Öt nemzet foga fáj a fiatalodó, favorit angolokra

TÓTH SÁNDORTÓTH SÁNDOR
Vágólapra másolva!
2013.02.01. 12:53
null
A hat csapat kapitánya, és a vágy tárgya (Fotók: Reuters)
A hétvégén kezdődik a világ legrégibb, a két világháborút leszámítva folyamatosan megrendezett sorozata: a rögbi Hat Nemzet-kupa. A résztvevők számára a brit hagyománytisztelet miatt ennek a sorozatnak még mindig jóval nagyobb a presztízse, mint akár a világbajnokságnak. A vb nagyon lassan nyeri el a maga rangját, amin nem csodálkozhatunk: a Hat Nemzet – illetve elődjei, a Négy, majd Öt Nemzet – 104 évvel idősebb a világbajnokságnál...

 

Azt se feledjük persze, hogy a déli nagy csapatoknak (Új-Zéland, Dél-Afrika, Ausztrália) ezúttal nincs esélyük belekotnyeleskedni az északiak játékába. Nem úgy, mint a vb-ken, ahol az eddig megrendezett hét tornáról csak egyszer hozták el az európaiak a világbajnoki trófeát. Tíz éve azok az angolok győztek, akik az idei Hat Nemzet-kupán talán a legnagyobb favoritoknak számítanak.

Az idei esélyek a legnagyobb részben az őszi tesztmeccseken elért eredmények alapján állapíthatók meg. Mint köztudott: novemberenként jó pár éve a déli csapatok az északi féltekére látogatnak. Suba a subához alapon, a nagyok a nagyokhoz, a kisebbek a kisebbekhez.

RÖGBI HAT NEMZET-KUPA
1. FORDULÓ (február 2–3.)
Wales–Írország
Anglia–Skócia
Olaszország–Franciaország
2. FORDULÓ (február 9–10.)
Skócia–Olaszország
Franciaország–Wales
Írország–Anglia
3. FORDULÓ (február 23–24.)
Olaszország–Wales
Anglia–Franciaország
Skócia–Írország
4. FORDULÓ (március 9–10.)
Skócia–Wales
Írország–Franciaország
Anglia–Olaszország
5. FORDULÓ (március 16.)
Olaszország– Írország
Wales–Anglia
Franciaország–Skócia

E meccsek alapján Anglia tűnik az idei Hat Nemzet legnagyobb esélyesének. Ők alaposan próbára tették magukat, hiszen a Fidzsi-szigetekkel játszott meccs után (82 ezer néző előtt 54–12-es siker, először telt ház másodvonalbeli válogatott ellen Twickenhamben) mindhárom nagy déli gárdával összemérték az erejüket. A vizsga végeredménye felemás. A két vereséget (Ausztrália és Dél-Afrika ellen) bőven feledtette az All Blacks elleni siker. Az új-zélandi vb-címvédő csak az utolsó percekben úszta meg a rekordarányú vereséget. A 74. percben 38–14-re vezettek az angolok, ez hárommal több az ausztrálok 1999-es győzelménél. Ami igazán biztató az angoloknak, hogy a két vereségük esetében is teljesen egyenrangú partnereknek bizonyultak, a dél-afrikaiak ellen csak Toby Flood rossz rúgóformája miatt vesztettek. Az utóbbi években sok új játékos épült be a csapatba, egyeseket (Manu Tuilagi, Chris Ashton, Owen Farrell) már a világ legjobbjai között tartanak számon, de ősszel is találtak néhány gyémántot.

A legmeggyőzőbb őszi újoncnak a London Wasps fiatal második sorosa, Joe Launchbury bizonyult, de Alex Goode és Mike Brown is élt a felkínált lehetőséggel, és megdolgozott azért, hogy most a Hat Nemzeten is a keretben legyenek. Owen Farrellt pedig a nemzetközi szövetség (IRB) a világ legjobb öt játékosa közé választotta. A történelmi nevű edző, Stuart Lancaster (egyébként semmi köze a királyi házakhoz...) ragaszkodik ugyan a kipróbált játékosaihoz (végre Brad Barritt céllal is meghálálta a bizalmat), ám közben biztos, merész kézzel válogat a fiatalok, vagy lehetőséget még nem kapottak közül. Az angolok nagy erőssége a biztos háttér. Az utóbbi évek junior világbajnokságain az angol fiatalok nyújtották a legmeggyőzőbb játékot az európaiak közül. Farrell, Burns, Vunipola már a korosztályos válogatottakban letette a névjegyét. Egyedül Tuilagi kisebb sérülése okoz gondot az angolok háza táján.

Nem sokkal maradhat le az esélylatolgatásban a francia válogatott. Simán verték Argentínát (39–22), alaposan visszavágtak a két évvel ezelőtti megalázó (16–59) vereségért az ausztráloknak: 36–6! A második félidőben teljesen lejátszották déli vendégeiket a pályáról, zárt tolongásban már szinte megalázó fölényben voltak, a háromnegyedet szétfutották. Győzelmük értékét növeli, hogy az ausztrálok a nagy zakó után Londonban nyertek. A franciák talán legnagyobb ereje egyben a legnagyobb gondjuk is: a Top 14 a legkeményebb északi sorozat a bajnokságok sorában, hemzsegnek a külföldi klasszisok, minden mérkőzés egyben rangadó. A válogatottak egy nagyon kemény sorozatban edződnek hétről hétre, persze a másik öt csapat sem a cserkészdzsemborin készül a tornára. Csakhogy éppen nem biztos, hogy a sok külföldi miatt a fiatal francia tehetségek időben bekerülnek a klubcsapataikba ahhoz, hogy megfelelően fejlődhessenek. Jó példa erre a Clermont fiatal tehetsége, Buttin, aki a walesi Lee Byrne miatt játszik kevesebbet a kelleténél. Azért tehetségekből nincs hiány. A tavalyi év egyik felfedezettje, Buttin csapattársa: Wesley Fofana négy válogatott fellépésén öt célt vitt. A sarkát tapossa a Toulouse idei igazolása, Gael Fickou (és bizonyára veri a fejét a falba a fejét Mourad Boudjellal, a Toulon mindenható elnöke, hogy elengedte a legnagyobb vetélytárshoz), aki remekül beilleszkedett a nagy csapatba.

A nőknél 1996 óta rendezik meg a tornát,
2002 óta hat nemzettel, a címvédők az angolok
A nőknél 1996 óta rendezik meg a tornát, 2002 óta hat nemzettel, a címvédők az angolok

Újra megjelent a válogatottban Bastareaud, épp Toulonból, aki másodvirágzását éli a Földközi-tenger partján, és 112 kilójának teljes erejével kész betörni a vonalba. Centerekben tehát nincs hiány. Vajon Frederic Michalak zaklatott pályafutását bajnoki címmel, Heineken-kupa-győzelemmel (erre a Toulonnak meg is van az esélye) és a Hat Nemzet megnyerésével koronázza meg? A mindkét irányító poszton (9, 10) bevethető játékos tavaly új életre kelt, és ő is bekerült az IRB öt jelöltje közé, mint Owen Farrell. Nagy gondban akkor sincsenek a franciák, ha Michalak megsérül, mert Parra, Trinh-Duc, vagy az ősszel a válogatottba bekerült Machenaud is megállja a helyét. Nagy kérdés, hogyan élték túl a bajnokság legutóbbi fordulóját, amikor Trinh-Duc és Parra kapott szépen a képére. A tavalyi évet remekül robotolta végig a tolongás vezérévé emelkedett Louis Picamoles. Ő is az ausztrálok elleni meccsen volt a legjobb, és most már az ő játékát „egészítik ki" az addig többre becsült leválók, Dusautoir, Nyanga vagy Ouedraogo.

Írország sokkal kisebb eséllyel pályázik a végső győzelemre. Generációváltás is „sújtja" a csapatot, és ha akadnak tehetséges fiataljaik (Kilcoyne, Gilroy, Zebo, utóbbi a Heineken-kupa legutóbbi fordulójában második mesterhármasát érte el a Racing Paris elleni meccsen), de talán nem elég nagy számban, hogy pótolják a visszavonult klasszisokat, főleg a tolongásban. Jamie Heaslip persze minden baj ellenére egy megalkuvást nem ismerő, igazán harcos társaságot küldhet csatába. Az őszi mérkőzéseken nem is volt különösebb gond, egy szűk vereség Dél-Afrikától nem szégyen (12–16), Fidzsit ők is legyalázták (53–0), és hét célt szállítva alaposan eltángálták a Pumákat (Írország–Argentína 46–24 úgy, hogy már 46–12-re is vezettek). Legnagyobb gondjuk is összefügg az idővel: a legendát, Brian O'Driscollt egyre nehezebben drótozzák össze az orvosok, pedig az ő jelenléte a pályán akkor is nagyon sokat számít a többieknek, ha speciel a rutinos vezér nincs jó formában (9 meccs, 3 cél– egyik sem sok).

EMLÉKEZTETŐ – RÖGBI HAT NEMZET-KUPA, 2012
1. FORDULÓ
Franciaország–Olaszország 30–12 (15–6)
Skócia–Anglia 6–10 (6–3)
Írország–Wales 21–23 (10–5)
2. FORDULÓ
Franciaország–Írország 17–17 (6–17)
Olaszország–Anglia 15–19 (12–6)
Wales–Skócia 27–13 (3–3)
3. FORDULÓ
Írország–Olaszország 42–10 (17–10)
Anglia–Wales 12–19 (9–6)
Skócia–Franciaország 17–23 (10–10)
4. FORDULÓ
Írország–Skócia 32–14 (22–14)
Wales–Olaszország 24–3 (9–3)
Franciaország–Anglia 22–24 (9–14)
5. FORDULÓ
Wales–Franciaország 16–9 (10–3)
Anglia–Írország 30–9 (9–6)
Olaszország–Skócia 13–6 (3–3)

Nagy meglepetés lenne, ha a walesiek megvédenék a tavalyi bajnoki címüket. Különben sem jellemző rájuk a megbízhatóság, sokkal inkább a hullámzó teljesítmény. Például a 2005-ös Grand Slam (vagyis az összes meccset behúzták) után az ötödik, míg a 2008-as sikert követően a negyedik lett a walesi gárda. Viszont ha elkapják a fonalat, akkor bármelyik riválist megszorongathatják. 2011-ben majdnem bejutottak a vb-döntőbe, majd 2012 tavaszán újabb Grand Slam... Ősszel viszont kellemetlen vereségek sora érte őket. Micsoda szégyen: Argentína, Szamoa, Új-Zéland és Ausztrália is győztesen távozott Cardiffból. Ausztrália ugyan csak az utolsó pillanatban fordított, de hát a meccseket lefújásig játsszák. Különösen a szamoaiak elleni vereség volt fájó, a szó legszorosabb értelmében: a brutális óceániaiak a szabályok adta keretek között zúzták szét a hazaiakat. Dan Lydiate, a tavalyi torna legjobbjának megválasztott játékos régóta sérült, így Warburton teljesítménye is gyengébb. Rhys Priestland pedig gyengébb formája miatt talán amúgy sem került volna be a csapatba, a sérülése viszont rövidre zárta a dolog. Így csatlakozott társainak jeles névsorához: Aaron Jarvis, Luke Charteris, Alun-Wyn Jones és Bradley Davies is maródi. Rob Howley szövetségi kapitánynak a gondjait Ryan Jones, háromszoros Grand Slam-győztes második sorosának új keletű sérülése szaporítja, de az ő esetében legalább remény van arra, hogy felépül az első fordulóra. Ellenben a Franciaországban játszókat legalább gond nélkül elengedték (nem úgy, mint novemberben): Gethin Jenkins, Mike Phillips, James Hook és Lee Byrne tartást adhat az együttesnek. Azt hiszem, a walesi szurkolók azért nem elégedetlenek az utolsó tíz év eredményeivel: inkább hullámozzon a teljesítményük, mintsem reménytelenül álljanak a harmadik–negyedik helyen.

ANGOL ÉS FRANCIA FÖLÉNY A HEINEKEN-KUPÁBAN
Amennyiben a Heineken-kupa negyeddöntőjének mezőnyét nézzük, a sok idegenlégiós ellenére is jelzésértékű, hogy a nyolc közé három angol (Harlequins, Saracens, Leicester), három francia (Toulon, Clermont, Montpellier) és két ír csapat jutott (Ulster, Munster) jutott be; ez pedig így összességében megerősíti eddigi esélylatolgatásunk. Tegyük még hozzá, hogy a BL-címvédő ír Leinster, valamint a francia „világválogatott", a Toulouse a csoportkörből nem tudott bekerülni a BL-negyeddöntőbe, miközben az angol bajnokság jelenlegi dobogósai mind ott vannak a folytatásban...

A skót drukkerek biztosan irigykedve lesik kelta testvéreik sikereit. Süllyedésük egyenletesnek tűnik. Tavaly előtt első alkalommal nem jutottak be a vb-n a legjobb nyolc közé, tavaly pedig utolsók lettek a Hat Nemzeten. Ősszel zakók sorozatban. Előbb az All Blacks (22–51, na jó, ez még belefér), majd Dél-Afrika (10–21) ellen, ultimónak egy adag ciánkáli: sima vereség Tonga ellen otthon (15–21). Ráadásul cél nélkül! Így hiába a tavaly nyári ausztráliai győzelem, az csak kicsit javít az összképen. A skótok legerősebb része a harmadik sor: Vernon, Beattie és Kelly Brown sok válogatottban megállná a helyét, de a második soros Richie Gray is nemzetközi klasszisnak számít. Skócia legnagyobb erénye szintén a harcosság, a legnagyobb hátránya, hogy ezt eléggé fantáziátlanul teszi... Ha színezni tudják a játékot, akkor azért okozhatnak meglepetést. Talán segíthet ebben új reménységük, Henry Pyrgos, a Glasgow nyitója. Az íreket, a walesieket és az olaszokat otthon fogadják, tehát van esélyük az utolsó hely, és a „Fakanál" elkerülésére. Utóbbi annak az együttesnek jár, amely minden meccsét elveszíti...

Csak a hagyomány miatt – ezidáig ők a sorozat utolsó beszállói – tesszük az olaszokat az esélylatolgatásunk végére. Nagyon úgy tűnik, végre bejátszották magukat a mezőnybe. Verték már a franciákat is (2011-ben), szorongatták az angolok gigáját (tavaly 15–19 lett úgy, hogy csak Farrell két büntetőjével fordítottak az angolok), verték a skótokat, Walest. Ha sikerül az idegenbeli mérlegükön javítani, akár még a dobogó utolsó fokára sem esélytelenek. Csakhogy éppen ez a legnehezebb is egyben. Valahogy nehezen viselik el, hogy nem támogatja őket a hazai közönség. Ősszel megverték Tongát (nem úgy, mint a skótok), játszottak egy ígéretes félidőt Új-Zéland ellen (7–13), amikor a tolongásuk lezúzta a vendégekét; igaz, a vége csúf lett (10–42), de legalább egy ideig megmutatták, mit érnek. Évek óta a Castrogiovanni vezette tolongás a taljánok fő fegyvere, de azt is régóta mondogatják, hogy jó rúgók nélkül nem érhetnek el nagy sikereket. Hozzátehetjük, hogy elsősorban nem is a rúgás, hanem a jó irányítás híján marad a tabella alján a talján csapat. Nos, Botes tavaly óta nem lett sokkal jobb, Burton sem, Orquera feltámasztása is régi ötlet már... Pedig, ha jó lehetőséget teremtenének a centereiknek – Sgrabi, Masi és Canale játéka révén – a háromnegyed is felzárkózhatna a tolongás mellé.

A 2012-ES VÉGEREDMÉNY
1. Wales 5
5
0 0 109−58
51 10 cél 10 pont
2. Anglia 5
4
0
1
98−71
27 7
8
3. Írország 5
2
1 2
121−94 27 13 5
4. Franciaország 5
2
1
2
101−86
15
8
5
5. Olaszország 5
1
0 4
53−121
−68
4
2
6. Skócia
5
0 0 5
56−108
−52
4
0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik