Torna: Molnár 14., Mészáros 17. az Európa-bajnokságon

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2023.04.13. 19:27
null
Mészáros Krisztofer többször is hibázott (Fotó: Árvai Károly, archív)
Címkék
Azt reméltük, akár még a dobogóra is felállhat Mészáros Krisztofer az antalyai kontinensviadal egyéni összetett döntőjének a végén, sajnos három nagyobb hibája miatt a mezőny második felében végzett.

Három rontás nem fér bele…

Ez persze alapvetés minden sportágban, a tornában kiváltképp, de néha mindenkivel előfordul, hogy valami hibádzik: Mészáros Krisztofer (Győri AC) nagy reményekkel vághatott neki az antalyai Európa-bajnokság egyéni összetett fináléjának, aztán a csütörtök sok mindent hozott – örömből viszont nagyon keveset.

Szűcs Róbert tanítványa a hetedik helyen kvalifikálta magát a fináléba, és tudtuk, ha hozza újra azt, amit tud, vagyis 83 pont környékén tornázik, akár még a dobogóra is odaérhet.

Csakhogy a fiatal tornász már az első szeren, lovon hibázott, és ez az esés már eleve kijelölte az utat: azt legalábbis megmutatta, hogy a pontszerző helyek közelébe ezúttal nem juthat.

Sajnos az első hibát nyújtón újabb követte, az ráadásul párban járt, merthogy Mészáros kétszer is leesett a nyújtóról, így aztán hiába remekelt talajon és korláton Európa-bajnoki ezüstérmesünk, végül a 17. helyen végzett.

„Ebben a sportágban még egy percünk sincs arra, hogy megmutassuk, mit is tudunk valójában, a pillanatnyi állapot sok mindent meghatároz, néha megmagyarázhatatlan, miért hibázunk – nyilatkozta lapunknak Berki Krisztián, aki ugyan lólengésben mindent megnyert, amit megnyerhetett, néhányszor vele is előfordult, hogy leesett a szerről. – Én ilyenkor mindig dühös voltam, s nem értettem, miért rontottam, amikor a felkészülés során ezerszer megcsináltam jól a gyakorlatomat… Krisztofer kiváló tornász, képes is ezt megmutatni téthelyzetben, de van olyan, amikor nem megy. Vasárnap még vár rá a nyújtó fináléja, szerintem az a jó, ha elfelejti a történteket, ha nem foglalkozik az elvárásokkal. El kell hinnie, hogy képes jól megcsinálni a gyakorlatát.”

Molnár Botond (Győri AC) már azzal letette a névjegyét, hogy pályafutása első felnőtt Európa-bajnokságon bejutott a legjobb 24 közé – a döntőben ismét remekül tornázott, a 14. helyen végzett.

VÉLEMÉNYEK

Mészáros Krisztofer – a 17. helyen végzett az egyéni összetett döntőben

– Sajnos, ez nem az én napom volt... Lovon kezdtem, leestem, s bár nem kaptam sok pontot, még nem éreztem, hogy baj lenne, hiszen ezen a szeren sokan rontottak. Aztán a gyűrű és az ugrás is jól sikerült, korláton viszont elrúgtam a karfát, így fél pontot levontak tőlem. Nyújtón leestem a bicska Kovács-szaltóban, még a fejemet is bevertem, de mivel ment az óra, muszáj volt hamar összeszednem magam. Aztán jött a sima Kovács-szaltó, leestem abból is. Teljesen összetörtem, még sohasem fordult elő, hogy kétszer leessek nyújtóról. Mindezek ellenére egy jó talajjal fejeztem be a döntőt. Sajnos, a gyakorlataimban benne maradt négy és fél pont. Igyekszem tanulópénzként felfogni a történteket: nehéz felkészülésünk volt, és úgy érzem, talán több versenyre is lett volna szükségünk. Remélem, ez a nap nem lesz hatással a vasárnapi nyújtódöntőre.

 

Molnár Botond – 14. lett az egyéni összetett döntőben.

– Örülök, hogy mind a hat gyakorlatomat meg tudtam csinálni, ez volt az egyik célom. A másik az, hogy elérjem a nyolcvan pontot – ez sajnos nem sikerült, kevés hiányzott hozzá. A selejtező után azt mondtam, fel sem fogom, hogy elsőéves felnőttként máris bejutottam az egyéni összetett döntőjébe, ezt csak megismételni tudom. Élveztem a finálé minden pillanatát.


Kovács István szövetségi kapitány

– Az egyéni összetett döntőben sok volt a rontás, ebből nekünk is jutott – Mészáros Krisztofer ennél sokkal többet tud, jobb tornász ennél. A melegítőteremben magabiztosnak tűnt, aztán rögtön az első szeren, lovon rontott, s ebből nehezen állt fel. Molnár Botond előtt le a kalappal, hamar feltalálta magát a felnőttek között.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, ANTALYA
FÉRFIAK
EGYÉNI ÖSSZETETT
Európa-bajnok: Adem Asil (Törökország) 84.965
2. Jake Jarman (Nagy-Britannia) 83.463
3. Ilija Kovtun (Ukrajna) 83.032

14. Molnár Botond (Magyarország) 79.464

17. Mészáros Krisztofer (Magyarország) 79.298

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik