Vívás: Battai Sugár Katinka nyerte az athéni vk-versenyt

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2023.03.04. 17:12
null
Batta Sugár Katinka világkupaversenyt nyert Athénban (Fotó: FIE)
Két magyar is a nyolc közé jutott a női kardozók athéni világkupa-viadalán: Battai Sugár Katinka győzött, Pusztai Liza a hetedik helyen végzett.

Néhány napja még Tallinban szólt neki és társainak a Himnusz: Battai Sugár Katinka a női kardcsapat tagjaként szerzett aranyérmet a korosztályos Európa-bajnokságon.

Aztán célba vette Athént.

A pénteki csoportasszók során még érződött, hogy fáradt, hiszen három győzelme mellett háromszor kikapott, de az egyeneses kieséses szakaszban korrigált, és biztosította a helyét a legjobb 64 között a világkupaversenyen.

Amit pedig szombaton a főtáblán „művelt”...!

Lerítt róla, amit már oly sokszor elmondott korábban, vagyis, hogy nem izgulós típus, s ha nevesebb ellenfél jön szembe, az csak növeli motivációját.

Hát, Athénban jött, ráadásul bőséggel!

Hogy csak a viadal legvégét említsük: a negyeddöntőben például a regnáló világbajnok, Emura Miszaki, ám Battai Sugár Katinka magabiztosan állt a lábán, s nem ijedt meg akkor sem, amikor a japán kapaszkodni próbált. De akkor sem, amikor ellenfele letolta a pást végére, mert olyankor meg védekezésből adott tust.

Megtette ezt az elődöntőben is többször – a tokiói egyéni bronzérmes, Manon Apithy-Brunet ellen. A francia sokszor azt sem tudta, hol van, Battai Sugár Katinka viszont nagyon is.

És továbbra sem volt hajlandó izgulni, ez meg is látszott a vívásán: nagyszerű és látványos tusokat adott, végig uralta az elődöntőt.

A döntőben pedig jött a nagy példakép az ukrán Olha Harlan személyében. A sportág nagyasszonyaként is jellemzik Harlant, s nem véletlenül, elég csak annyit mondani, hogy pályafutása során négy egyéni világbajnoki címet szerzett.

De az athéni vk-döntőt egy magyar lány, a 19 esztendős Battai Sugár nyerte!

Így aztán ezen a héten kétszer csendült fel a magyar himnusz vívóversenyen a debreceni kardozó tiszteletére.

És el ne feledjük, mert nagyon fontos: végre-végre újra régi formáját mutatta Pusztai Liza is egy egyéni viadalon, a nyolc közé jutása nagyszerű eredmény.

VILÁGKUPAVERSENY, ATHÉN
Kard. Nők. Egyéni. A 32 közé jutásért:
Márton–Dzseon Eun Hje (dél-koreai) 15:11, Pusztai–Bakasztova (ukrán) 15:5, Battai–Navarro (spanyol) 15:13, Berder (francia)–László 15:13, Gkountoura (görög)–Katona 15:12. A 16 közé jutásért: Pusztai–Csoj Sze Bin (dél-koreai) 15:10, Battai–Mormile (olasz) 15:14, Sao Ja-csi (kínai)–Márton 15:10. Nyolcaddöntő: Pusztai–Dzseon Ha Joung (dél-koreai) 15:13, Battai–Queroli (francia) 15:9. Negyeddöntő: Battai–Emura (japán)15:13, Harlan (ukrán)–Pusztai 15:4. Elődöntő: Battai–Apithy-Brunet (francia) 15:9. Döntő: Battai–Harlan 15:14. Végeredmény: 1. Battai Sugár Katinka, 2. Harlan, 3. Apithy-Brunet és Gkountoura, ...7. Pusztai Liza, ...26. Márton Anna, ...51. László Luca, ...59. Katona Renáta

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik