Verseny közben ugrott el a boltba, de így is megnyerte a női kategóriát

Vágólapra másolva!
2023.12.10. 11:56
Varga Ildikó a görögországi Ultramaraton-fesztivál 12 órás számában 82.670 kilométert megtéve győzött a nők között.

 

Sokan kizárólag Bogár János párjaként és segítőjeként ismerik, ám kevesen tudják, hogy alkalomadtán versenyez is. Novemberben a görögországi Ultramaraton-fesztiválon jártak, ahol egyszerre versenyzett, segítette Bogár Jánost, és kiváló eredményt elérve megnyerte a tizenkét órás számot a nők között.

Hogyan kerültek az eseményre?

János fő versenye a dupla Spartathlon, tehát az Authentic Phidippides Run lett volna, ám idén sajnos elmaradt, így kellett egy B opció. Mivel ez is Görögországban volt, és az időpont is megfelelt, ezt választottuk.

A versenyre térve: milyen volt a futása?

Éjszaka aztán elfogyott a kóla, ami kis zavart keltett…

Furcsa volt, hogy a szervezők csak cukormentes kólát biztosítottak, ez nem túl előnyös egy futóversenyen. János mondta, hogy nem bírja ki kóla nélkül, szüksége van rá, illetve energiaitalra. Ez éjjel volt, én pedig vártam, hogy kivilágosodjon, és reggel kinyissanak a boltok. Még ment a versenyem, de háromnegyed nyolckor ahogy voltam, futóruhában, elszaladtam egy hatszáz méterre lévő boltba, amely természetesen nem nyitott ki időben… Tudtam, hogy Janinak ez fontos, így nem is volt kérdés, hogy a verseny közben kiszaladok. Vettem kólát, energiaitalt, joghurtot, gyümölcsöt – szó mi szó, elég szegényes volt az eseményen a frissítőasztal kínálata. Aztán… Volt, hogy a nagy szél felborította az időmérősátrat, a rendszer pedig ekkor nem mért megfelelően, előfordultak olyan körök, amikor nem csippant a chip. Ami azért probléma, mert ez az idő került fel a DUV hivatalos oldalára, pedig az órám jóval többet mutatott.

Bogár János mellett nem is kérdés, hogy ön is fut?

A legtöbb esetben amíg ő fut, én segítek neki, adott esetben autóval kísérem. Ha a helyzet megengedi, az éppen aktuális eseményen rövidebb távon részt veszek, de fontosabb, hogy őt frissítsem.

Tűzött ki célokat maga elé futásban?

Nincsenek nagy céljaim. Későn kezdtem el, ötvenéves korom felett értem el a legjobb időeredményeimet, tíz kilométeren negyvenhárom percet, maratonon három óra harminc percet. Aztán jöttek az ultratávok, hat- és tizenkét órás, majd száz kilométeres. Amire igazán büszke vagyok, hogy 2019-ben megnyertem a Kassa–Miskolc Ultramaratont a nők között. A legidősebb női versenyző voltam, de én bizonyultam a legkitartóbbnak. Nem leszek fiatalabb, nem tervezek nagy dolgokat, inkább arra koncentrálok, hogy Jánost tudjam segíteni a versenyeken.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik