Tereprali-vb: újabb fordulat Marokkóban – Loeb pórul járt

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2022.10.05. 22:36
null
Lónyaiék jó tempót mentek szerdán (Fotó: LP Racing)
A leghosszabb napot teljesítette a mezőny a tereprali-világbajnokság marokkói futamán: mindkét magyar, Szalay Balázs és Lónyai Pál is sikerrel vette az akadályt.

 

Fordulatok versenye. Röviden így foglalhatnánk össze azt, ami eddig a Marokkó ralin történt: annyi műszaki hiba és defekt, amennyi az elmúlt négy nap alatt sújtotta a gyári pilótákat, egy egész Dakaron is ritka. Ennek köszönhető viszont, hogy folyamatosan változik a helyzet az élen. Nem volt ez másként szerdán sem, a verseny leghosszabb, és egyben leglátványosabb szakaszán, amelyen 559 km-t teljesített a mezőny, amelyből 350 km volt a mért szakasz hossza.

Az etapot orrhossznyival Jazid al-Radzsi nyerte meg az összetett éllovas Guerlain Chicherit előtt, és a világbajnoki címért folyó küzdelemben is fordult a kocka, miután Nasszer al-Attijah felzárkózott a harmadik helyre, a pontversenyben előtte egy ponttal vezető Sébastien Loeb viszont technikai gondok miatt több órát vesztegelt a szakaszon...

A magyar versenyzők közül a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a 34. helyen ért célba, az összetettben pedig felzárkózott a 28. pozícióba.

„A rajt után nem sokkal eltört a bal első kerék lengéscsillapítóján az egyik rugó, de nem tudtunk vele mit csinálni, úgyhogy mentünk tovább, majd a harmincadik kilométernél egy óriási ütés érte az autó elejét, elgörbült a lengéscsillapító tartója és eltörte a szélvédőt – mondta Szalay Balázs. – Ezek után nyolcvannál kaptunk egy defektet, de ez volt az összes kalandunk, a további kétszáznyolcvan kilométeren már szép nyugodtan végig mentünk. Dűne egyáltalán nem volt, ennek ellenére szerintem nehéz és hosszú nap van mögöttünk.”

A Lónyai Pál, Somfai Mátyás kettős a keddi defektekkel tarkított nap után nagyon jó tempót diktálva a 37. helyen végzett a leghosszabb szakaszon – igaz, ezúttal is cserélt kereket, de csak egyet.

„A bal hátsó defektet leszámítva nem volt semmi gondunk, szépen végig rágtuk magunkat a sivatagon – mondta Somfai Mátyás. – Az utolsó ötven kilométert köveken tettük meg, csak rázta az autót, de még azt is élveztük. Az egyetlen nehézséget az jelentette, hogy viszonylag későn rajtoltunk, így későn is értünk célba ezen a hosszú szakaszon. Erős volt a szél, és hatalmas a por, mindenhova beette magát.”

A verseny csütörtökön egy 200 kilométeres szakasszal ér véget.

MAROKKÓ RALI, VB-FUTAM
4. szakasz, Layoune–Tan Tan (össztáv: 565 km, ebből szelektív szakasz: 345 km). Autósok: 1. Jazid al-Radzsi, Dirk von Zitzewitz (szaúd-arábiai, német, Toyota Hilux) 3:11:40, 2. Chicherit, Winocq (francia, Hunter) 1:30 perc hátrány, 3. al-Attijah, Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 2:30 p h., ...34. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Grandland X) 1:11:13 ó h., ...37. Lónyai Pál, Somfai Mátyás (magyar, Can-Am) 1:17:58 ó h.
AZ ÖSSZETETT ÁLLÁSA. Autósok:
1. Guerlain Chicherit, Alexandre Winocq 13:14:35, 2. Terranova, Haro (argentin, spanyol, Hunter) 9:57 p h., 3. al-Attijah, Baumel 28:37 p h., ...28. Szalay, Bunkoczi 4:21:45 ó h., ...40. Lónyai, Somfai 6:27:56 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik