Angyal Zoltán kajak-kenuban három aranyéremre számít Pekingben

Vágólapra másolva!
2008.07.11. 01:56
Egy hónappal az olimpiát megelőzően napjaink magyar sikersportágának szövetségi kapitánya, Angyal Zoltán válaszolt olvasóink kérdéseire. A szakember beszélt az olimpiai esélyekről, a válogatási elvekről, az elmúlt hónapok botrányairól, és egy konkrét kérdés kapcsán viccesen azt is megjegyezte: nincs szándékában megkérni Fábiánné kezét.
Kattintson a képre, és kérdezzen Angyal Zoltántól!
Kattintson a képre, és kérdezzen Angyal Zoltántól!
Kattintson a képre, és kérdezzen Angyal Zoltántól!
Kattintson a képre, és kérdezzen Angyal Zoltántól!


– Tisztelt Angyal Zoltán! Először is nagyon sok sikert kívánok a magyar kajak-kenusoknak Pekingben is. Kérdésem az lenne, hogy miképpen látja: ha Janics Natasa és a többiek maradnak Kati néninél, erősebb vagy gyengébb lenne a női kajak az olimpián? Ön szerint az a tény, hogy többen elhagyták Kati nénit, jót tett a hazai női kajaknak? És mit gondol, az olimpia után ki képes Kati néni mellett vagy helyett felkészíteni a fiatal tehetségeinket, illetve a már sikeres olimpikonjainkat? (Gottdank Tibor)
– Meggyőződésem, hogy Kovács Kati és Janics Natasa nélkül lényegesen gyengébb lenne a női csapat. Nagyon feszült helyzet volt a csoportban, s azzal, hogy eljöttek a lányok, nyugodtabbá tették a felkészülést. Vannak Fábiánnén kívül kiváló női edzőink, például Simon Miklós, Morócz István, Gintli Andrea, s remélem, hogy a jövőben ők is hasonlóan szép eredményeket fognak elérni.

– Tiszteletem Angyal úr! Én a férfi K–4 1000 m-t nem értem! Nem gondolja hogy a kvótaszerzéssel eltaktikázta magát? Több kvótánk is lehetne, ha tudatosabban neveztek volna! Magára vállalja a férfi K–4 1000 m-en az esetleges kudarcot? Mi a véleménye a furcsa 800 m-es K–1 es szétlövésről? A válogatón rajthoz álló mindkét négyes esélyesebb lett volna az olimpián induló négyesnél! Ön szerint ez a realitás? Aranyesélyes így a férfi K–4 1000 m-en? Sok sikert kívánok! (Petya-győr)
– Nem taktikáztam el magam a kvótaszerzésnél, a férfi kajak szakágban rendkívül erős a nemzetközi mezőny. Ennél több kvótát sajnos nem tudtunk volna más felállásban sem szerezni. Azért volt 800 méteren a szétlövés, mert ez a táv tartozik abba az időtartományba, mint a K–4 1000 méter. Sajnos, úgy érzem, hogy az aranyéremre nem túl sok az esélyünk, de a dobogót mindenképpen meg szeretném célozni.

– Tisztelt Kapitány Úr! Szeretném tudni, hogy a fiúk és a lányok válogatási elve miért különbözik K–4-ben? Logikusnak tűnik, hogy a két legjobb páros alkossa a négyest. A válogatón szerintem Kovács négyesével Benedekéknek esélyük sem volt felvenni a versenyt a másik két lány miatt. (Vera)
– A válogatási elvek megegyeztek a lányok és a fiúk között négyesben, a négyes összeállításánál viszont nemcsak az egyéni teljesítményt kell figyelembe venni, hanem a csapathajóra való alkalmasságot is. Nem biztos, hogy a négy legjobb versenyző alakítja a legjobb négyest.

– Véleménye szerint Magyarország négy legjobb női kajakosa ül majd Pekingben a négyesben? (FRK)
– Nem 4x100-as futóváltóról van szó, tehát nem feltétlenül a négy legjobb versenyzőnek kell ülnie a hajóban, a legfontosabb, hogy technikailag és emberileg is egységes legyen a csapat. Jelen pillanatban úgy érzem, hogy ez a női négyes ezeknek a feltételeknek megfelel. Edzői és szövetségi kapitányi pályafutásom során nagyon sok négyes felkészítésével foglalkoztam, és számtalanszor bebizonyosodott, hogy nem feltétlenül az egyesbeli teljesítmények alapján áll össze a legjobb négyes.

– Üdvözlöm! Hány aranyéremre lát reális esélyt Pekingben? Sok sikert, hajrá magyarok! (Carlo)
– Én kettő-három aranyéremre látok reális esélyt, de azt is el kell mondanom, legalább öt-hat számban van "gólhelyzetünk". Sajnos, nem minden gólhelyzet szokott bejönni. De azért reménykedünk.

– Igaz, hogy Fábianné a köszönését sem fogadja? Mi a problémája Fábiannénak a válogatással, mikor ezt a rendszert ő lobbizta ki, hogy kigolyózza Janicsot! (Kajak Rajongo)
– Sajnos, Fábiánné valóban nem fogadja a köszönésemet, és másfél hónapja szóba se áll velem. Ha egy kicsit cinikus akarok lenni, akkor azt mondanám, hogy amit főzött, azt egye meg.

A teljes SztárChat az összes kérdéssel, kattintson ide!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik