Egyedülálló sportberuházás a jövőért a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen

Vágólapra másolva!
2023.09.16. 11:10
null
Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora méltán büszke a tanévnyitón átadott ultramodern és csodálatos környezetben fekvő sportközpontra (Fotók: Dömötör Csaba)
Nem csupán ultramodern, nem csupán szemet gyönyörködtető, az elmúlt évtized legfontosabb sportberuházása is. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem hallgatói birtokba vehették a budapesti Csörsz utcában a vadonatúj Dr. Koltai Jenő Sportközpontot.

 

Ha a ragyogó nyár végi napsütésben az ember balra néz, a Citadella és a Szabadság-szobor, jobbra a Hegyvidék körvonala bontakozik ki a szeme előtt, elé pedig az ország legszebb sportkomplexumának látványa tárul.

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem a múlt heti tanévnyitón átadott sportközpontja.

Akinek korábban megadatott, hogy sportolhatott a TF csak Csörszként emlegetett, az 1950-es években felépült atlétikai pályáján, tapasztalja, hogy a régihez képest az új létesítményt csaknem negyvenöt fokkal elforgatták, így vált ideálissá a főváros forgalmas, többsávos útvonalai közé szorított terület helykihasználása.

Most kényelmesen elfér az összesen negyvenezer négyzetméteres területen egy meseszép atlétikai pálya, amely körülöleli a füves futballpályát, mögötte a multifunkcionális sportcsarnokkal, valamint a műfüves futballpályával, az oldalában pedig két kemény borítású teniszpályával.

Az átadóünnepségen balról Sterbenz Tamás, Mocsai Lajos korábbi rektor,  a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Hankó Balázs felsőoktatásért felelős államtitkár
Az átadóünnepségen balról Sterbenz Tamás, Mocsai Lajos korábbi rektor, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Hankó Balázs felsőoktatásért felelős államtitkár


A gyönyörű létesítmény felépítését az idő szaván kívül egy emlékezetes tragédia kényszerítette ki: 2015. október 15-én leégett és teljesen megsemmisült az egyetem K1 épülete mögötti 3000 négyzetméteres sportcsarnok, kevesebb mint egy éven belül pedig az akkori rektor, Mocsai Lajos kormányígéretet kapott rá, hogy a campusra új sportkomplexum épül.

Az egyetem Csörsz utcai pályája 2019-ben zárt be, 2020 szeptemberében pedig a TSPC Kft. tervei alapján, a ZÁÉV Építőipari Zrt. kivitelezésében elkezdődhetett Buda legnagyobb campusfejlesztésének második üteme a XII. kerület szívében, a BAH-csomópontnál. „Nem kétséges, ez az elmúlt évtized legfontosabb sportberuházása – szögezte le a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora, Sterbenz Tamás. – Nyilván nem fél éven belül lesz érezhető a hatása, de a jövőnk szempontjából kulcsfontosságú a jelentősége: az itt végző sportszakemberek évtizedekre meghatározzák az ország egészségét, közösségének erejét, a sporteredményességét. Ez valóban stratégiai jelentőségű beruházás volt.”

És miközben a rektor úrral bejárjuk az új létesítményeket, világossá teszi, mi a sorrend a hasznosításuk során: „Az egyetemünk különlegessége, hogy campusán összefonódik az oktatás, a sport, a sporttudomány, a kutatás a különböző szolgáltatásokkal. Ez a beruházás mindenekelőtt az oktatást szolgálja – az oktatást, a sportolást, a TFSE-t és a kerületi lakosok szabadidősportját, plusz természetesen rendezvények megtartására is készen állunk, de a sorrend nagyon fontos. Hétköznap itt elsősorban oktatunk, esténként a TFSE edzést tart, hétvégéken jöhetnek a meccsek, azután a szabad időkapacitásban, ha terveznének ide rendezvényeket, igyekszünk méltó környezetet adni hozzá, és nem csupán a sportcélú elfoglaltságoknak.”

Sterbenz Tamás a Dr. Koltai Jenő Sportközpont előtt
Sterbenz Tamás a Dr. Koltai Jenő Sportközpont előtt


Sterbenz Tamás felelevenítette a gyönyörű létesítmények birtokba vételéig vezető utat, és kitért a nem is annyira távoli jövő terveire. „A tűz 2015-ben pusztított, nem sokkal később megszületett döntés a beruházásról, és 2019-ben zártuk be a régi létesítményeket. Az azóta eltelt négy esztendő rendkívül nehéz volt, mert a hallgatóknak bérelt helyszíneken, »idegen pályán« kellett készülniük, elsajátítaniuk a gyakorlatot, Pasaréttől a Soroksári útig a város számos pontján. Most a szárazföldi sportágak nagy részének oktatási és edzéslehetősége megoldódott, de még a kollégium, az uszoda és az olyan sportágak, mint a szertorna, a vívás, a cselgáncs és a sportlövészet termének felépítése hátravan. Bízunk benne, hogy a projekt befejezése, ha kisebb részletekben, szakaszokban, más ütemezéssel is, de megvalósul a következő időszakban.”

Mind közül pedig legfontosabb a kollégium. Egyrészt az egyetem kapacitásának növelése, nemzetközi szerepvállalása, másrészt egyfajta szellemi közösség kialakítása érdekében is. „A kapacitásunknak éppen a határán vagyunk, minden eddiginél több, ezer hallgatót vettünk fel ebben az évben. Idén indult három új mesterszakunk – sportmentáltréner, sportteljesítmény-elemző, rekreáció –, jövőre szeretnénk elindítani a sporttudományi alapszakot magyarul és angolul, valamint a sportinnovátor mesterképzést. A sporttudományi alapszak a világban elismert, jó diákokat szeretnénk idevonzani. Részben az atlétikai világbajnokságnak is köszönhetően külföldről és a határokon túlról is egyre nagyobb az érdeklődés irántunk. A céljaink megvalósításához fontos a kollégium, a külföldi, külhoni és vidéki diákjainknak szállást kell adnunk. A hallgatónak nem mindegy, hogy két tanóra vagy két edzés között hol tud pihenni, regenerálódni, a világ végére kell villamosoznia vagy csak átsétál a szobájából. A délutáni programok, edzések akkor lesznek eredményesek, ha mindenki rövid idő alatt eljut rájuk a kollégiumból. A TF-nek mindig nagy értéke volt, hogy olyan közösség alakult ki, amelyben egymástól lehetett tanulni – ehhez pedig kell egy hely, ahol mindenki otthon érezheti magát, ahol együtt tölthetik el értelmesen az idejüket a diákok.”

A kétségtelenül nagy kísértésnek ellenállva az egyetem vezetősége nem minden rendezvényt visz át a frissen átadott helyszínre, például a hatodik Sport és Innováció Konferenciát, amelynek a MOB lesz a kiemelt szakmai partnere, a szekciótermek megléte és a tradíció miatt inkább még a megszokott helyszínen, a régi campuson és a NEKA-n rendezi meg októberben.

 

DR. KOLTAI JENŐ SPORTKÖZPONT

A nyolcezer négyzetméteres atlétikai pálya rekortán borítása a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2-es nemzetközi minősítését kapta meg, s az augusztusi budapesti világbajnokság alatt szupersztárok tesztelték.

„Az atlétikai vébé egyik hivatalos edzőközpontja volt az új atlétikai pálya és a konditerem, világsztárok sokasága edzett benne, és az elismerésük kinyilvánítása mellett sokan kifejezték szándékukat, hogy visszatérnének ide edzőtáborozni – mondta Sterbenz Tamás. – Az atlétikai pálya hangulata és fekvése egyedülálló, megnyitása lehetőséget ad rá, hogy a négyévnyi építést elviselő XII. kerületi lakossággal remek kapcsolat alakulhasson ki, ennek érdekében a jövő héten is találkozom Pokorni Zoltánnal, a Hegyvidék polgármesterével. A használati lehetőségen kívül nyújtunk nekik különféle egészségmegőrző programokat is – hiszen a három cél nálunk: a sportteljesítmény, az egészségfejlesztés és a közösségépítés.”



MULTIFUNKCIÓS SPORTCSARNOK

Légkondicionáló hűtötte, kellemes hőmérséklet fogad a karzaton, letekintve színkavalkád a döbbenetesen nagy csarnok padlóján.

„Két szabályos kézilabdapálya fér el keresztbe – valóban hatalmas a tér – igazított el Sterbenz Tamás. – Itt mindenféle szárazföldi csapatjátékot tudunk játszani, a centerpályát használják kosarasaink, röplabdázóink, futsalosaink, kézilabdázóink. Mivel visszaköltözik az új létesítményekbe az élsport, a TFSE versenysportolói és szakosztályai, nézőtérre is szükség volt – az egyedi kialakítású mobillelátókon 1500 érdeklődő fér el. Bevallhatom, két dologhoz ragaszkodtam, az egyik a magas minőségű parketta választása, a másik pedig a lelátó nívója. A labdajátékokban rendkívüli fontosságú a jó parketta, az itt lefektetett az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban, az NBA-ben használatos, a miénkhez fogható lelátó pedig nincs másutt Magyarországon. Nem csupán kihúzható, hanem be is forgatható a kényelmes faülésekből álló széksor, a székek minősége nemcsak sportesemények, de előadások, koncertek végignézéséhez is megfelelő.”


S ha már a rektor úr az élsport visszaköltözését említette: az új csarnokot veszi birtokba a TFSE-MTK élvonalbeli női kosárlabdacsapata, amely eddig a Városmajorban játszotta mérkőzéseit. A 2023–2024-es bajnoki idény nyitó meccsét szeptember 30-án éppen a legrangosabb ellenfél, a címvédő Sopron Basket ellen vívja immár a Csörsz utcában.

„Nagyon fontos, hogy visszatér az egyetem területére az élsport. A TF hallgatói közül eddig 96 olimpiai bajnok került ki, ami a világon talán egyedülálló. Elengedhetetlen, hogy a jövő sportszakemberei itt éljék át az egyetemi éveik alatt, hogy a versenysportnak milyen edzésháttere van, milyen tudományos munka kell hozzá, mit jelent hazai szurkolók előtt játszani. Ha ezt nem tapasztalják a bőrükön, nem is tudják majd a tanítványaikat, sportolóikat kellőképpen felkészíteni rá.”


 

 

KONDICIONÁLÓTEREM

A sportcsarnok második emeletén található, lélegzetelállító panorámát kínáló 1000 négyzetméteres konditermet szintén az atlétikai vb sztárjai „tesztelték” az egyetem hallgatóinak.

„A világbajnokságra érkező szakemberektől sok elismerést kaptunk, emellett szakmai kapcsolat is kialakult az egyetem és a World Athletics között
– hangsúlyozta Sterbenz Tamás. – A szervezet nap mint nap itt tartotta a coaches clubot, volt egészségügyi konferencia, és személyesen is megjelent nálunk Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség újraválasztott elnöke. Az egyik futópadot pedig az állandó szolgálatban lévő TF-es kollégák szerint Jakob Ingebrigtsenről kellene elnevezni, mert folyamatosan azon edzett.”

Az eszközökkel zsúfolásig telt teremben éppen Tánczos Zoltán, az egyetem rekreáció tanszékének tanársegédje felügyelte a hallgatók edzését, miközben a rektor úr figyelmét az evezőpad kötötte le – hozzátéve, hogy szereti nyűni a gépet, de testedzésének java részét futás teszi ki. Egészen pontosan 3000 méteres akadályfutás, amelyre minden reggel a család kutyája, Faulty ösztönzi... A konditermet egyelőre a hallgatók használják, majd valószínűleg novemberben nyitják meg a lakosság előtt, ahogyan a csarnok alatti 200 férőhelyes mélygarázst, amelyben motortárolók és elektromos töltők is vannak.


MŰFÜVES LABDARÚGÓPÁLYA

Az atlétikai pálya magában foglal egy füves labdarúgópályát, a csarnok mögött pedig már a kapuk is állnak a műfüves futballpályán.


TENISZPÁLYA


A két akril kemény borítású teniszpálya a debreceni székhelyű Globál Sport Kft. kivitelezésében készült el.



(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. szeptember 16-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik