Súlyemelő-vb: gyakorlatilag lehetetlen küldetés előtt áll Nagy Péter

Vágólapra másolva!
2023.09.13. 08:57
null
Nagy Péternek – és a magyar súlyemelésnek – Tokió előtt is rezgett a léc, de a szegedi óriás részt vehetett a harmadik olimpiáján (Fotó: Nemzeti Sport)
A magyar súlyemelést a legutóbbi három olimpián egyedüliként képviselő, immár kétgyermekes családapa Nagy Péter nincs jó formában, ráadásul csak a 22. helyen áll a kvalifikációs ranglistán. A valóságot tekintve csoda kellene az olimpiai kvóta kivívásához.

 

– Felbukkant a hétvégi szegedi futófesztiválon, netán kocogott egy jót a vébére utazás előtt?
– Nem, csak vendég voltam, a közös bemelegítésen azért részt vettem – válaszolt a 37 éves Nagy Péter, aki kedden utazott el a rijádi kvalifikációs súlyemelő-világbajnokságra.

Rijádban viszont a sok főszereplő egyike lesz, és ahogy a háromszáznyolcvanegy kilós nevezési eredményéből kiolvasható, nincs a legjobb formában...
– Mit tagadjam, most ez a realitás, csak kicsivel vagyok jobb erőben, mint az Eb-n. Az edzéseket terv szerint elvégeztem, ám július után jött egy holtpont, aminek most sem tudom az okát.

Az Eb-n emelt háromszáznyolcvanegy kilóval csak huszonkettedik a kvalifikációs ranglistán – többek között azért is, mert Párizsban plusz százkét kiló az ólomsúly súlyhatára, vagyis a százkilenc kilósok is ide tartoznak. Tokió előtt is nagyon rezgett a léc, de most tényleg lehetetlen küldetésnek tűnik a kvótaszerzés, nem?
– Gyakorlatilag annak látszik, nagy szerencse is kell, hogy negyedszer is ott legyek az olimpián. Ugye minden ország legfeljebb három kvótát kaphat az öt súlycsoportban, így biztos lesznek kiesők előttem, meg aztán a három doppingesetnél tartó üzbégeket és kazahokat is eltilthatják.

De ez is kevés, ha nem emel egy embereset a Rijád után még hátralévő három kvalifikációs verseny valamelyikén. Nyilván minimum, de inkább több mint négy mázsa kellene, amelyet már két és fél éve nem ért el.
– Négyszáztíz is kellhet. Nem emlékszem rá, hogy bármikor is az ólomsúlyban nem volt elég négyszázhúsz kilós nevezés az A-csoporthoz. Rijádban ez is megtörtént.

Augusztus óta kétgyermekes családapa, hatalmas öröm lehetett a kis Peti érkezése, de befolyásolta-e a felkészülését?
– Természetes, hogy már a világra jöttéhez közeledve is elvitte a gondolataimat, a megszületése után pláne. Nővérére, Larára is figyelni kellett, nehogy háttérbe szorítva érezze magát, ráadásul Lara most kezdte el az óvodát. De nem foghatom az örömteli változásokra a gyengébb formám.

Új cipőben lép versenydobogóra Rijádban. Ha hétmérföldes lenne, sokat segítene...
– Három év alatt kopott el a régi cipőm, az újat néhány edzés alatt be lehet járatni. De ha már felvetette, súlyemelésben a hétmérföldes csizma nem segít...

MEGLEHET, 1956 UTÁN ELŐSZÖR NEM LESZ MAGYAR EMELŐ


A kvalifikációs ranglista az olimpiai kvótára pályázó emelők legjobb eredménye szerint áll össze, országonként egy versenyzőt figyelembe véve (a kvalifikációs viadalokat másik keretes írásunkban tüntettük fel). Mint látjuk, Nagy Péter a 22., Mitykó Veronika a 33. helyen áll, előbbi 30, utóbbi 56 kilóval elmaradva a tizedik helyezettől. Márpedig a ranglista alapján az öt-öt férfi és női súlycsoportban tízen-tízen szereznek kvótát, illetve ha egy kontinens nem képviselteti magát a top tízben, a rangsorban legjobb versenyzője indulási jogot kap. A nemzetközi szövetség ily módon kategóriánként 1 kvótát oszthat szét, valamint a rendezőnek (2-2 súlycsoportban 1-1) és – az univerzalitás jegyében – a felzárkóztatni kívánt országoknak (3-3 súlycsoportban 1-1) is juttathat kvótát. Így alakul ki a 60-60 tagú férfi- és női mezőny, fontos, hogy országonként csak három kvóta használható fel. Akárhogy is nézzük, Nagynak és Mitykónak nincs gyakorlati esélye részt venni az olimpián, így 1956 után először fordulhat elő (az 1984-ben bojkottált játékokat nem számítva), hogy nem lép versenydobogóra magyar emelő.

KVALIFIKÁCIÓS RANGSOR A RIJÁDI VB ELŐTT
Magyar érdekeltségű súlycsoportok
Férfiak
+102 kg (a 109 és +109 kilósok olimpiai kategóriája)
1. Lasa Talahadze (grúz) 474 kg
...10. Kucera (cseh) 411
...20. Michalski (lengyel) 387
...22. NAGY PÉTER 381
Nők
+81 kg (a 87 és +87 kilósok olimpiai kategóriája)
1. Li Ven-ven (kínai) 315 kg
...10. Santana Peguero (dominikai) 263
...20. Nakadzsima (japán) 239
...33. MITYKÓ VERONIKA 207
Olimpiai súlycsoportok
Férfiak:
61, 73, 89, 102, +102 kg (Nagy Péter)
Nők: 49, 59, 71, 81, +81 kg (Mitykó Veronika)
Mitykó pénteken a 87 kilóban, Nagy Péter vasárnap a +109 kilóban versenyez Rijádban.

KVALIFIKÁCIÓS VERSENYEK EURÓPAI SZEMSZÖGBŐL
Kötelező részvétel
2023. szeptember 4–17., Rijád:
világbajnokság
2024. április 2–11., Phuket: világkupa
Tetszés szerinti részvétel
2022. december 5–16., Bogotá:
világbajnokság
2023. április 15–23., Jereván:
Európa-bajnokság
2023. június 8–18., Havanna: Grand Prix I.
2023. december 4–14., Doha: Grand Prix II.
2024. február 17–28., Antalya (Törökország): Európa-bajnokság

A hét olimpiai kvalifikációs versenyből ötön kell részt venni, az öt tetszés szerinti viadal közül legalább hármat kell választani. A versenyeken elég bemérlegelni és a bemutatáson megjelenni, ezt a két feltételt teljesítve résztvevőnek számít a sportoló – a lényeg, hogy ezáltal nem kerüli ki a doppingvizsgálatot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik