Cselgáncs: Nagyban segítheti a fiatalok fejlődését a masters – Ungvári Miklós

KAPOLCSI-SZABÓ BENCEKAPOLCSI-SZABÓ BENCE
Vágólapra másolva!
2023.08.04. 06:54
null
Ungvári Miklós úgy hiszi, hiányozna a szurkolók segítsége, ha nem lennének ott (Fotó: Bencsik Ádám/Békés Megyei Hírlap)
Tizenkettedik alkalommal rendezik meg a World Judo Masterst, vagyis a Mesterek Tornáját. A viadalnak ezúttal Magyarország ad otthont, és rendezőként összesen 22 dzsudokát indít a Magyar Judoszövetség. Ungvári Miklós, a férfiválogatott szövetségi kapitánya beszélt lapunknak az eseményről.

 

– Az év legfontosabb versenye következik. Milyenek a magyar csapat esélyei?
– Rengeteg fiatal versenyzővel vágunk neki a viadalnak, mert rendezőként minden súlycsoportban indíthatunk két dzsudokát, de ilyen erős mezőnyben a tisztes helytállás is nagy szó – mondta a Nemzeti Sportnak Ungvári Miklós, a férfiválogatott szövetségi kapitánya. – Vannak titkos favoritjaim, akik ha odateszik magukat, szerintem képesek jobb eredményt elérni, mint amire számítunk tőlük. Remélem, versenyzőink felnőnek a viadal színvonalához, hiszen a szervezők mindent megtesznek annak érdekében, hogy aki Magyarországra jön a Mesterek Tornája kedvéért, vagy hazai szurkolóként megnézi a küzdelmeket, annak leessen az álla. Bárki kikaphat, de méltósággal kell elviselni a vereséget, és megtenni mindent, hogy elkerüljük. A magyar cselgáncs még nem minden súlycsoportban tud a masters nívójának megfelelő sportolót a versenyre delegálni, de éppen ezért kaptak lehetőséget fiatalok, akik képesek lehetnek áttörést elérni, ilyen például Pongrácz Bence 66 kilogrammban, vagy Sáfrány Péter a 90 kilogrammosok között. Sajnos az is benne van a pakliban, hogy egy-egy meccs jut valakinek, de bízom benne, hogy összességében eredményesek leszünk. Sipőcz Richárd az universiadéról tér haza a mastersre, kint ötödik lett, gyorsan kell regenerálódnia, és akkor messzire juthat. Nagyon nehéz verseny lesz, hiába indul tizennégy magyar fiú a három napon, ez semmire sem garancia, viszont a hazai közönség nagy erőt adhat a srácoknak, megsokszorozhatja az erejüket.

– Sokan mondják, hogy a tatamin ki kell zárni a külvilágot, csak a küzdelemre összpontosítani. Mégis, sokat adhat a teljesítményhez a szurkolás?
– Én mindig igyekeztem csak magamra és az edzőmre koncentrálni a versenyeken, ettől függetlenül mégiscsak hallani, ha érted szurkolnak, a nevedet kiabálják, vagy egy-egy biztató hajrá eljut a sportolóig. Akkor lehet ez igazán fontos, amikor a versenyzőnek már felállni is alig van ereje, de még oda kell tennie magát egy kicsit, és éppen a közönség lökheti át a harcost a holtponton. Ezért is kérek mindenkit, aki csak teheti, jöjjön el a Papp László Budapest Sportarénába szurkolni, mert hiányozhat a segítségük, ha nem lesznek ott.

– A világranglistás helyezések alapján nyolc magyar indulhatott alanyi jogon a Mesterek Tornáján, a többieket milyen szempontok alapján választották ki?
– Tóth László elnök úrnak az volt a kérése, hogy ha már hazai tatamin szerepelünk, hadd kapjanak lehetőséget a második vonalas dzsudokák és a fiatalok is, akik még nincsenek olyan szinten, mint a legjobbjaink, de egy ilyen világversenyen szerzett tapasztalat nagyban segítheti a fejlődésüket. Próbáltuk közülük is a legjobbakat kiválasztani. Szőnyegre lép például Demeter Marcell, aki a paksi Európa-kupán elért második helyezésével vívta ki a helyét a csapatban. Nagy küzdő, a technikai igazgató, Murakami Kijosi szerint is sokra viheti. Alázatos, tisztelettudó, nagyon megérdemelte, hogy indulhasson. A 66 kilósok között a legeredményesebbek szerepelnek, 90 kilóban már nehezebb dolgunk volt, mert az első számú versenyző, Tóth Krisztián mellett még három nagyon jó dzsudokánk van: Gőz Roland, aki megnyerte az universiadét, Sáfrány Péter és Nerpel Gergely, de előnyt élveznek azok, akik nemzetközi versenyeken már jól teljesítettek korábban is. Cirjenics Miklós helye is megkérdőjelezhetetlen volt, rajta látom leginkább, hogy minden egyes edzésen a határait feszegeti, és belead apait-anyait, így ő indulhat Vég Zsombor mellett 100 kilóban. A +100-as súlycsoportban pedig az Oroszországban született, de honosított Cserkaszov Mihály és Sipőcz Richárd versenyez. Utóbbi egyelőre nem hiszi el, hogy lehetetlen nem létezik, ezen kell változtatnia, hogy a cselgáncs Mike Tysonjaként tekintsen magára, és akkor határ a csillagos ég.

– A legutóbbi nemzetközi verseny már több mint egy hónapja volt, hogyan készültek azóta a tornára?
– Nemzetközi edzőtábort tartottunk Porecben, Horvátországban, aki tehette, eljött oda, majd Hollandiában folytattuk a felkészülést, ahol az év egyik legjobb tábora valósult meg. Próbáltuk együtt mozgatni azokat a sportolókat, akik esélyesek az olimpiai kvalifikációra.

A MAGYAROK PROGRAMJA     
MESTEREK TORNÁJA, BUDAPEST   
Augusztus 4., péntek
Férfiak. 60 kg: Feczkó Csanád (Nippon Sport JC), Naji Dávid (Kaposvári JK). 66 kg: Pongrácz Bence (VSD), Szeredás Botond (Nippon Sport JC). Nők. 48 kg: Kőszegi Rebeka (BHSE). 52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE), Keller Rebeka (Ippon Judo Tatabánya). 57 kg: Szász Hanna (Siklós SE)
Selejtezők, 9, Bronzmérkőzések, döntők, 17
Augusztus 5., szombat
Férfiak. 73 kg: Szegedi Dániel (Budaörsi SC), Szabó Áron (Ippon Judo Tatabánya). 81 kg: Ungvári Attila (Győri AC), Demeter Marcell (MTK Budapest). Nők. 63 kg: Özbas Szofi (BHSE), Varga Brigitta (MTK Budapest). 70 kg: Gercsák Szabina (Atomerőmű SE), Czerlau Jennifer (Miskolci VSC)
Selejtezők, 10, Megnyitó ünnepség, 16.30, Bronzmérkőzések, döntők, 17
Augusztus 6., vasárnap
Férfiak. 90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Sáfrány Péter (Miskolci VSC). 100 kg: Vég Zsombor (Ceglédi VSE), Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE). +100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE), Cserkaszov Mihály (Győri AC)
Selejtezők, 9.30, Bronzmérkőzések, döntők, 17.30

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik