Párizs 2024: nincs magyar paralimpiai kvóta tékvandóban

Vágólapra másolva!
2024.03.08. 19:26
Fotó: Magyar Tékvandó Szövetség
Várhatóan nem lesz magyar paratékvandós a nyári, párizsi paralimpián, miután a pénteki, szófiai kvalifikációban D. Kiss Zoltán és Bán Diána sem nyert aranyérmet a viadalon.

 A hazai sportági szövetség honlapjának beszámolója szerint a tavalyi Eb-ötödik D. Kiss (K44, plusz 80 kg) a bulgáriai elődöntőben 24–12-es pontozással túljutott ukrán riválisán, a fináléban azonban simán, 37–0-ra kikapott semleges színekben induló orosz ellenfelétől, így lemaradt a párizsi repülőjegyről, mivel kvótát csak az első hely ért.

A másik magyar paratékvandós, Bán Diána (K44, plusz 65 kg), akinek szófiai rajtja csak csütörtök este vált ismertté, hasonlóképpen sikertelenül járt. A honlap szerint élete első komoly versenyén lépett küzdőtérre a kvalifikációs tornán, melyen a döntőig menetelt, ott viszont görög vetélytársa túl erősnek bizonyult és 35–1-es pontozással búcsúztatta Bánt.

A szövetség közleménye megjegyzi, azzal, hogy a másodikként végeztek a viadalon, halvány esély maradt a párizsi indulásra, például egy esetleges visszalépés esetén.

A bolgár fővárosban szombaton és vasárnap az olimpiai részvételért lépnek tatamira a versenyzők, köztük három magyar. Párizsi kvótát az épeknél az szerez, aki döntőbe jut küzdelmi kategóriájában. Ezzel próbálkoznak a Márton ikrek, Luana és Viviana, továbbá Józsa Levente. A tavalyi felnőtt világbajnok Márton Luana (57 kg) szombaton, míg a junior Európa-bajnok Márton Viviana (67 kg) és a 2023-as Grand Prix Final győztese, korábbi Eb-bronzérmes Józsa Levente (68 kg) vasárnap szerepel.

A szófiai selejtezőtorna nyomán válik teljessé a párizsi olimpia augusztus 7-től 10-ig zajló tekvondóversenyeinek mezőnye. Eddig egyetlen magyarként a 2023-as világranglistáról Salim Omar, a 2021-es tokiói olimpia ötödik helyezettje biztosította részvételét a nyári ötkarikás játékokon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik