Európai Játékok: a legjobb nyolc közé jutna a fiatal magyar cselgáncscsapat

Vágólapra másolva!
2023.06.18. 10:51
null
Sérülése után erősebben tért vissza a tatamira Sipőcz Richárd, aki az Európai Játékokon is indul (Fotó: Nemzeti Sport)
Az eddigi legnépesebb mezőnnyel rendezik meg a cselgáncsozók csapat Európa-bajnokságát az Európai Játékok keretein belül, a mieink a tavalyi ötödik hely után ismét nagy dobásra készülnek.

Egymást érik a versenyek cselgáncsban, a sűrű programban kevés idő jut a regenerációra. Noha az Európai Játékokon egyéniben nem rendeznek küzdelmeket, a vegyes csapat Európa-bajnokságot a multisportesemény keretében tartják, július 1-jén Krynica-Zdrójban a mieink is tatamira lépnek. A minden eddiginél népesebb, 22 csapatot felvonultató mezőnyben az eddigi négy viadal győzteséből három, Németország, Grúzia és a címvédő Franciaország is ott lesz, a 2019-es aranyérmes Oroszország viszont nem indulhat.

A feszített menetrend és az egyéni olimpiai kvalifikáció elsőbbsége miatt fiatal versenyzők képviselik a magyar színeket, de így volt ez tavaly is, amikor az ötödik helyen végeztünk a kontinenstornán. A férfiválogatott szövetségi kapitánya, Ungvári Miklós szerint az Európai Játékok jó lehetőség a tehetséges dzsudokáknak, hogy megmutassák tudásukat.

„Egyéni sportágban ritka, hogy mindenki egy célért küzd, ezért a csapatversenyeken mindig különleges a hangulat  – mondta lapunknak az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós. Ilyenkor egymásra is figyelünk, közösen hozunk döntéseket, annak idején engem is feldobott, ha a csapatért léptem tatamira. Természetesen a párizsi kvótaszerzés van célkeresztben, Tóth Krisztián például olyan tornákon indul, amelyek nagy súllyal számítanak a ranglistában. Nehéz időt szakítani a regenerációra, ami az idősebb versenyzőknek különösen fontos, mert aki kimarad, lemarad – nagyobb lélegzetet csak egy év múlva augusztusban vehetünk. Az Európai Játékok hatalmas élményt jelent a fiatal csapatunknak, egyben a felkészülést is segíti, bízom benne, hogy minél több mérkőzésünk lesz. Lehetetlen nem létezik, kedvező sorsolással az idén is bejuthatunk a legjobb nyolc közé.”

A háromszoros U23-as Európa-bajnok Sipőcz Richárd januárban, edzőtáborozás közben szenvedett sérülést, combjában két helyen is beszakadt a hajlítóizom, ám a világbajnokságra már jó formába lendült. Az Európai Játékokon +90 kilogrammban szereplő dzsudoka úgy véli, minden verseny fontos ahhoz, hogy fokozatosan erősödjön.

„Felszabadultan küzdhetek, ha a csapattársaim is támogatnak, jobb érzés közösen felsorakozni a bemutatáshoz, mint egyedül – hangsúlyozta Sipőcz. – A hosszabb kihagyásom után egyre erősebbnek érzem magam, gőzerővel készülök a budapesti mastersversenyre, amely az olimpiai kvalifikáció szempontjából is kiemelt viadal lesz. Az Európai Játékokon is erős mezőnyre számítok, szeretnénk minél tovább jutni a csapattal.”

Ami a lebonyolítást illeti, a férfiaknál (73, 90, +90 kg) és a nőknél (57, 70, +70 kg) is három súlycsoportban küzdenek egymással a versenyzők, a párharcok az egyik csapat negyedik győzelméig tartanak. Ha 3:3 az állás, sorsolnak egy súlycsoportot, amelyben eldől a továbbjutás.

A PROGRAM
Július 1., szombat
10.00:  
selejtező, negyeddöntő, vigaszág, elődöntő
17.00:  a 3. helyért, döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik