Nemzeti Vágta: Tóth Tamara és Kecskemét városa nyerte a döntőt

L. U. M.L. U. M.
Vágólapra másolva!
2023.10.01. 18:41
null
Tóth Tamara magabiztos győzelmet aratott a címvédő Galaxy nyergében (Fotó: Koncz Márton) – a képre kattintva galéria nyílik<br />
A hétvégén a lipicai ménes szilvásváradi fellegvárában került sor a Kárpát-medencei lovasokat felvonultató amatőr versenysorozat fináléjára, a 16. Nemzeti Vágtára, amelynek vasárnapi döntője Kecskemét sikerét hozta, mivel a 23 esztendős Tóth Tamara győzött Galaxy nyergében.

Illusztris körülmények között a csordultig megtelt Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban rendezték a Nemzeti Vágta döntőjének küzdelmeit, a magyar hagyományokra épülő lovasversenynek az elmúlt másfél évtizedben a budapesti Hősök tere adott otthont.

Hatalmas küzdelmet hozott a mintegy 1600 méteres Nemzeti Vágta döntője, amelyet a helyszínen több ezren izgulhattak végig. A vágtán csak olyan lovasok vehetnek részt, akik korábban nyeretlenek maradtak a budapesti Kincsem Parkban, továbbá kizárólag magyar tenyésztésű lovak nevezését fogadják el. A hat és fél körös viadalt végül az előfutamban is a legjobb időt „vágtázó” Tóth Tamara magabiztos, másfél másodperces előnnyel nyerte meg, Ácsteszér és Adorján lovasát megelőzve, így a főfavoritként kikiáltott 23 éves zsoké vitte haza az ötmillió forintos fődíjat, továbbá a kecskeméti versenyző emelhette magasba a viadal vándordíját, a 1848-as huszárszablyát és a Herendi Hadik huszár szobrot.

A Nemzeti Sport sales igazgatója, Molnár Irina által kisorsolt Galaxy pályafutása negyedik vágtagyőzelmét aratta, így a lovat idén is letakarták a győzelmi takaróval. Az előző évben a nyolcesztendős sárga magyar félvérrel Németh János diadalmaskodott, Őcsény színeiben.

A kishuszárok vágtáját Rozs Anna Júlia nyerte meg, Nárcisz nyergében. A fogatvágtán az immár ötszörös vágtagyőztes és címvédő Tieger Endre és a Dombóvár-Sütvényesi ménes nagy fölénnyel bizonyult a leggyorsabbnak. A jótékonysági sztárfutamban a komáromi Magyar Lovas Színház tagja, Krajnyik-Balogh Gábor ért célba elsőként, nyereményét pedig az idei esztendőben is az őrbottyáni Bottyán Equus Lómenhely számára ajánlotta fel.

A hagyományoknak megfelelően ezúttal is rendeztek nemzetközi futamot, a meghívásos alapú megméretést a Bahreini Királyság lovasa, Mahmud Mohamed Jar Mohamed Raed nyert meg, Siglavy Capriola nyergében. A távlovagló a győzelmét követően adott helyszíni interjúban elmondta, korábban még nem járt Magyarországon, valamint hozzátette, hogy nagyon élvezte a lipicai lovon való száguldást.

Az eredményhirdetésen a sepsiszentgyörgyi Tamás Csabát is díjazták, aki a középdöntő futamában aratott győzelme ellenére lova épségének megőrzése miatt visszalépett a döntőtől, így szerencsés vesztesként a későbbi harmadik helyezett Zboray Viktória is lehetőséget kapott, Adorján színeiben.

Változatos programokkal fogadták a nagyközönséget a Közép-Kelet Európa legnagyobb amatőr lovas versenysorozatának szervezői, hiszen az elmúlt évekhez hasonlóan a lovasokat nevező települések ezúttal is felsorakoztak a Vágta Korzón.

A vágta továbbra is óriási népszerűségnek örvend, hiszen az elővágtákon közel 90 település lovasa indult.

Bátran kimondhatjuk, hogy az első ízben Szilvásváradon tartott 16. Nemzeti Vágta tökéletes főpróbának bizonyult a jövő szeptemberi FEI négyesfogathajtó világbajnokság előtt, melynek házigazdája a település lesz. A magyar fogathajtás kiemelten sikeres a honi lovas szakágak között, hiszen a vasárnap Franciaországban véget ért FEI kettesfogathajtó világbajnokságon negyedik alkalommal lett egyéni világbajnok Hölle Martin, továbbá az ifj. Fekete Györggyel és Osztertág Kristóffal kiegészült magyar csapat szintén győztesként fejezte be a viadalt.

A verseny szervezői az amatőr lovasok nagy örömére Közép-Európa egyik legmodernebb lovas létesítményében bejelentették, hogy jövőre is folytatódik a vágta. A következő évi helyszín kiléte egyelőre még kérdéses.

16. NEMZETI VÁGTA (Szilvásvárad)
1. Kecskemét (győztes lovas, ló: Tóth Tamara, Galaxy) 147.08 másodperc,
2. Ácsteszér (Vörös Tamara, Marina) 148.58 mp
3. Adorján (Zboray Viktória, Licino London) 150.39 mP

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik