Utánpótlás: 18-szorosára nőtt a diákolimpia név licencdíja

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.10.15. 21:07
Nagy a bizonytalanság a diákolimpia körül, a Magyar Diáksportszövetség ugyanis levédette a diákolimpia szót, és ezért licencdíjat kell fizetniük azoknak a sportágaknak, amelyek ezen a néven rendezik meg eseményeiket – egyes sportágak számára ez majdnem 18-szoros összeg az eddigiekhez képest.

Az utanpotlassport.hu arról ír, hogy a Magyar Fallabdaszövetség az idén nem tudja megrendezni a sportág diákolimpiáját, mert az MDSZ az eddigi húszezer forint helyett az idén 358 500 forintot kér a név használatáért.

„Arcátlanság és szakmaiatlanság ilyen költségekkel terhelni a kis szövetségeket haszonszerzési céllal – idézi az utanpotlassport.hu Képes Gábort, a fallabdázók főtitkárát. – Arról nem beszélve, hogy semmiféle előzetes értesítést nem kaptunk, a fizetendő összeg mértékével csak a szerződés olvastán szembesültem. Úgy kellene ezt a pénzt kigazdálkodnunk, hogy az természetesen nem szerepelt az éves büdzsében, vagyis valahonnan mindenképpen el kellene vonnunk. Ráadásul a szervezési költségek továbbra is minket terhelnek. Szerintem elfogadhatatlan, ahogyan a diáksportszövetség visszaél a helyzetével."

Az országos verseny ezentúl országos diákverseny néven fut, de nem jár többletpont a dobogós helyezésekért a felsőoktatási intézményekben.

Vereczkey Lajos, a dartsszövetség főtitkára felvetette: „Az MDSZ nem éppen azért kapja a hatalmas állami támogatást, hogy fenntartsa a diákolimpiai mozgalmat? Mi eddig minden gyereknek ezer forint utazási támogatást biztosítottunk. Ezt vagy eltörüljük, vagy bevezetjük a nevezési díjat, ami korábban sosem létezett nálunk. Mindkét esetben fennáll a veszélye annak, hogy az eddigi nagyjából háromszáz fős nevezési szám, mondjuk, a hatodára csökken. Arra gondolni sem merek, hogy a kisebb sportágak diákolimpiai rendszerének kinyírása a cél."

Balogh Gábor, a diáksportszövetség elnöke elmondta, a diáksport-normatíva 2010-es kivezetésével 500 millió forintot vontak meg a szervezőktől, majd 2012 őszén az önkormányzati rendeletek miatt újabb százmilliók estek ki, azaz az MDSZ-t sarokba szorították. A védjegy bevezetését Balogh szerint egyes sportágak nehezen monitorozható versenyszervezése váltotta ki, a rendszer sikerességét a tanév végén ellenőrzik.

A teljes cikket az utanpotlassport.hu oldalon találják.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik