Orsós Sztalvira részleges bokaszalag-szakadást szenvedett, nem tud tovább küzdeni a kvótáért

Krasznai Bence (Isztambul)Krasznai Bence (Isztambul)
Vágólapra másolva!
2024.05.11. 10:25
Orsós Sztalvira nem lesz ott Párizsban (MTI/Illyés Tibor)
Az Isztambulban zajló olimpiai világkvalifikációs verseny helyszínén, a Basaksehir Ifjúsági és Sportközpontban megerősítették: az 53 kilogrammos Orsós Sztalvira részleges bokaszalaga-szakadás miatt nem tud kiállni a szombati bronzmérkőzésre, így az olimpiai kvótáról is le kell tennie. Nem sokkal később Galambos Ramóna (57 kg) vereséget szenvedett a vigaszágon, így biztossá vált, hogy egy női birkózónk lesz ott Párizsban: a 76 kilogrammos Nagy Bernadett.

 

Ahogyan pénteken beszámoltunk róla, Orsós Sztalvira a bolgár Irena Georgieva Binkova és a kubai Laura Herin Avila elleni győztes mérkőzését követően a moldovai Mariana Dragutannal szemben elveszítette a kvótameccset Isztambulban. 

Makszim Molonov, a női válogatott szövetségi kapitánya arról adott tájékoztatást a mérkőzés után a helyszínen, hogy Orsós sérüléssel bajlódott: „A kubai az utolsó egy percben szabálytalan fogást alkalmazott, aminek következtében Sztalvira bokája megsérült. A meccs után alig bírt ráállni, kezeltük, s rendbe raktuk, amennyire tudtuk, de sajnos korántsem tudott úgy teljesíteni, ahogyan egyébként képes. Nagyon bízunk abban, hogy rendbe jön, és holnap szőnyegre tud állni.” 

Merthogy a kvalifikációért tovább küzdhetett volna, hiszen a két harmadik helyezett minden súlycsoportban birkózik egymással a megmaradt egy Párizsba szóló repülőjegyért. 

Sztalvira azonban nem birkózhat tovább. A bokája estére a kétszeresére dagadt, nem is tudott ráállni, a válogatott csapatorvosa, dr. Bakanek György eközben megállapította, hogy részleges bokaszalag-szakadást szenvedett. Orsós pontosította a Makszim Molonov által mondottakat: kifejtette, hogy a kubai elleni mérkőzés első percében, rossz mozdulatot követően érezte a fájdalmat, a szabálytalan fogás erre rátett egy lapáttal, illetve a Dragutan elleni mérkőzésen is „roppant egyet”.

A szakmai stáb egyeztetését követően tehát Orsós Sztalvira visszalép a világkvalifikáció szombati versenynapjától, nem áll ki a délutáni bronzmérkőzésre, ezzel együtt az is biztossá vált, hogy nem lesz ott a párizsi olimpián.

Mindezt a hazai szövetség is megerősítette a Facebook-oldalán:

Időközben az is kiderült, hogy az egyetlen versenyben maradt női birkózónk, az Eb-harmadik Galambos Ramóna (57 kg) is kiesett, mivel a vigaszágon tusvereséget szenvedett az olimpiai ötödik, Ázsia-bajnoki bronzérmes mongol Hongorzul Boldszajhantól. Ezzel biztossá vált, hogy egy női birkózónk lesz ott a párizsi olimpián, a 76 kilogrammos Nagy Bernadett személyében.

OLIMPIAI VILÁGKVALIFIKÁCIÓS VERSENY, ISZTAMBUL
Szombat
Női birkózás
57 kg. Vigaszág: Boldszajhan (mongol)–Galambos Ramóna 5:2-nél tus.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik