Oktatás: egyedülálló képzés indul a Debreceni Egyetemen

Vágólapra másolva!
2021.02.19. 16:47
null
Molnár Andrea, az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány elnöke (balra) és Gortka-Rákó Erzsébet, a kar dékánja (Fotó: unideb.hu)
Sportalapozó, mozgásfejlesztő óvodapedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szak létrehozásáról írt alá együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvánnyal – írja az unideb.hu.

A továbbképzési szak alapítását már bejegyezte az oktatási hivatal. A két éven át tartó képzésre három éves óvodapedagógus tapasztalattal lehet jelentkezni. A szak a tervek szerint már idén szeptemberben, de legkésőbb jövőre elindulhat.

„Egy országosan egyedülálló képzés elindításáról állapodtunk meg. A szakmai tartalmat és a tárgyi feltételeket tekintve egyaránt különleges képzésről van szó, jelentőséget az adja, hogy a mozgás fejlesztése a pedagógus képzésben nagy hangsúlyt kell kapjon. A szakemberek innovatív tudáshoz juthatnak, biológiai, anatómiai, egészségügyi, valamint mozgásfejlesztési módszertani ismereteket szerezhetnek. Az egyetemen nagyon komoly sporttudományi kutatások, sporttal kapcsolatos fejlesztések történtek, ezekhez is illeszkedik a képzés” – mondta a megállapodásról Gortka-Rákó Erzsébet, a kar dékánja.

„Számos ponton kapcsolódik Debrecenhez a program, hiszen az alapítvány létrehozója, Buzánszky Jenő a DE utazónagykövete volt, itt rendezik meg a Buzánszky Kupát is, és az egyetem területén az országban elsőként állítottak egészalakos szobrot a legendás labdarúgónak. A Debreceni Egyetemmel közösen Buzánszky-ösztöndíj programot is indítunk azért, hogy minél több óvodapedagógus vehessen részt a képzésben, ami után egyetemi diplomát kaphatnak a szakemberek. Az egyetem nyitott volt a programra, hiszen a gyakorlóóvodáiban már saját forrásból épített pályákat. Azzal lesz teljes a program, hogy a karon is létesülhet egy ilyen. A hatszor tizenkét méteres műfüves pályán a pedagógusok kipróbálhatják, használhatják azokat az eszközöket, amik révén fejleszthetik a gyerekek mozgáskultúráját” – fogalmazott Molnár Andrea, az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány elnöke.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik