Asztalitenisz: mindkét válogatott másodedzőjét menesztették

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2023.10.02. 16:59
null
Aranyosi Péter az elmúlt másfél évtizedben segítette a férfiválogatott munkáját, elévülhetetlen érdemei vannak a mostani csapat sikereiben (Fotó: Nemzeti Sport)
A világbajnoki és az olimpiai felkészülés közben a sportág nemrégiben megválasztott elnöksége a férfiválogatott munkáját segítő Aranyosi Pétertől és a női csapatnál dolgozó Bachman Pétertől is megvált úgy, hogy előtte a szövetségi kapitányokkal nem egyeztettek. Az érintettek szerint anyagi okokra hivatkoztak, a szövetség főtitkára azonban struktúraváltásról beszél.

 

Férfi asztalitenisz-válogatottunk emlékezetes Európa-bajnokságot tudhat maga mögött, a nyolc közé jutással az együttes kvalifikált a februári dél-koreai világbajnokságra, ahol minden bizonnyal női együttesünk is asztalhoz áll majd. Közben a jövő évi párizsi olimpiát megelőző kvalifikációs időszak sűrűjében is járunk, azaz fontos hónapok várnak mindkét szakágra. Ennek tudatában meglepő döntést hozott a szövetség nemrégiben megválasztott új elnöksége: a szövetségi kapitányok mellett dolgozó edzőket – a férfiaknál Aranyosi Pétert, a nőknél Bachman Pétert – menesztették úgy, hogy előtte a szövetségi kapitányokkal nem egyeztettek.

Úgy hoztak döntést, hogy előtte senki nem beszélt velem, nem kérték ki a véleményemet, csak utólag tájékoztattak – mondta Muskó Péter, a férfiak kapitánya. – Sem az eljárás módjával, sem az időzítéssel nem értek egyet, hiszen az olimpiai felkészülés hajrájában vagyunk.”

Aranyosi Pétert nemzetközi szintű szakemberként tartják számon, az úgynevezett soklabdás edzéseiről az európai szövetség felkérésére már angol nyelvű előadást is tartott. Tizenöt éve került másodedzőként a válogatotthoz, 2015-ben szövetségi kapitánynak nevezték ki, az ő keze alatt kezdett formálódni az akkor még a húszas évei elején járó, s mára a válogatott gerincét adó Ecseki Nándor, Lakatos Tamás, Majoros Bence, Szudi Ádám fémjelezte generáció. Mindemellett az sem mellékes, hogy a paraválogatott szövetségi kapitányaként Pálos Pétert 2012-ben Londonban aranyhoz, Csonka Andrást 2016-ben Rióban ezüsthöz segítette. Egészségi okok miatt 2019-ben Muskó Péter váltotta a kapitányi poszton, Aranyosi pedig másodedzőként segítette tovább az együttest, emellett az ő közbenjárásának köszönhetően tucatnyi külföldi edzőpartner jött Magyarországra. A szakember egyébként a júniusi Európai Játékokon ezüstérmet szerző és az olimpiai részvételre pályázó Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes páros felkészítésében is fontos szerepet játszik, így a menesztése erre a duóra is hatással van.

Mivel úgy tűnik, a szövetség kritikus anyagi helyzetbe került, a játékosoknak és a két szövetségi kapitánynak felajánlom, ha kell, a jövő évi olimpiáig és paralimpiáig mindenféle juttatás nélkül, továbbra is teljes erőbedobással segítem a válogatottak munkáját – mondta Aranyosi Péter, akit úgy tájékoztattak, anyagi okok miatt szüntetik meg a pozícióját. – Erkölcsi és szakmai kötelességemnek tekintem, hogy tovább folytassam a sok évvel ezelőtt elkezdett munkát, mert tudom, a magyar asztalitenisznek ebben a nehéz helyzetben mindenkire szüksége van. Lehet, hogy nagy jellemhibám, de mindig a szakmához voltam lojális, nem az emberekhez.”

Bachman Péter nagy tervekkel vágott bele a munkába, de mindössze egy hónap jutott neki a válogatott mellett (Fotó: Dömötör Csaba)
Bachman Péter nagy tervekkel vágott bele a munkába, de mindössze egy hónap jutott neki a válogatott mellett (Fotó: Dömötör Csaba)

A nőknél hasonló volt az eljárás, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy Bachman Péternek mindössze egy hónap után köszönték meg a munkáját: a korábbi főtitkár Lajtai Kristófnak ugyanis már csak ennyi időre volt felhatalmazása szerződést kötni, az új elnökség viszont nem hosszabbította meg a lejáró megállapodást.

Velem sem egyeztettek előre, pedig szövetségi kapitányként szerintem ezt elvárhatom” – mondta Bátorfi Zoltán, a női csapat szakvezetője, aki néhány hete még örült, hogy a Budaörsi SC edzőjében megtalálta a segítőjét. A választás azért is volt kézenfekvő, mert a válogatott keretből többen – Madarász Dóra, Póta Georgina, Dari Helga – a bajnoki címvédő, s az Európa-kupában tavasszal döntőt játszó budaörsi klub játékosai, utóbbi kettővel Bachman évek óta együtt dolgozik, jól ismeri őket, a válogatottnál mindezek ellenére csak harminc nap jutott neki.

A korábbi másodedző távozása után Bátorfi Zoltán keresett meg, s én örömmel mondtam igent a felkérésre – nyilatkozta Bachman Péter. – Néhány napja az új főtitkár telefonált, hogy nem hosszabbítják meg a szerződésemet, mert anyagi okok miatt megszüntetik a pozíciót. A személyemtől függetlenül ez a lépés szakmailag védhetetlen, ilyen rövid idővel az olimpia előtt nem születhet ilyen döntés. Miközben a kvalifikációért küzdünk, a kapitányt nem lehet olyan helyzetbe hozni, hogy egyedül vigye a teljes válogatott keretet.”

Lencse Gyula, a szövetség főtitkára a döntés hátterére vonatkozó kérdésünkre válaszolva anyagi okokat nem említett, ehelyett struktúraváltással indokolta a történteket:„A szakmai bizottság javaslatára az elnökség úgy döntött, a másodedzői pozíciókat megszünteti, mert a szakembereket más struktúrában akarja foglalkoztatni. A szövetségi kapitányok munkáját az utánpótlás-válogatott edzői segítik majd, ezzel a fiatal tehetségek felfelé áramlása is könnyebbé válik.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik