Pekingért is lapátolnak péntektől a szegedi országos bajnokságon

Vágólapra másolva!
2008.06.27. 08:42
Péntektől vasárnapig a Maty-éren rendezik meg a felnőtt kajak-kenu országos bajnokságot, amely a második olimpiai válogató egyben. Hét számban már eldőlt, kik indulnak a pekingi játékokon, a hétvégén a férfi K–1 500 és 1000 méteren, 1000 négyesben, valamint női párosban és négyesben is fény derülhet a résztvevőkre.
Kovács Katalin egy számban már biztos olimpiai induló, de további kettőre pályázik
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
Kovács Katalin egy számban már biztos olimpiai induló, de további kettőre pályázik
Kovács Katalin egy számban már biztos olimpiai induló, de további kettőre pályázik
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
Kovács Katalin egy számban már biztos olimpiai induló, de további kettőre pályázik

A három héttel ezelőtti szegedi Világkupa-verseny, amely az első olimpiai válogató volt, sok kérdést tisztázott a sportágban.

Kenuban Vajda Attila (C–1 500 és 1000 m), illetve a Kozmann György, Kolonics György páros (C–2 500 és 1000 m) kiemelkedő szereplésének köszönhetően elkeltek a pekingi helyek (előbbi nem is indul az ob-n, utóbbi páros a poznani Vk-viadalon szerepel a hét végén), és a két győzelmet arató Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó is mindkét távon megkapta a lehetőséget arra, hogy ne kelljen további válogatón bizonyítania. Ezenkívül a világbajnoki címvédő Kovács Katalin is megszerezte – pályafutása során először – az indulás jogát egyesben.

Hét számban megoldódtak a kérdések, ám ötben még mindig nyitott a küzdelem. Sőt a neheze még csak most következik.

Női fronton például a három indulásért hajtó Kovács Katalinnak a négyesek pénteki küzdelmei után (itt az első válogatót megnyerő Kovács, Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Janics Natasa kvartett és a Paksy Tímea, Benedek Dalma, Medveczky Erika, Fazekas Krisztina összetételű hajó összecsapása várható) szombaton ismét az olimpiai időrend szerint kell vízre szállnia. Vagyis az egyest követően Janiccsal párosban a pihent Paksy, Benedek duó ellen kell versenybe szállnia.

A férfiak esetében négyesben megeshet, hogy meglehetősen bonyolult helyzet alakul ki. Ha ugyanis nem az első válogatót megnyerő Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor alkotta csapathajó, hanem Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor, Benkő Zoltán és Kadler Viktor Eb-negyedik helyezett egysége nyer, szétlövésre kerül sor.

Még úgy is, hogy a szegedi Vk óta köztudomású: sem a már csapattag Kammerer és Kucsera, sem – legalábbis ha megnyeri az 1000 egyest – Benkő Zoltán nem kaphat lehetőséget ezren a duplázásra az olimpián.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy ismét hatalmas csatákra számít, melyek után már tisztább képet kaphatunk az olimpiai indulók kilétét illetően.

A versennyel kapcsolatban az érintettek nyilatkozatait elolvashatja a Nemzeti Sport pénteki számában.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik