NS-jótékonyság: támogatja a kárpátaljai sportéletet a magyar kormány

Vágólapra másolva!
2023.07.12. 20:01
null
Gyurta Dániel (balról a harmadik) és Gór-Nagy Miklós (balról a második) sporteszközöket adományoztak az ungvári vízilabdaklub számára (Fotók: KKM)
Kárpátaljai sportvezetőkkel, valamint a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezetőivel tárgyalt az együttműködés és a támogatás lehetőségeiről Gyurta Dániel, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri főtanácsadója, valamint Gór-Nagy Miklós miniszteri tanácsadó, akik sporteszközöket is adományoztak az ungvári vízilabdaklubnak.

 

A magyar sportdiplomaták Ungváron és környékén előbb megtekintették azokat a sportlétesítményeket, illetve nyílt vízi központokat, amelyeket az úszók és a vízilabdázók használnak. Az Ungvári Nemzeti Egyetem sportuszodájában Gyurta Dániel olimpiai, háromszoros világ-, kétszeres Európa-bajnok úszó és Gór-Nagy Miklós világbajnok vízilabdázó átadták a Dinamó Kárpátaljai Megyei Gyermek- és Ifjúsági Sportiskolának Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, a Magyar Vízilabda-szövetség és az Egri Vízilabda Klub közös adományát: fürdőnadrágokat, labdákat, sapkákat és fülvédőket.

Robert Levickij, a Kárpátaljai Vízisport Szövetség elnöke köszönetet mondott a támogatásért, és kifejtette, hogy a koronavírus-járvány, majd az immár több mint ötszáz napja tartó orosz–ukrán háború jelentősen visszavetette a sportéletet. Ezzel együtt nincs elég uszoda, ezért az újjáéledő utánpótlás vízilabda-szakosztály sportolói a kedvező időjárást kihasználva az Ungvár környéki tavakban tartják az edzéseiket.

Gór-Nagy Miklós kipróbálta az egykori kőbányában keletkezett tó vizét (Fotó: KKM)
Gór-Nagy Miklós kipróbálta az egykori kőbányában keletkezett tó vizét (Fotó: KKM)

Gór-Nagy Miklós személyesen is kipróbálta az egykori kőbányában keletkezett tó vizét. Szavai szerint az adomány jó helyre került, s elősegíti a helyi fiatalok sportolását, fejlődését.

„Amellett, hogy Magyarország története legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, mi is megtesszük, ami tőlünk telik – emelte ki lapunknak a sportvezető. – Szolidárisak vagyunk az ukrán néppel, és a magunk eszközeivel nyújtunk segítséget, ez most az ungvári vízilabdacsapat támogatásával valósult meg. Abban bízunk, hogy a későbbiekben további eszközökkel tudunk segíteni.”

A küldöttség megtekintette Ungvár legnagyobb többfunkciós sportcsarnokát, ahol Olekszandr Ledida, az Ungvári Kárpáti női kézilabdaklub és egyben a megyei szakszövetség elnöke elmondta, hogy a háború kitörését követően a létesítményben több hónapig 300-400 belső menekült élt. Jelenleg csupán az egyik terem, valamint egy, a város szélén fekvő sportcsarnok alkalmas edzések megtartására. Az elmúlt idényben az ukrán élvonalbeli Ungvári Kárpáti a Magyar Kézilabda-szövetség engedélyével az NB II-ben szerepelt, és a tervek szerint a következő szezonban is ott indul.

Az ungvári látogatás mérlegét megvonva Gyurta Dániel hangsúlyozta, az Ökumenikus Segélyszervezet képviseletében korábban többször megfordult Kárpátalján, de Lvivbe és Kijevbe is eljutott. Az Ukrajnába eljuttatott folyamatos magyar segítségnyújtással kapcsolatban megjegyezte: az a helyi közösségek támogatását szolgálja.

A nap második felében Gyurta és Gór-Nagy Beregszászon felkereste a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Főiskolát, ahol megtekintette az intézmény minden igényt kielégítő sportközpontját és az épülő uszodát, valamint tárgyalt az intézmény vezetőivel.

„A terveink szerint jövő márciusban már a megnyitóra térhetünk vissza tette hozzá Gór-Nagy. – Az iskola egyébként elbüszkélkedhet azzal, hogy az idei évben diplomázott le náluk a legtöbb hallgató.”

(Fotó: KKM)
(Fotó: KKM)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik