Rögbi-vb: bekezdtek a franciák, Új-Zéland történelmi vereséget szenvedett – videó

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.09.09. 01:40
null
Damian Penaud és Melvyn Jaminet egyaránt bevitte a labdát a célterületre a franciák részéről (Fotó: Getty Images)
A házigazda Franciaország válogatottja 27–13-ra legyőzte a háromszoros világbajnok Új-Zélandot a rögbi-világbajnokság péntek esti saint-denis-i nyitómérkőzésén.

Az új-zélandiak remekül kezdtek, Mark Telea célszerzéssel nyitott (0–5), de a franciák Thomas Ramos három büntetőrúgásával a szünetre fordítottak (9–8). Telea a második félidő elején is a célterületre vitte a labdát (9–13), csakhogy az új-zélandiak meglepetésre több akciót nem tudtak végigvinni.

Ellenben az első világbajnoki diadalukra törő, rendkívül szervezetten harcoló „kékek” részéről Damian Penaud (14–13), majd a pontesőt hozó végjátékban Melvyn Jaminet is a célterületen tette le a labdát (27–13), közben Ramos megbízhatóan rúgta a büntetőket, sőt jutalomrúgással is szerzett pontokat – nem is maradt el a Franciaországban nagyon várt diadal.

Az aktuális világranglista-helyezések (3. és 4.) és a két csapat egymás elleni vb-múltja alapján nem meglepetés a francia győzelem, de ha azt vesszük, hogy a sportág talán legnagyobb tiszteletnek örvendő válogatottja, a háromszoros világbajnok All Blacks mind a 31 lejátszott korábbi vb-csoportmeccsét megnyerte, és ilyen nagy különbséggel egyszer sem kapott ki világbajnokságon, akkor már beszélhetünk sportágtörténelmi eredményről.

A világbajnokság persze még nagyon sokáig tart, Új-Zéland aligha roppan bele e vereségbe; mindenesetre a nagy reményekkel készülő franciák tekintélyt parancsolóan vetették bele magukat a vb heteibe.

A KEZDÉS ELŐTT TERMÉSZETESEN NEM MARADT EL AZ ÚJ-ZÉLANDI RITUÁLÉ, A HAKA


RÖGBI
VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT, SAINT-DENIS
Franciaország–Új-Zéland 27–13

A RÖGBI-VB-RŐL – RÖVIDEN
A négyévente megrendezett, immár tizedszer kiírt rögbi-világbajnokságon húsz válogatott vesz részt: a csoportkörben (szeptember 8.–október 8.) négy ötcsapatos csoportban körmérkőzést vívnak, minden kvintettből az első kettő jut be az egyenes kieséses szakaszba. A negyeddöntő október 14–15-én, az elődöntő 20-21-én, a bronzmérkőzés 27-én, a döntő október 28-án lesz.
A csoportbeosztás
A-csoport: Új-Zéland, Franciaország, Olaszország, Uruguay, Namíbia
B-csoport: Dél-Afrika, Írország, Skócia, Tonga, Románia
C-csoport: Wales, Ausztrália, Fidzsi, Grúzia, Portugália
D-csoport: Anglia, Japán, Argentína, Szamoa, Chile
A versenykiírás értelmében a vb-n egy válogatott két mérkőzése között legalább öt napnak kell eltelnie, hogy a játékosok regenerálódhassanak.
Az eddigi világbajnokok: Új-Zéland (3), Dél-Afrika (3 – címvédő), Ausztrália (2), Anglia (1)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik