Vívás: Szatmári András ezüstérmes a plovdivi Európa-bajnokságon

Vágólapra másolva!
2023.06.17. 18:08
null
Szatmári András a 2019-es vb-ezüstje után újra régi formájához közelít (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
Nagyszerű napot zárt Plovdivban Szatmári András: az MTK kardvívója Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett.

 

Az Európa-bajnokságok sajátossága, hogy itt mindenkinek csoportmeccseket kell vívnia, mindez azt jelenti, hogy nemigen számít a világranglistás hely – már a csoportbeosztásnál persze igen, ám elég egy-egy rövidzárlat az ötös asszók során, s borul minden.

Ezért fordulhatott elő Plovdivban is, hogy például a csoportmeccseket hibátlanul záró Szatmári Andrásnak már az elejétől igen kemény ellenfelekkel szemben kellett bekötnie (a nyolcaddöntőben például az olaszok olimpiai ezüstérmesét, Luigi Samelét „lépte le”), szerencsére Gárdos Gábor tanítványa nem foglalkozott ezzel, s mivel a zsűrivel sem nagyon, csak leginkább a vívására koncentrált, menetelt is szépen előre.

Uralta az asszóit, kétség sem férhetett a győzelmeihez.

Aztán jött az elődöntő a francia Sebastien Patrice ellen. Meg jött hirtelenjében egy 0:5…

Akik itt feladták, mondván innen nem áll fel egyéni világbajnokunk, rosszul tették, mert megrázta magát, s visszakapaszkodott: a lehető legszorosabb eredményt hozta ez az asszó, de lényeg, hogy az utolsó tust Szatmári adta, így pályafutása során először jutott be Európa-bajnoki döntőbe (egyébként már a négy közé jutással is eddigi legjobbját hozta egy Eb-n).

A fináléban a világranglistát vezető grúz Szandro Bazadze várt Szatmárira – az asszó eleje jól alakult a számunkra, ám a 7:5-ből a szünetre 7:8 lett, majd a folytatást követően elég hamar 7:13. Ugyan egy nagyot még hajrázott Szatmári, ám a grúz sokkal jobb vívó annál, hogy elherdáljon ekkora előnyt, így 15:11 lett a vége – oda.

Bár a vége nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, Szatmári András szombati teljesítménye előtt le a kalappal, Európa-bajnoki ezüstérme egyértelműen azt mutatja, hogy a 2019-es vb-ezüstje után újra régi formájához közelít.

A másik három magyar kardozónk (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Iliász Nikolász) egyaránt a 32 között búcsúzott.

Mint ismert, háromszoros olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron nem indult a plovdivi Európa-bajnokságon.

Boczkó Gábor szövetségi kapitány szombaton is készséggel vállalkozott arra, hogy értékelje a napot:„Szatmári Andris jól vívott egész nap, és azért ehhez tegyük hozzá, hogy egyáltalán nem volt könnyű ága. Szandro Bazadze tavaly megnyerte az Európa-bajnokságot, ebben a szezonban pedig minden versenyt éremmel zárt. Ezt a plovdivit is – egy arannyal. Szatyié lett az ezüst, nagyon remélem, hogy mindez kellő önbizalmat ad Andrisnak, és ez majd segíti őt a milánói világbajnokságon is, már csak az kell, hogy elkerüljék egymást Szilágyi Áronnal, mint ahogy erre volt már példa a múltban. Kun Anna ötödik helye kapcsán ugyanazt tudom mondani, mint pénteken Nagy Dávid és Andrásfi Tibor szereplése után, merthogy Anna is elfutott kilencven kilenc méterig, ám ott megállt. Bosszantó vereség miatt maradt le az éremről Anna, ráadásul úgy érzem, az egy megnyert asszó volt…”

EGYÉNI EURÓPA-BAJNOKSÁG, PLOVDIV
KARD
FÉRFIAK
A csoportmérkőzéseken
Szatmári András 5 győzelem/0 vereség, Gémesi Cs. 3/2, Decsi T. 3/2, Iliász 2/3
A 32 közé jutásért
Iliász–Sztamenkovics (szerb) 15:14
A 16 közé jutásért
Szatmári–Teodosiu (román) 15:13
Samele (olasz)–Gémesi Cs. 15:11
Madrigal (spanyol)–Decsi T. 15:8
Szabó (német)–Iliász 15:14
Nyolcaddöntő
Szatmári–Samele 15:10
Negyeddöntő
Szatmári–Kaczkowski (lengyel) 15:9
Elődöntő
Szatmári–S. Patrice (francia) 15:14
Döntő
Sz. Bazadze (grúz)–Szatmári 15:11

Végeredmény
Európa-bajnok: Szandro Bazadze (Grúzia)
2. Szatmári András (Magyarország, klub: MTK, edző: Gárdos Gábor)

3. Sebastien Patrice (Franciaország) és Enver Yildirim (Törökország)

21. Gémesi Csanád (Magyarország)
22. Decsi Tamás (Magyarország)


30. Iliász Nikolász (Magyarország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik