Rögbi-vb: egy pazar akcióval és győzelemmel köszönt be a címvédő Dél-Afrika – videó

Vágólapra másolva!
2023.09.10. 23:42
null
A dél-afrikai Pieter-Steph du Toit a helyzet magaslatán (Fotó: AFP)
Győzelemmel mutatkozott be a címvédő Dél-Afrika a rögbi-világbajnokságon: a Springboks 18–3-ra verte meg Skóciát a vasárnapi játéknapon. Wales emlékezetes mérkőzésen gyűrte le az utolsó pillanatokig küzdő Fidzsi-szigeteket (32–26), míg a japánok magabiztosan múlták felül az újonc Chilét.

DÉL-AFRIKA–SKÓCIA 18–3

A skótok nagyot küzdöttek, az első félidőben tartották a lépést a dél-afrikaiakkal, de a második játékrész elején a címvédő gyors egymásutánban kétszer is a célterületen tette le a labdát, és onnantól nem igazán volt kérdés, ki fog nyerni. Előbb Pieter-Steph du Toit verekedte át magát rettenetes erőket mozgósítva a vonalon, majd nem sokkal később a mindössze tavaly óta válogatott Manie Libbok szenzációs „no look” rúgott passzal kápráztatta el a közönséget és csapta be a skót védelmet – a jobb szárnyon Kurt-Lee Arendse robogott a labdával a célterületre.

A Springboks védekezésének intenzitása egy pillanatra sem csökkent a folytatásban: a dél-afrikaiak nyomás alatt tartották a skótokat, és ezen a meccsen még az is belefért, hogy öt büntetőrúgásukból hármat elhibázzanak. A skót csapat a második játékrészben egyetlen pontot sem tudott szerezni.

WALES–FIDZSI-SZIGETEK 32–26

Egymás után az ötödik világbajnokságon találkozott a két csapat a csoportkörben, és ahogyan a megelőző három alkalommal, ismét a walesiek nyertek. De nem ment az olyan könnyen… A meccs elején a walesi Josh Adams ért el célt, majd öt percen belül két fidzsi játékos, Waisea Nayacalevu és Lekima Tagitagivalu. A szünetig George North is bevitte a labdát, Dan Biggar a büntetőkből és egy jutalomrúgásból összehozott további nyolc pontot, vezettek hát ismét a walesiek (18–14).

Sőt: a folytatásban Louis Rees-Zammit és Elliot Dee is végigvitt egy akciót, úgy tűnt, eldőlt a meccs, vége az izgalmaknak (32–14). Csakhogy a fidzsi csapat fantasztikus utolsó tíz percet produkált! Josua Tuisova és Mesake Doge is átgyömöszölte a labdát a walesi célvonalon, felcsillant a csodával felérő újabb fordítás esélye, de az már nem jött össze – az utolsó akció során Semi Radradra kecsegtető helyzetben elejtette a labdát…

Az idei tornán először a nagyot küzdő vesztes is kapott két pontot: egyet a négy célért, egyet pedig a hét ponton belüli vereségért.


JAPÁN–CHILE 42–12

A chilei válogatott nagyszerűen kezdte világbajnoki történetét: az idei vb-mezőny egyetlen újonca – minden idők 26. vb-résztvevő nemzete – Rodrigo Fernández révén szinte azonnal célt ért el, és Santiago Videla a jutalomrúgást is pontokra váltotta. Nagyon gyorsan jött azonban a japán válasz, és a szünetben már fölényesen (21–7) vezetett a többször is emberelőnybe kerülő ázsiai válogatott.

A második félidő elején Michael Leitch a negyedik japán célt is hozta, ezzel meglett a bónusz pont, de később átvitte a labdát a célterület vonalán Nakamura Rioto és Warner Dearns is. A japánok a négy évvel ezelőtti vb-n, házigazdaként – történetük során először – negyeddöntősök voltak, a céljuk most is a csoportból való továbbjutás.

RÖGBI
VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG

CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
B-CSOPORT, MARSEILLE
Dél-Afrika–Skócia 18–3
Az állás: 1. Írország 5 pont (1), 2. Dél-Afrika 4, 3. Tonga 0 (0), 4. Skócia 0 (1), 5. Románia 0 (1)
C-CSOPORT, BORDEAUX
Wales–Fidzsi-szigetek 32–26
Az állás: 1. Ausztrália 5 pont (1 mérk.), 2. Wales 5 (1), 3. Fidzsi-szigetek 2 (1), 4. Portugália 0 (0), 5. Grúzia 0 (1)
D-CSOPORT, TOULOUSE
Japán–Chile 42–12
Az állás: 1. Japán 5 pont (1 mérk.), 2. Anglia 4, 3. Szamoa 0 (0), 4. Argentína 0 (1), 5. Chile 0 (1)

Az első forduló véget ért, három szünnap következik, folytatás csütörtök este: Franciaország–Uruguay.

A RÖGBI-VB-RŐL – RÖVIDEN
A négyévente megrendezett, immár tizedszer kiírt rögbi-világbajnokságon húsz válogatott vesz részt: a csoportkörben (szeptember 8.–október 8.) négy ötcsapatos csoportban körmérkőzést vívnak, minden kvintettből az első kettő jut be az egyenes kieséses szakaszba. A negyeddöntő október 14–15-én, az elődöntő 20–21-én, a bronzmérkőzés 27-én, a döntő október 28-án lesz.
A csoportbeosztás
A-csoport: Új-Zéland, Franciaország, Olaszország, Uruguay, Namíbia
B-csoport: Dél-Afrika, Írország, Skócia, Tonga, Románia
C-csoport: Wales, Ausztrália, Fidzsi-szigetek, Grúzia, Portugália
D-csoport: Anglia, Japán, Argentína, Szamoa, Chile
A versenykiírás értelmében a vb-n egy válogatott két mérkőzése között legalább öt napnak kell eltelnie, hogy a játékosok regenerálódhassanak.
Az eddigi világbajnokok: Új-Zéland (3), Dél-Afrika (3 – címvédő), Ausztrália (2), Anglia (1)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik