Cselgáncs Eb: Sipőcz és Tóth is a bronzért küzdhet

Vágólapra másolva!
2023.11.05. 14:59
null
Tóth Krisztián legyőzte a fehérorosz Jahor Varapajeuval (Fotó: Dömötör Csaba)
A +100 kilogrammos Sipőcz Richárd és a 90 kilós Tóth Krisztián is a bronzéremért küzdhet, Vég Zsombor viszont kiesett a Montpellier-ben zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.

 

Az utolsó versenynapon érdekelt három magyar közül az olimpiai bronzérmes, vb- és Eb-második Tóth Krisztián (90 kg) a 32 között a két World Tour-éremnél tartó fehérorosz Jahor Varapajeuval találkozott, akit legyőzött korábbi egyetlen összecsapásukon. A második csata a négyperces alapidő során csak két-két intést hozott, majd az első értékelt akcióig tartó hosszabbításból másfél perc telt el, amikor az MTK 29 éves versenyzője a védjegyének számító „alábújós” válldobására ippont kapott, és nyert.

Az olimpiai bronzérmes, vb- és Eb-második Tóth a 16 között a bosnyák Toni Mileticcsel szállt szembe, pályafutása során először. A komolyabb nemzetközi eredmény nélkül álló rivális nagy tempót diktált, folyamatosan kezdeményezett, így az MTK 29 éves versenyzője a négyperces alapidőben két intést is kapott passzivitásért. A hosszabbításból egy perc telt el, amikor Tóth egy kontra során a bosnyák mögé lépett, hanyatt döntötte őt, és ippongyőzelmet aratott.

Tóth Krisztián a negyeddöntőben a világbajnok szerb Nemanja Majdovval szállt szembe, akivel 2/2-re állt a győzelmi mutatója. Az ötödik ütközet öt percig csak intéseket hozott, majd a kétszeres Eb-ezüstérmes ellenfél az MTK 29 éves versenyzője mögé lépett, földre döntötte őt, és vazaarival nyert.

A magyar klasszis a bronzéremig tartó vigaszágon elsőként az idén két World Tour-érmet szerzett Alex Crettel csapott össze, pályafutása során először. A román ellenfél nem talált fogást Tóthon, aki másfél percnél hanyatt dőlve átforgatta Cretet, majd vazaaris előnyét könnyedén megőrizte a meccs végéig. Tóth a bronzcsatában a georgiai Lasa Bekaurival vagy a holland Noel van't Enddel találkozik.

Kevesebb szerencsével járt a 100 kilósoknál a ceglédi Vég Zsombor, aki a 32 között az osztrák Aaron Farával akaszkodott össze, akit mindkét eddigi mérkőzésükön megvert. Az idén három World Tour-medált gyűjtő ellenfél ezúttal komoly ellenállást tanúsított, és a meccs derekán kiemelte a 22 éves magyart, másodpercekig a levegőben tartotta, majd a földhöz teremtette, és ippongyőzelemmel jutott tovább. A tavalyi, budapesti Grand Slamen bronzérmes Vég így helyzetlenül zárt.

Nehézsúlyban (+100 kg) a három World Tour-érmet gyűjtött Sipőcz Richárd erőnyerőként csak a 16 között kapcsolódott be a küzdelmekbe, első ellenfele a szlovén Enej Marinic volt. Korábbi négy összecsapásukból a 22 éves magyar hármat megnyert, és az ötödik ütközetben is ő volt a jobb: egy perccel az alapidő vége előtt egy támasztott válldobásra vazaarit kapott, s innen a rivális már nem tudott fordítani.

A +100 kilóban három World Tour-érmet gyűjtött Sipőcz Richárd a negyeddöntőben a szlovák Marius Fizellel csapott össze, akit megvert korábbi egyetlen találkozójukon. A második csata kiegyenlített küzdelmet hozott, amely szó szerint az utolsó pillanatban dőlt el. A 22 éves magyar ugyanis egy másodperccel a vége előtt - amikor már alighanem ellenfele is a hosszabbítást várta - egy váratlan bokasöprésre vazaarit kapott, és ő jutott tovább.

A Széchenyi Egyetem SE sportolójára – aki minden korosztályban legalább kétszeres Eb-győztes volt – a négy között az olimpiai második, világ- és kétszeres Európa-bajnok Guram Tusisvili várt.

A georgiai sztártól Sipőcz kikapott augusztusban a budapesti Mesterek Kupáján. Második találkozójukon is a kaukázusi óriás diktálta a tempót, és bő két perc elteltével egy válldobásra vazaarit kapott, majd egy perccel később lecsavarta a 22 éves magyart, s a második vazaari már ippont ért.

A Széchenyi Egyetem SE sportolójára – aki minden korosztályban legalább kétszeres Eb-győztes volt – az Eb bronzmeccsén az egy Grand Slam-bronznál tartó orosz Valerij Endovickij vár, akivel 1/1-re áll a mérlege.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik