EJ: Maximálisan elértük a célunkat – Fábián László

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.07.02. 19:16
null
Fábián László (Fotó: Dömötör Csaba)
Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára (MOB) szerint a kitűzött célokat maximálisan elérte a magyar küldöttség a vasárnap záruló krakkói központú Európai Játékokon azzal, hogy öt olimpiai kvótát szerzett és összesen 38 érmet gyűjtött.

 


A sportvezető Krakkóban az MTI-nek azzal kezdte értékelését, hogy szerinte a Kis-Lengyelországban, közel húsz helyszínen lebonyolított EJ-n nem csupán a magyar csapat, hanem a szervezők is jelesre vizsgáztak, különösen annak fényében, hogy nagyon komoly nehézségekkel kellett megküzdeniük.

„Ezelőtt hat hónappal nem éreztük még, hogy lesz itt Európai Játékok. A lengyel szervezők nagyon el voltak maradva, de fel kell őket rögtön mentenem, mert a háborús helyzet és az ebből kialakult pénzügyi nehézségek miatt nem volt egyszerű a dolguk. Ehhez képest viszont ragyogó verseny
helyszíneken, ragyogó versenyeket rendeztek és se a szállásokra, se az étkezésekre nem lehet panaszunk” – mondta Fábián László, hozzátéve, hogy talán a transzferekkel volt probléma, de az sem jelentett megoldhatatlan akadályt.

„Összességében szerintem felső fokban kell beszélni a rendezésről és a körülményekről. Innen néhány száz kilométerre dörögnek a fegyverek, ebből kiindulva szinte hihetetlen, hogy ennek nekiálltak és végigcsinálták, becsületükre legyen mondva.”

A sportvezető a magyar csapat teljesítményéről szintén csak felső fokban beszélt, kiemelve, hogy a versenyzők szinte túlteljesítették a várakozásokat. Szavai szerint a MOB számára az EJ-n kiemelt jelentősége volt a kvótaszerző versenyeknek és az olimpiai kvalifikációban pontszerző viadalként megrendezett számoknak, illetve az Európa-bajnokságoknak, de fontos volt a multisporteseményen most bemutatkozó sportágak debütálása is.

„Összegezve, szinte maximálisan elértük a célunkat. Az öt olimpiai kvóta, a több mint három tucatnyi érem, amit szereztünk, mutatja, hogy a magyar csapat jól szerepelt. Gyakorlatilag, ahol kvótaszerzési lehetőség volt, onnan elhoztuk azt, amit lehetett. Persze nyilván vannak, akiknek nem sikerült annyira a verseny, ők majd tanulnak ebből, de a csapat egésze kiválóra vizsgázott – emelte ki Fábián László, aki a MOB EJ-n játszott szerepét is kiemelte. – Kicsit hadd dicsérjem magunkat, a Magyar Olimpiai Bizottságot, mert nem volt egyszerű dolog 13-17 helyszínen helytállni. Mindenhol megfelelő asszisztenciát kellett nyújtani és nemcsak sportszakmai dolgokban, hanem egészségügyi vonalon is.”

A főtitkár külön üdvözölte az új sportágak megjelenését a viadalon, és örömét fejezte ki, hogy ezen sportágak képviselői is beépültek a magyar csapatba:

„Külön öröm számomra sok nem olimpiai sportág. Nekik szerintem plusz élmény, hogy egy ilyen multisporteseményen lehettek, de az még nagyobb öröm, hogy ők egy csapat voltak velünk és mindenki ment szurkolni mindenkinek.”

Fábián László arra a felvetésre, hogy Magyarország foglalkozik-e az Európa játékok rendezésének gondolatával, határozott választ adott.

„Mi Európai Játékok rendezésébe nem kezdenénk bele. Rendezés szempontjából az Európa Játékok és az olimpia szinte ugyanaz és ha már álmodunk, akkor álmodjunk nagyot” – zárta gondolatait Fábián László.
A magyar küldöttség tíz arany, tíz ezüst és 18 bronzérmet szerzett az EJ-n, ezzel jelentősen felülmúlta a két korábbi alkalommal elért eredményét.

A magyarok az első, 2015-ös bakui Európa Játékokon hét arany-, négy ezüst- és nyolc bronzérmet nyertek, a 2019-es minszki multisporteseményen pedig négy első, hat második és kilenc harmadik helyezést gyűjtöttek.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik