például nem sikerült megvédenem a címem. De ez csak annyit jelent, hogy vissza kell kapaszkodnom és megúsznom, amit Tokióban, az volt életem eddigi legjobb teljesítménye, annál jobbat még sohasem úsztam. Mivel jobban élvezem, amikor én megyek a többiek után és nem fordítva, szerintem nehezebb lesz megvédeni a címem, mint megszerezni. Az idei világbajnokságon kétszáz vegyesen nyertem, amihez szeretnénk még felhozni a négyszáz gyorsot. A negyedik szám a száz hát, amelyben a döntőbe jutás a cél.”

Szabó László, az MPB elnöke lapunknak úgy nyilatkozott, hogy Párizsban is akkora csapat várható, mint 2021-ben Tokióban (37+1 tag), de lát esélyt arra is, hogy elérjük az eddigi legnagyobb magyar létszámot, ami ötvennégy volt 2000-ben Sydney-ben. Erre ráerősít a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság hivatalos becslése is, amely szerint a mieinknek összesen 17 sportágban van esélyük kijutni, csapatunk pedig ötventagú is lehet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik