Birkózás: szombaton rajtol a vb Oslóban, 13 magyar indulóval

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2021.10.01. 12:49
null
Kuramagomedov Murad már a nyitó napon szőnyegre lép (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)
A pandémia okozta halasztások miatt 2021-ben a varsói Eb és a tokiói olimpia után immár a harmadik világversenyt rendezik meg, szombattól jövő vasárnapig a világbajnokságra kerül sor Oslóban. Magyarországot 13 versenyző képviseli a norvég fővárosban, hat idei olimpikonunkból egyedül a kötöttfogású 97 kilósok között ötödik helyen végző, 21 éves Szőke Alex indul – derült ki a magyar szövetség szerkesztőségünkhöz eljuttatott hírleveléből.

A nőknél az Eb-győztes Barka Emese visszavonult, a világbajnok Sastin Marianna hezitál a folytatással kapcsolatban, az U23-asok saját novemberi vb-jükre készülnek inkább, az Eb-3., U23-as Eb-győztes Galambos Ramóna pedig megbetegedett, így az Eb-2., szintén U23-as kontinenselső Németh Zsanett egyedül maradt.

„Egész jó állapotban van. Ezen a héten a mongolokkal készültünk, és biztató meccseket birkózott. Az a célunk, hogy ő irányítsa a mérkőzéseit, minden esetben aktívabb legyen a riválisánál, még akkor is, ha épp nem tud akciót csinálni. Nehéz feladat előtt áll, azt hittük, az olimpiai miatt gyengébb mezőny gyűlik össze Oslóban, de az előzetes nevezésekből kiderül, hogy a meghatározó birkózók közül nagyjából mindenki indul” – mondta az esélyekről Ritter Árpád szakágvezető.

Kötöttfogásban visszavonult az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Lőrincz Tamás, s nem indul a világbajnok Kiss Balázs, az Eb-győztes, olimpiai és vb-2. Lőrincz Viktor, valamint a vb- és Eb-nyertes Korpási Bálint sem. Ettől még nem gyenge a csapat, Szőkén kívül is bőven vannak tehetségek, nyolcból heten álltak már dobogón korosztályos vagy felnőttvilágversenyen egyaránt. Sőt, a tetején: Váncza István U23-as Európa-, Takács István junior világ- és Európa-, Lévai Tamás és Szőke Alex junior Európa-bajnok.

„Egy érem mindenképpen benne van a csapatban, ha ez nem jön össze, csalódott leszek. Tulajdonképpen bárki képes lehet a bravúrra, motiváltak, kiváló formában vannak. Azt is elmondhatom, hogy jó hatással volt rájuk az olimpiai szereplés. Ráadásul bajnokunk, Lőrincz Tamás heti egy-két alkalommal eljött az edzésünkre, beállt, segített, ösztönözte a fiatalokat. Igazi sportember” – fogalmazott Módos Péter szövetségi kapitány. Hozzátette, idén fiataljaink olyan skalpokat szereztek a nemzetközi versenyeken, amely szintén predesztinál a jó eredményre.

A szabadfogásúak nem lesznek sokan, a vb-bronzérmes, olimpiai 5. Muszukajev Iszmail, valamint az Eb-2. és -3. Ligeti Dániel pihen. Magyar szempontból két honosított versenyző, Halidov Gamzatgadzsi és Kuramagomedov Murad kezdi szombaton a vb-t. A szabadfogásúakhoz hétfőn csatlakoznak a nők a vb programjában, majd a kötöttfogásúak zárják a sort.

„Velük szemben mindig nagyobb az elvárás, de ez így van rendjén, hiszen ők ezért vannak itt. Kuramagomedov egyelőre adós a kiugró eredménnyel, bízom abban, hogy ezúttal átlépi a saját árnyékát. Halidov 65 kilóban tervezte a szereplését, ám ahhoz a kategóriához egyelőre nem elég erős, emiatt döntöttünk a 61 kilogramm mellett. Antal Dánielt és Vida Csabát sem írnám le, mindketten keményen dolgoztak az elmúlt időszakban” – mondta Bácsi Péter szakmai igazgató.

A szakágat érintő hír, hogy Dvorák László szövetségi kapitány közös megegyezéssel távozott a válogatott éléről, januárig ideiglenesen Bánkuti Zsolt látja majd el a feladatot.

BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, OSLO
A MAGYAR CSAPAT
NŐK
76 kg:
Németh Zsanett (UTE)
KÖTÖTTFOGÁS
60 kg:
Kecskeméti Krisztián (Cegléd)
63 kg: Torba Erik (BHSE)
67 kg: Váncza István (Ferencváros)
72 kg: Fritsch Róbert (Csepeli BC)
77 kg: Lévai Tamás (BHSE)
82 kg: Szabó László (UTE)
87 kg: Takács István (BHSE)
97 kg: Szőke Alex (ESMTK)
SZABADFOGÁS
61 kg:
Halidov Gamzatgadzsi (ESMTK)
70 kg: Antal Dániel (UTE)
74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya)
79 kg: Vida Csaba (KTE)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik