Darts: a világelső csak 6. a világbajnoki erősorrendünkben

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.12.14. 12:55
null
Michael Smith a címvédő – de nem tartozik az esélyesek közé (Fotó: AFP)
Pénteken elkezdődik a PDC-dartsvilágbajnokság a londoni Alexandra Palace-ban. December közepétől január első napjaiig tart az év egyik leghangulatosabb sporteseménye, amelynek televíziós közvetítéssorozata mára Magyarországon is sokak állandó programját képezi a téli estéken. A világbajnokság előtt szerkesztőségünk elkészítette világbajnoki erősorrendjét, a 16 legjobb formában lévő dartsost mutatjuk be a pénteki rajt előtt.

A játékosoknál feltüntetjük az elmúlt 12 hónapban a pontszerző versenyeken elért háromnyilas körátlagokat, az ezeken a versenyeken dobott 180-akat, valamint a kiszállózás sikerességét százalékban.

Szerkesztőségi szavazásunk során alig maradt le a legjobb 16-ról Joe Cullen és mögötte Dirk van Duijvenbode, s kapott szavazatot Chris Dobey, Stephen Bunting, Gian van Veen, Ross Smith, Ryan Searle, Krzysztof Ratajski, Dimitri Van den Bergh és Raymond van Barneveld is.

S íme, a legjobb 16!

16. ANDREW GILDING (angol)
Életkor:
53
Világranglista: 20.
Legjobb vb-szereplés: 3. forduló (2016, 2017)
Háromnyilas átlag az elmúlt 12 hónapban: 93.60
180-ak az elmúlt 12 hónapban: 221
Kiszállóátlag az elmúlt 12 hónapban: 41.82%
Bevonulózene: Spandau Ballet – Gold
2. fordulós ellenfél a vb-n: Christian Kist (holland)/Luke Littler (angol)

A harmincas évei közepén depressziótól szenvedett az angol, akinek az hozta meg az áttörést, hogy egy templomban gitározott 50 ember előtt. Utána a bandájával kocsmákban lépett fel, hozzászokott a közönséghez, ami nagy segítség volt az elmúlt tíz évben beindult dartskarrierjében is. Az idén történt meg az igazi áttörés, megnyerte a UK Opent, és szinte minden nagy tornán láthattuk. A gitárgyűjteményét idei nyereményeiből többek között Jimmy Page, Jimi Hendrix és Eric Clapton kedvenceivel bővítő Gilding idén először jutna a vb-n a legjobb 16 közé, de nem lesz könnyű a feladata.

15. LUKE LITTLER (angol)
Életkor:
16
Világranglista: 164.
Legjobb vb-szereplés: újonc
Háromnyilas átlag az elmúlt 12 hónapban: 96.84
180-ak az elmúlt 12 hónapban: 13
Kiszállóátlag az elmúlt 12 hónapban: 37.76%
Bevonulózene: Pitbull – Greenlight
1. fordulós ellenfél a vb-n: Christian Kist (holland)
Lehetséges 2. fordulós ellenfél: Andrew Gilding (angol)

Az idei világbajnokság egyik üde színfoltja lehet a még csak 16 éves Littler, a PDC utánpótlás-sorozatának (Development Tour) második helyezettje Gian van Veen mögött, a PDC ifjúsági világbajnoka (éppen a hollandot győzte le a fináléban). A 16. életévének januári betöltésével szerzett jogot arra, hogy PDC-versenyeken induljon, és ahol szóhoz jutott, emlékezetest alkotott, a Modus-sorozat 8. fordulójának döntőjét 117.88-as átlaggal nyerte meg. Az idén még kevés PDC pontszerző versenyen indult (ez magyarázza a 13 tökéletes körét, az összes versenyt tekintve 599 180-nál jár idén), a Development Tour-szereplésével megszerezte a Pro Tour-kártyát, így sokszor fogjuk látni. A vb-n a második fordulóban mindjárt Anrew Gildinggel játszhat, s ha rajta túljut, sorban akár James Wade, Peter Wright, majd Gary Anderson vagy Gerwyn Price következne.

14. JAMES WADE (angol)
Életkor:
40
Világranglista: 13.
Legjobb vb-szereplés: elődöntő (2009, 2012, 2013, 2022)
Háromnyilas átlag az elmúlt 12 hónapban: 94.27
180-ak az elmúlt 12 hónapban: 245
Kiszállóátlag az elmúlt 12 hónapban: 43.18%
Bevonulózene: Elton John – I'm Still Standing
Lehetséges 2. fordulós ellenfél: Matt Campbell (kanadai)/Lourence Ilagan (Fülöp-szigeteki)

Az elmúlt néhány évben egészségügyi és motivációs problémákkal is küzdött a négyszeres vb-elődöntős, aki őszre csúcsformába lendült, 2013 óta először egymás után három major versenyen is a legjobb nyolc közé jutott, köszönhetően rendkívül hatékony kiszállózásának. Az Európa-bajnokság döntőjébe többek között Luke Humphries legyőzésével jutott be (ő az utolsó, aki le tudta győzni Humphriest nagy tornán), a fináléban aztán Peter Wrighttól kapott ki. A két évvel ezelőtti vb-n elődöntős volt, sok ranglistapontot kell megvédenie, amihez bravúrokra lesz szüksége, mert nagyon nehéz ágra került.

13. JOSH ROCK (északír)
Életkor:
22
Világranglista: 23.
Legjobb vb-szereplés: nyolcaddöntő (2023)
Háromnyilas átlag az elmúlt 12 hónapban: 96.35
180-ak az elmúlt 12 hónapban: 377
Kiszállóátlag az elmúlt 12 hónapban: 39.92%
Bevonulózene: DJ Krissy – Welcome to the Party
Lehetséges 2. fordulós ellenfél: Luke Woodhouse (angol)/Berry van Peer (holland)

Josh Rock bármikor bárkire veszélyes lehet, de az a nagy áttörés, amelyet egy évvel ezelőtt, a Nathan Aspinall elleni vb-sikere után vártunk tőle, nem következett be 2023-ban. Kis tornát sem sikerült megnyernie (négy Players Championship- és egy European Tour-viadalon jutott be a fináléba), a legjobb eredménye major versenyen a Grand Slamen elért negyeddöntője volt. Ma már ő a legjobb északír versenyző, a várt szintlépésre a világbajnokság lehet a megfelelő alkalom.

12. GARY ANDERSON (skót)
Életkor:
52
Világranglista: 21.
Legjobb vb-szereplés: világbajnok (2015, 2016)
Háromnyilas átlag az elmúlt 12 hónapban: 98.75
180-ak az elmúlt 12 hónapban: 376
Kiszállóátlag az elmúlt 12 hónapban: 40.68%
Bevonulózene: House of Pain – Jump Around
Lehetséges 2. fordulós ellenfél: Simon Whitlock (ausztrál)/Paulo Nebrida (Fülöp-szigeteki)

A kétszeres világbajnok egy-két év „lazsálás” után az idén ismét több tornán tűnt fel, hosszú idő után selejtezett European Tour-versenyre, a Players Championship-rangsorban második lett, de a világbajnokságot így is a húszon kívülről várja a ranglistán, és a sorsolása sem könnyű, már a 32 között találkozhat Gerwyn Price-szal, akitől a 2021-es vb döntőjében 7:3-ra kikapott – és akit az idei Grand Slamen klasszisteljesítménnyel legyőzött. Az idei pontszerző versenyeken senki sem ért el olyan magas körátlagot, mint Anderson, a rutinja is megkérdőjelezhetetlen.

Gary Andersonnal mindig számolni kell (Fotó: AFP)
Gary Andersonnal mindig számolni kell (Fotó: AFP)

11. DANNY NOPPERT (holland)
Életkor:
32
Világranglista: 7.
Legjobb vb-szereplés: 3. forduló (2020, 2021, 2022, 2023)
Háromnyilas átlag az elmúlt 12 hónapban: 94.02
180-ak az elmúlt 12 hónapban: 321
Kiszállóátlag az elmúlt 12 hónapban: 40.91%
Bevonulózene: Panic! at the Disco – High Hopes
Lehetséges 2. fordulós ellenfél: Scott Williams (angol)/Muramacu Haruki (japán)

Az elmúlt négy évben egyaránt a 3. forduló jelentette a végállomást a 2017-es BDO-vb-finalista számára, és idén sem lesz könnyű bejutnia a legjobb 16 közé, mert várhatóan ehhez Josh Rockot vagy Damon Hetát kellene legyőznie. Nem vitás, hogy képes rá, az idén két Players Championship-versenyt is megnyert, úgy jutott be az Európa-bajnokság elődöntőjében, hogy 0–7-ről győzte le Gerwyn Price-t. A novemberi Players Championship Finalstól kislánya születése miatt visszalépett – 2022-ben hetekkel a fia születése után megnyerte a UK Opent, most a vb-n ismételné meg a bravúrt.

10. JONNY CLAYTON (walesi)
Életkor:
49
Világranglista: 9.
Legjobb vb-szereplés: negyeddöntő (2023)
Háromnyilas átlag az elmúlt 12 hónapban: 96.46
180-ak az elmúlt 12 hónapban: 294
Kiszállóátlag az elmúlt 12 hónapban: 43.79%
Bevonulózene: Chuck Berry – Johnny B. Goode
Lehetséges 2. fordulós ellenfél: Scott Williams (angol)/Muramacu Haruki (japán)

A jó kedélyű, közvetlen, barátságos walesi a PDC-játékosok egyik kedvenc ellenfele, a színpadon is úgy viselkedik, mint a nézők nélkül megrendezett Players Championship-versenyeken, ráadásul idén nem is olyan veszélyes ellenfél, mint két-három évvel ezelőtt, amikor sorra nyerte a major tornákat. Júliusban a World Matchplayen úgy jutott el a döntőig, hogy közben édesapjáért aggódott, aki napokkal a torna után elhunyt. Bár megnyerte Gerwyn Price oldalán a csapat-vb-t, az Eb-n és a Grand Prix-n is az első fordulóban kiesett, és nagy kérdés, melyik oldalát mutatja az Alexandra Palace-ban.

9. DAMON HETA (ausztrál)
Életkor:
36
Világranglista: 10.
Legjobb vb-szereplés: 3. forduló (2022, 2023)
Háromnyilas átlag az elmúlt 12 hónapban: 94.69
180-ak az elmúlt 12 hónapban: 437
Kiszállóátlag az elmúlt 12 hónapban: 40.89%
Bevonulózene: változó
Lehetséges 2. fordulós ellenfél: Martin Lukeman (angol)/Haupai Puha (új-zélandi)

A PDC ügyeletes mókamesterévé lépett elő idén az immár első számú ausztrál dartsos. A bevonulásaira mindig kitalál valami újdonságot, a helyszínhez választ bevonulózenét, a színpadon töltött első perceiben bohóckodik egy sort, de mire odaáll a tábla elé, teljesen átszellemül, és egy percen belül világklasszis teljesítményre képes – három hete a Grand Slamen Michael van Gerwent győzte le. Állandó szereplője a kisebb és nagyobb versenyeknek, a Pro Tour-ranglistát a negyedik helyen zárta, a világranglistán már az első tízben van. Élvezi a profi dartsos lét minden pillanatát, elmondása szerint már annak is örül, hogy ilyen szinten játszhat, azaz nem érez nyomást, ami nagy előnyt jelenthet egy olyan jelentős versenyen, mint a vb.

Dave Chisnall idén Budapesten is nyert tornát (Fotó: AFP)
Dave Chisnall idén Budapesten is nyert tornát (Fotó: AFP)

8. DAVE CHISNALL (angol)
Életkor:
43
Világranglista: 11.
Legjobb vb-szereplés: elődöntő (2021)
Háromnyilas átlag az elmúlt 12 hónapban: 96.36
180-ak az elmúlt 12 hónapban: 477
Kiszállóátlag az elmúlt 12 hónapban: 38.42%
Bevonulózene: Vic Reeves and The Wonder Stuff – Dizzy
Lehetséges 2. fordulós ellenfél: Cameron Menzies (skót)/Rusty-Jake Rodriguez (osztrák)

A Pro Tour- és a European Tour-ranglistát is az élen zárta az idén, két Players Championship-tornát és három ET-versenyt nyert meg 2023-ban, köztük a budapesti Hungarian Darts Trophyt. Ugyanakkor a nagy versenyeken rendre korán kiesett, csak a Players Championship Finalsen jutott a legjobb 16 közé, de ott is a nyolcaddöntő volt a végállomás. A sorsolása nem könnyű, a 16 között Nathan Aspinall-lal találkozhat, a negyeddöntőben pedig a budapesti fináléban legyőzött Luke Humphries lehet az ellenfele.

7. NATHAN ASPINALL (angol)
Életkor:
32
Világranglista: 6.
Legjobb vb-szereplés: elődöntő (2019, 2020)
Háromnyilas átlag az elmúlt 12 hónapban: 96.19
180-ak az elmúlt 12 hónapban: 256
Kiszállóátlag az elmúlt 12 hónapban: 38.34%
Bevonulózene: The Killers – Mr. Brightside
Lehetséges 2. fordulós ellenfél: Ricky Evans (angol)/Simon Adams (dél-afrikai)

Első két PDC-világbajnokságán az elődöntőig menetelt, azonnal a darts sztárjai közé emelkedett Aspinall, akinek csillaga azóta is fényesen ragyog. Idén a Wolrd Matchplay megnyerésével és a World Series Finals döntőjébe jutással erősítette meg, hogy mindig számolni kell vele. Játékát sokszor visszaveti, hogy hajlamos túl sokat foglalkozni a közönséggel, a dobások közbeni kézakadása viszont elsősorban külső szemlélőként zavaró. Az év második felében sok tornát kihagyott, nem is kvalifikált a Players Championship Finalsra, inkább a barátnőjével volt, és rápihent a világbajnokságra.

6. MICHAEL SMITH (angol)
Életkor:
33
Világranglista: 1.
Legjobb vb-szereplés: világbajnok (2023)
Háromnyilas átlag az elmúlt 12 hónapban: 95.63
180-ak az elmúlt 12 hónapban: 322
Kiszállóátlag az elmúlt 12 hónapban: 41.61%
Bevonulózene: Walk the Moon – Shut Up and Dance
Lehetséges 2. fordulós ellenfél: Kevin Doets (holland)/Stowe Buntz (amerikai)

Nem véletlenül csak a hatodik erősorrendünkben a világbajnok, világranglista-vezető Michael Smith. A vb-cím óta csak egy European Tour- és egy Players Championship-viadalt nyert meg (egy bahreini World Series-bemutatótorna mellett), a World Grand Prix-n, a Premier League-ben és a Mastersen jutott az elődöntőig – ez édeskevés egy világbajnoki címvédőtől. Sokan annak tudják be a formahanyatlást, hogy Smith az új-zélandi Shot márka nyilaira váltott, mások szerint elkényelmesedett azután, hogy rengeteg elszalasztott lehetőséget követően végre tornákat, köztük világbajnokságot nyert. A célja nem is lehet más, mint a címvédés, az ágrajz neki kedvez, de azon sem csodálkoznánk nagyon, ha mindjárt az első akadályban megbotlana. Ha a nyitó napon túljut, lesz szűk két hete felkészülni a folytatásra.

A tavalyi döntő és a dartstörténelem legjobb legje

Ugyanez Smith és Price kommentálásával

5. ROB CROSS (angol)
Életkor:
33
Világranglista:
8.
Legjobb vb-szereplés:
világbajnok (2018)
Háromnyilas átlag az elmúlt 12 hónapban: 96.57
180-ak az elmúlt 12 hónapban: 315
Kiszállóátlag az elmúlt 12 hónapban: 41.84%
Bevonulózene: Arrow – Hot Hot Hot
Lehetséges 2. fordulós ellenfél: Mario Vandernbogaerde (belga)/Thibault Tricole (francia)

Azóta, hogy 2018-ban a trófea megszerzésével debütált, a legjobb nyolc közé sem jutott be Rob Cross a világbajnokságon. Ebben az évben nagyon jó esélye van arra, hogy megtörje ezt a rossz sorozatot. Az idén már egy rossz szériának véget vetett, a European Touron hét elvesztett finálé után végre megszerezte első tornagyőzelmét. Emellett nyert egy Players Championship-viadalt, két Wolrd Series-bemutatóversenyt, és döntőbe jutott a Mastersen és a Grand Slamen. Jókor lendült kiváló formába, az ágrajz felső negyedében ő a legesélyesebb az elődöntőbe jutásra.

4. PETER WRIGHT (skót)
Életkor:
53
Világranglista: 4.
Legjobb vb-szereplés: világbajnok (2020, 2022)
Háromnyilas átlag az elmúlt 12 hónapban: 93.48
180-ak az elmúlt 12 hónapban: 187
Kiszállóátlag az elmúlt 12 hónapban: 37.73%
Bevonulózene: Pitbull – Don't Stop the Party
Lehetséges 2. fordulós ellenfél: Jim Williams (walesi)/Norman Madhoo (guyanai)

A két évvel ezelőtti világbajnokság győzteseként neki van a legtöbb veszítenivalója az Alexandra Palace-ban. Félmillió fontot bukik a világranglistán, ebből kell mentenie a menthetőt úgy, hogy nincs könnyű ágon. A csehországi ET-verseny és az Európa-bajnokság megnyerése a bizonyíték arra, hogy bármikor képes a vb-címeket hozó klasszisteljesítményre, ha éppen nem a nyilainak cserélgetéseivel foglalkozik – de sokat foglalkozik azzal, amit mutat, hogy 2023-ban a körátlag, a 180-ak és a kiszállózás terén sem volt közel az élmezőnyhöz a pontszerző tornákon. Szerencsére az egy évvel ezelőtti problémák már nem zavarják, a felesége jól van, így a játékra összpontosíthat.

3. GERWYN PRICE (walesi)
Életkor:
38
Világranglista: 5.
Legjobb vb-szereplés: világbajnok (2021)
Háromnyilas átlag az elmúlt 12 hónapban: 98.49
180-ak az elmúlt 12 hónapban: 385
Kiszállóátlag az elmúlt 12 hónapban: 42.62%
Bevonulózene: Vanilla Ice – Ice Ice Baby
Lehetséges 2. fordulós ellenfél: Connor Scutt (angol)/Krzysztof Kciuk (lengyel)

A 2021-es világbajnok walesinek nem kell szabadkoznia 2023-as teljesítménye miatt: a hat European Tour-versenyből, amelyen elindult, kettőt megnyert, a Players Championship-tornákból négyen győzött, és utóbbi ranglistáját az élen zárta, emellett döntőt játszott a Premier League-ben és a Grand Prix-n, és csapatvilágbajnok lett. Háromnyilas átlagban csak Gary Anderson volt jobb nála idén, kiszállózással kombinálva mindenkit ver a mezőnyből. A világbajnokság azonban elsősorban mentális kihívás lesz számára, mert hiába viselkedik egyre szimpatikusabban a színpadon, a londoni közönség tavaly is az őrületbe kergette, és fejhallgató viselésére kényszerítette.

Bízzunk benne, hogy idén nem lesz szükség fejhallgatóra (Fotó: Getty Images)
Bízzunk benne, hogy idén nem lesz szükség fejhallgatóra (Fotó: Getty Images)

2. MICHAEL VAN GERWEN (holland)
Életkor:
34
Világranglista: 2.
Legjobb vb-szereplés: világbajnok (2014, 2017, 2019)
Háromnyilas átlag az elmúlt 12 hónapban: 98.28
180-ak az elmúlt 12 hónapban: 311
Kiszállóátlag az elmúlt 12 hónapban: 39.52%
Bevonulózene: The White Stripes – Seven Nation Army
Lehetséges 2. fordulós ellenfél: Keane Barry (ír)/Reynaldo Rivera (Fülöp-szigeteki)

Ha csupán a képességeket vesszük figyelembe, minden tornán Michael van Gerwen az első számú esélyes. Ám a saját szintjéhez mérve nem volt valami jó éve a hollandnak. Egy-egy ET- és PC-tornagyőzelem mellett ugyan megnyerte a Premier League-et és a World Seriest (két torna mellett a nagydöntőt is), a vb után a UK Open és a Players Championship Finals döntőjében is alulmaradt, más nagy tornán pedig az elődöntőig sem jutott el. A vb előtt nagyon magabiztos, de hiába kiemelkedő továbbra is a körátlaga, a kiszállózása miatt nem éri el a hat-nyolc évvel ezelőtti szintjét. Korábban nem volt jellemző rá, hogy elbizonytalanodjon a fontos pillanatokban, a világbajnokság is azon múlhat, hogy elő tudja-e hívni magából az ellenfeleket korábban sokszor megsemmisítő gyilkos duplázást. Sokatmondó az is, hogy amióta 2014-ben világbajnok lett Van Gerwen, csak 100 pont feletti átlaggal lehetett legyőzni őt a vb-n – 2022-ben pedig a koronavírus gyűrte le.

1. LUKE HUMPHRIES (angol)
Életkor:
28
Világranglista: 3.
Legjobb vb-szereplés: negyeddöntő (2019, 2020, 2022)
Háromnyilas átlag az elmúlt 12 hónapban: 98.40
180-ak az elmúlt 12 hónapban: 587
Kiszállóátlag az elmúlt 12 hónapban: 41.07%
Bevonulózene: DNCE – Cake by the Ocean
Lehetséges 2. fordulós ellenfél: Lee Evans (angol)/Sandro Eric Sosing (Fülöp-szigeteki)

Szinte tökéletes volt Luke Humphries 2023-as idénye, a hab a tortán a világbajnoki cím lenne. Nyert két Players Championship-tornát, a European Touron egyszer diadalmaskodott és szerepelt másik öt döntőben (Budapesten kilencnyilast dobott a fináléban), a négy őszi major tornából hármat is megnyert, a pontszerző versenyeken 110-zel több 180-ast dobott, mint a kategóriában második Dave Chisnall. Csúcsformában érkezik az Alexandra Palace-ba, az önbizalma az egekben van, és az ágrajzra sem panaszkodhat. Michael Smith tavaly hasonló előjelekkel érkezett, és a trófeával távozott, Humphries célja sem lehet más.

Luke Humphries bombaformában érkezik a vb-re (Fotó: AFP)
Luke Humphries bombaformában érkezik a vb-re (Fotó: AFP)

PDC DARTSVILÁGBAJNOKSÁG, LONDON
AZ 1. FORDULÓ PÁROSÍTÁSA
Kevin Doets (holland)–Stowe Buntz (amerikai)
Mike De Decker (belga)–Dragutin Horvat (német)
Niels Zonneveld (holland)–Darren Webster (angol)
William O'Connor (ír)–Bhav Patel (indiai)

Mario Vandenbogaerde (belga)–Thibault Tricole (francia)
Ritchie Edhouse (angol)–Jeffrey de Graaf (svéd)
Steve Lennon (ír)–Owen Bates (angol)
Jamie Hughes (angol)–David Cameron (kanadai)

Jim Williams (walesi)–Norman Madhoo (guyanai)
Radek Szaganski (lengyel)–Marko Kantele (finn)
Matt Campbell (kanadai)–Lourence Ilagan (Fülöp-szigeteki)
Christian Kist (holland)–Luke Littler (angol)

Connor Scutt (angol)–Krzysztof Kciuk (lengyel)
Mickey Mansell (északír)–Hsziao Csen-cung (kínai)
Keegan Brown (angol)–Boris Krcmar (horvát)
Simon Whitlock (ausztrál)–Paolo Nebrida (Fülöp-szigeteki)

Keane Barry (ír)–Reynaldo Rivera (Fülöp-szigeteki)
Richard Veenstra (holland)–Ben Robb (új-zélandi)
Dylan Slevin (ír)–Florian Hempel (német)
Ryan Joyce (angol)–Alex Spellman (amerikai)

Scott Williams (angol)–Muramacu Haruki (japán)
Jermaine Wattimena (holland)–Fallon Sherrock (angol)
Martin Lukeman (angol)–Haupai Puha (új-zélandi)
Luke Woodhouse (angol)–Berry van Peer (holland)

Lee Evans (angol)–Sandro Eric Sosing (Fülöp-szigeteki)
Ricardo Pietreczko (német)–Szuzuki Mikuru (japán)
Jules van Dongen (amerikai)–Darren Penhall (ausztrál)
Ian White (angol)–Goto Tomoja (japán)

Ricky Evans (angol)–Simon Adams (dél-afrikai)
Steve Beaton (angol)–Wessel Nijman (holland)
Cameron Menzies (skót)–Rusty-Jake Rodriguez (osztrák)
Gian van Veen (holland)–Man Lok Leung (hongkongi)

A 2. FORDULÓ ÁGRAJZ SZERINT
Michael Smith (angol, 1.)–Kevin Doets (holland)/Stowe Buntz (amerikai)
Madars Razma (lett, 32.)–Mike De Decker (belga)/Dragutin Horvat (német)
Ross Smith (angol, 16.)–Niels Zonneveld (holland)/Darren Webster (angol)
Chris Dobey (angol, 17.)–William O'Connor (ír)/Bhav Patel (indiai)

Rob Cross (angol, 8.)–Mario Vandenbogaerde (belga)/Thibault Tricole (francia)
José de Sousa (portugál, 25.)–Ritchie Edhouse (angol)/Jeffrey de Graaf (svéd)
Jonny Clayton (walesi, 9.)–Steve Lennon (ír)/Owen Bates (angol)
Krzyszfof Ratajski (lengyel, 24.)–Jamie Hughes (angol)/David Cameron (kanadai)

Peter Wright (skót, 4.)–Jim Williams (walesi)/Norman Madhoo (guyanai)
Raymond van Barneveld (holland, 29.)–Radek Szaganski (lengyel)/Marko Kantele (finn)
James Wade (angol, 13.)–Matt Campbell (kanadai)/Lourence Ilagan (Fülöp-szigeteki)
Andrew Gilding (angol, 20.)–Christian Kist (holland)/Luke Littler (angol)

Gerwny Price (walesi, 5.)–Connor Scutt (angol)/Krzysztof Kciuk (lengyel)
Brendan Dolan (északír, 28.)–Mickey Mansell (északír)/Hsziao Csen-cung (kínai)
Dirk van Duijvenbode (holland, 12.)–Keegan Brown (angol)/Boris Krcmar (horvát)
Gary Anderson (skót, 21.)–Simon Whitlock (ausztrál)/Paolo Nebrida (Fülöp-szigeteki)

Michael van Gerwen (holland, 2.)–Keane Barry (ír)/Reynaldo Rivera (Fülöp-szigeteki)
Kim Huybrechts (belga, 31.)–Richard Veenstra (holland)/Ben Robb (új-zélandi)
Dimitri Van den Bergh (belga, 15.)–Dylan Slevin (ír)/Florian Hempel (német)
Stephen Bunting (angol, 18.)–Ryan Joyce (angol)/Alex Spellman (amerikai)

Danny Noppert (holland, 7.)–Scott Williams (angol)/Muramacu Haruki (japán)
Martin Schindler (német, 26.)–Jermaine Wattimena (holland)/Fallon Sherrock (angol)
Damon Heta (ausztrál, 10.)–Martin Lukeman (angol)/Haupai Puha (új-zélandi)
Josh Rock (északír, 23.)–Luke Woodhouse (angol)/Berry van Peer (holland)

Luke Humphries (angol, 3.)–Lee Evans (angol)/Sandro Eric Sosing (Fülöp-szigeteki)
Callan Rydz (angol, 30.)–Ricardo Pietreczko (német)/Szuzuki Mikuru (japán)
Joe Cullen (angol, 14.)–Jules van Dongen (amerikai)/Darren Penhall (ausztrál)
Ryan Searle (angol, 19.)–Ian White (angol)/Goto Tomoja (japán)

Nathan Aspinall (angol, 6.)–Ricky Evans (angol)/Simon Adams (dél-afrikai)
Daryl Gurney (északír, 27.)–Steve Beaton (angol)/Wessel Nijman (holland)
Dave Chisnall (angol, 11.)–Cameron Menzies (skót)/Rusty-Jake Rodriguez (osztrák)
Gabriel Clemens (német, 22.)–Gian van Veen (holland)/Man Lok Leung (hongkongi)

A napi lebontású program
December 15., péntek

20.00
1. forduló
Kevin Doets (holland)–Stowe Buntz (amerikai)
Cameron Menzies (skót)–Rusty-Jake Rodriguez (osztrák)
Simon Whitlock (ausztrál)–Paolo Nebrida (Fülöp-szigeteki)
2. forduló
Michael Smith (angol, 1.)–Doets/Buntz

December 16., szombat
13.30

1. forduló
Lee Evans (angol)–Sandro Eric Sosing (Fülöp-szigeteki)
Connor Scutt (angol)–Krzysztof Kciuk (lengyel)
Jules van Dongen (amerikai)–Darren Penhall (ausztrál)
2. forduló
Dave Chisnall (angol, 11.)–Cameron Menzies (skót)/Rusty-Jake Rodriguez (osztrák)

20.00
1. forduló
Jamie Hughes (angol)–David Cameron (kanadai)
Keane Barry (ír)–Reynaldo Rivera (Fülöp-szigeteki)
Scott Williams (angol)–Muramacu Haruki (japán)
2. forduló
Gary Anderson (skót, 21.)–Simon Whitlock (ausztrál)/Paolo Nebrida (Fülöp-szigeteki)

December 17., vasárnap
13.30
1. forduló

Ricky Evans (angol)–Simon Adams (dél-afrikai)
Jim Williams (walesi)–Norman Madhoo (guayanai)
Matt Campbell (kanadai)–Lourence Ilagan (Fülöp-szigeteki)
2. forduló
Joe Cullen (angol, 14.)–Jules van Dongen (amerikai)/Darren Penhall (ausztrál)

20.00
1. forduló
Dylan Slevin (ír)–Florian Hempel (német)
Niels Zonneveld (holland)–Darren Webster (angol)
Jermaine Wattimena (holland)–Fallon Sherrock (angol)
2. forduló
Luke Humphries (angol, 3.)–Lee Evans (angol)/Sandro Eric Sosing (Fülöp-szigeteki)

December 18., hétfő
20.00

1. forduló
Mario Vandenbogaerde (belga)–Thibault Tricole (francia)
Gian van Veen (holland)–Man Lok Leung (hongkongi)
Martin Lukeman (angol)–Haupai Puha (új-zélandi)
2. forduló
Gerwny Price (walesi, 5.)–Connor Scutt (angol)/Krzysztof Kciuk (lengyel)

December 19., kedd
13.30

1. forduló
Ian White (angol)–Goto Tomoja (japán)
Ritchie Edhouse (angol)–Jeffrey de Graaf (svéd)
Keegan Brown (angol)–Boris Krcmar (horvát)
2. forduló
James Wade (angol, 13.)–Matt Campbell (kanadai)/Lourence Ilagan (Fülöp-szigeteki)

20.00
1. forduló
Steve Beaton (angol)–Wessel Nijman (holland)
Mike De Decker (belga)–Dragutin Horvat (német)
Ricardo Pietreczko (német)–Szuzuki Mikuru (japán)
2. forduló
Michael van Gerwen (holland, 2.)–Keane Barry (ír)/Reynaldo Rivera (Fülöp-szigeteki)

December 20., szerda
13.30

1. forduló
Radek Szaganski (lengyel)–Marko Kantele (finn)
Steve Lennon (ír)–Owen Bates (angol)
William O'Connor (ír)–Bhav Patel (indiai)
2. forduló
Ross Smith (angol, 16.)–Niels Zonneveld (holland)/Darren Webster (angol)

20.00
1. forduló
Ryan Joyce (angol)–Alex Spellman (amerikai)
Richard Veenstra (holland)–Ben Robb (új-zélandi)
Christian Kist (holland)–Luke Littler (angol)
2. forduló
Peter Wright (skót, 4.)–Jim Williams (walesi)/Norman Madhoo (guyanai)

December 21., csütörtök
13.30

1. forduló
Mickey Mansell (északír)–Hsziao Csen-cung (kínai)
Luke Woodhouse (angol)–Berry van Peer (holland)
2. forduló
Madars Razma (lett, 32.)–Mike De Decker (belga)/Dragutin Horvat (német)
Rob Cross (angol, 8.)–Mario Vandenbogaerde (belga)/Thibault Tricole (francia)

20.00
2. forduló
Andrew Gilding (angol, 20.)–Christian Kist (holland)/Luke Littler (angol)
Danny Noppert (holland, 7.)–Scott Williams (angol)/Muramacu Haruki (japán)
Gabriel Clemens (német, 22.)–Gian van Veen (holland)/Man Lok Leung (hongkongi)
Damon Heta (ausztrál, 10.)–Martin Lukeman (angol)/Haupai Puha (új-zélandi)

December 22., péntek
13.30

2. forduló
Brendan Dolan (északír, 28.)–Mickey Mansell (északír)/Hsziao Csen-cung (kínai)
José de Sousa (portugál, 25.)–Ritchie Edhouse (angol)/Jeffrey de Graaf (svéd)
Krzyszfof Ratajski (lengyel, 24.)–Jamie Hughes (angol)/David Cameron (kanadai)
Dirk van Duijvenbode (holland, 12.)–Keegan Brown (angol)/Boris Krcmar (horvát)

20.00

2. forduló
Dimitri Van den Bergh (belga, 15.)–Dylan Slevin (ír)/Florian Hempel (német)
Martin Schindler (német, 26.)–Jermaine Wattimena (holland)/Fallon Sherrock (angol)
Raymond van Barneveld (holland, 29.)–Radek Szaganski (lengyel)/Marko Kantele (finn)
Chris Dobey (angol, 17.)–William O'Connor (ír)/Bhav Patel (indiai)

December 23., szombat
13.30

2. forduló
Kim Huybrechts (belga, 31.)–Richard Veenstra (holland)/Ben Robb (új-zélandi)
Callan Rydz (angol, 30.)–Ricardo Pietreczko (német)/Szuzuki Mikuru (japán)
Jonny Clayton (walesi, 9.)–Steve Lennon (ír)/Owen Bates (angol)
Daryl Gurney (északír, 27.)–Steve Beaton (angol)/Wessel Nijman (holland)

20.00
2. forduló
Ryan Searle (angol, 19.)–Ian White (angol)/Goto Tomoja (japán)
Josh Rock (északír, 23.)–Luke Woodhouse (angol)/Berry van Peer (holland)
Stephen Bunting (angol, 18.)–Ryan Joyce (angol)/Alex Spellman (amerikai)
Nathan Aspinall (angol, 6.)–Ricky Evans (angol)/Simon Adams (dél-afrikai)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik