Birkózás: Kellett néhány nap, mire meg tudtam emészteni – Szőke Alex

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2021.10.02. 10:22
null
Szőke Alex az olimpián megfizette a tanulópénzt, a Tokióban történtek nagy motivációt jelentenek neki (Fotó: Árvai Károly)
A generációváltás küszöbén álló kötöttfogásúak ifjú ígéretei a felnőttek között is letennék névjegyüket, a foghíjas szabadfogású és női küldöttség a pontszerzésben talán reménykedhet.

 

Rendhagyó vb rajtol szombaton Oslóban a szabadfogásúak versenyével, 13 tagú magyar kontingenssel.

A legnépesebb és legerősebb férfi kötöttfogású csapatunk lesz, ám ők kezdenek legkésőbb, a jövő hét közepén. Legeredményesebb szakágunk az őrségváltás hajnalán van. A „nagy öregek” közül sokaknak nem titkoltan a nyári tokiói olimpia (vagy legalábbis az olimpiai ciklus) volt pályafutásuk záróakkordja, így a norvégiai vb-vel kezdődően gyakorlatilag átadják a stafétabotot az utánuk következő, egyébként szerencsére hasonlóan tehetségesnek ígérkező generációnak. A roppant fiatal utazó keretben a legtapasztaltabb Fritsch Róbert és Torba Erik, akiknek már felnőttérmeik is vannak (előbbi az idei kontinensviadalon bronzot szerzett, utóbbi Európai Játékok-ezüstérmes és ugyancsak Eb-bronzérmes), mellettük Váncza István, Takács István, Lévai Tamás és Szőke Alex kivétel nélkül nyert már korosztályos világversenyt.

Szőkére a nyári ötkarikás játékokról is jól emlékezhetünk (Oslóban ő lesz az egyedüli indulónk hat tokiói olimpikonunk közül), hiszen alig 21 évesen, élete első olimpiáján nagyszerű menetelést bemutatva a bronzmeccsig jutott, ott aztán egy hiba, egy pillanatnyi kihagyás miatt elúszott az érem.

„Sokszor átgondoltam a történteket, le is ülepedett bennem azóta. Mindenki azzal vigasztal, hogy ilyen fiatalon ez nagyon szép eredmény, nekem viszont akkor és ott nagyon fájt a vereség, kellett néhány nap, mire meg tudtam emészteni – magyarázta az ESMTK 97 kilogrammos kiválósága. – Drága tanulópénz volt, ugyanakkor hatalmas motiváció és ösztönzés a jövőre nézve. Az elmúlt időszakban rengetegszer bevillant az ominózus jelenet, amikor edzésen már nem bírtam többször felemelni a súlyt, erre gondoltam, és ebből erőt merítve mégis rá tudtam tenni még egy lapáttal.”

Szőke élete első felnőtt-világbajnokságán is szeretne az első ötben végezni, s ezen kívül is optimista, mint mondta, a csapat fiatal átlagéletkora ellenére kiváló formában van, így akár a két érem, két pontszerző hely sem elképzelhetetlen (Módos Péter kötöttfogású kapitány jóval visszafogottabb, egy érmet tűzött ki célul).

„Fiatal kortársaim között talán én vagyok a legrutinosabb, de magamon és a többieken sem látom, hogy teherként élnénk meg, hogy át kell vennünk a stafétabotot – vártuk már! Négy-öt súlycsoportban már alakul is a generációváltás, alighanem ez az élet rendje” – mondta Szőke Alex, hozzátéve, óriási motiváció nekik, fiataloknak, hogy a tokiói hősök közül Lőrincz Tamás, Lőrincz Viktor és Korpási Bálint változatlanul lejárnak az edzőterembe segíteni a munkájukat.

A kötöttfogásúak mellett a szabadfogásúak négytagú, szintén fiatal kerettel utaznak Norvégiába, míg női „csapatunk” ezúttal egyetlen tagot számlál majd az Eb-ezüstérmes Németh Zsanett személyében.

BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, OSLO
A MAGYAR CSAPAT
NŐK
76 kg:
Németh Zsanett (UTE)
KÖTÖTTFOGÁS
60 kg:
Kecskeméti Krisztián (Cegléd)
63 kg: Torba Erik (BHSE)
67 kg: Váncza István (Ferencváros)
72 kg: Fritsch Róbert (Csepeli BC)
77 kg: Lévai Tamás (BHSE)
82 kg: Szabó László (UTE)
87 kg: Takács István (BHSE)
97 kg: Szőke Alex (ESMTK)
SZABADFOGÁS
61 kg:
Halidov Gamzatgadzsi (ESMTK)
70 kg: Antal Dániel (UTE)
74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya)
79 kg: Vida Csaba (KTE)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik