Tragédia az Esztergom-Nyerges ralin – négyen életüket vesztették

Vágólapra másolva!
2024.03.24. 14:14
A balesetet okozó autó (Fotó: MTI)
A magyar autósport történetének egyik legsúlyosabb tragédiája történt vasárnap a 11. Esztergom-Nyerges ralin. A Lábatlan–Bajna szakaszon egy autó lesodródott az útról, egyenesen a nézők közé: a balesetben négyen meghaltak, nyolcan megsérültek. A versenyt félbeszakították.

Az autósport veszélyes. Erre hívják fel a figyelmet a gyorsasági szakaszok mentén elhelyezett szalagok. A sebesség az, amitől felszökik a versenyzők és a nézők adrenalinszintje, ezért annyira magával ragadó és gyönyörű. A fentiekben azonban benne rejlik a baleset lehetősége is, amelyben megsérülhetnek, és sajnos meg is halhatnak emberek.

Versenyzők és nézők egyaránt.

És igaz ez úgy is, hogy a mérnökök minden lehetséges tudásukat bevetik, hogy védjék a versenyzőt, a rendezők pedig szalagozással, figyelmeztető táblákkal igyekeznek minimalizálni a szurkolók kockázatát. Mégis megtörténik.

Mint ahogy sajnos megtörtént a hétvégi Esztergom-Nyerges ralin is, mindenki legnagyobb igyekezete ellenére. Egy R5-ös versenyautó nagy sebességgel érkezett meg az ominózus szakaszra, és a videofelvételek tanúsága szerint lesodródott az útról – a nézők közé.

Előbb a csattanás, a riadt ordítások, majd a süket csend, ami mindennél ijesztőbb.

Sebő Katalin, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs szervezője megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy „a helyszínre nyolc mentőautó és négy mentőhelikopter érkezett. Négy ember életét sajnos nem lehetett megmenteni, egy gyermeket súlyos-életveszélyes, egy embert súlyos, hat személyt (köztük egy gyermeket) pedig könnyebb sérülések miatt szállítottunk helyszíni ellátás után kórházba.”

A versenyt rendező Arrabona Rally Club először rövid közleményt adott ki a közösségi oldalán, amelyből kiderült, hogy a verseny Lábatlan–Bajna szakaszán történt baleset miatt az 11. Esztergom-Nyerges Rallyt félbeszakítják. Később közzétették az ORB2, az ORB3 és a Historic szezonnyitójának leállításáról szóló felügyelőtestületi határozatot is. A baleset előtt pár órával azt írták, olaj került a pályára.

Megkerestük a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát is, ahol megerősítették a korábban kiadott közleményüket és azt, hogy a körülmények tisztázása jelenleg is folyamatban van. További fejlemények hétfőre várhatóak az ügyben. 

„A Magyar Nemzeti Autósport-szövetség vezetősége részvétét fejezi ki a hozzátartozóknak és családtagoknak. A baleset körülményeit a hatóságokkal együttműködve az MNASZ haladéktalanul kivizsgálja.”

A vizsgálat lezárásáig az MNASZ és a verseny rendezősége nem nyilatkozik, és ez természetes is, hiszen folyamatban lévő ügyről van szó.

Ifjabb Érdi Tibor, az ERC2 kategória háromszoros Európa-bajnoka a historic mezőny tagjaként vett részt az Esztergom-Nyerges ralin, és a tragikus baleset pillanatában vezetett a versenyben. Ez azonban természetesen mellékes a történtek fényében, a versenyző is megrendülve nyilatkozott a Nemzeti Sportnak.

Időben eltolt versenyzéssel zajlottak a három mezőny küzdelmei: a historicban mi rajtoltunk először, utánunk jött a másodosztály, majd pedig a tesztversenyzők, úgyhogy mire megtörtént a tragédia az első gyorsaságin, mi már a másodikat is teljesítettük – mondta ifj. Érdi Tibor. – A baleset helyszínétől tehát mi már a legmesszebb voltunk, mire jött a hír, amely természetesen sokként ért mindannyiunkat. Tudtuk, hogy a versenyt félbe fogják szakítani, de ez kegyeleti okokból ilyenkor természetes is, senki sem akarta volna folytatni. Borzasztó ez az egész… Én is ütöttem már el nézőt, bár szerencsére ő sérüléssel megúszta, ám így is nagyon megviselt lelkileg, úgyhogy átérzem a versenyzőtársak fájdalmát, a hozzátartozókról nem is beszélve. Nekem is az első dolgom volt, hogy felhívtam a családomat, hogy mindenki jól van-e, szerencsére velük minden rendben van. Részvétem a hozzátartozóknak, a versenyzőtársaknak pedig sok erőt a folytatáshoz, a következő versenyekhez.”

Egyszer egy ralipilóta azt mondta: „…a nézők nem is tudják elképzelni, milyen tempóval esünk be egy-egy kanyarba, s hogy ezek az autók olyankor fegyverek. Ezért kell különösen körültekintőnek lenni, és betartani a rendező, a sportbírók utasításait.”

Egyelőre nem tudjuk, hogy a szurkolók ezúttal jó helyen álltak, vagy sem, azt a vizsgálat, amit hivatalból indítanak, bizonyára kideríti.

Csak annyit szeretnénk nyomatékosítani a fentiekkel, mivel a versenyszezon csak most kezdődik el, hogy a szurkolók legyenek mindig, minden helyzetben nagyon óvatosak és körültekintőek.

Mert mindenkit hazavárnak…

Az RTL.hu videót is közzétett a balesetről:

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik