Jól választ versenyt: Kínában még senki sem futott gyorsabb maratonit nála

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2023.11.28. 18:05
A 25 éves kenyai Philimon Kiptoo Kipchumba Sanghajban nemcsak pályacsúcsot döntött szoros csatában – vasárnap Valenciában újabb izgalmas versenyre készülhetünk.

Aki követi a hosszútávfutók versenyeit, már biztosan találkozott a hírrel, miszerint a sanghaji maratont a kenyai Philimon Kiptoo Kipchumba nyerte meg. A 25 éves atlétánál még sohasem futott senki gyorsabban Kínában rendezett versenyen a klasszikus távon, 2:05:35-ös eredménye egyéni csúcs is.

Kipchumba ezzel hibátlanul zárta a 2023-as évet, februárban Hongkongban nyert maratont, áprilisban Hsziamenben, vagyis egyértelműen a távol-keleti viadalokon érzi otthon magát.

Tavaly azért győzött Münchenben is, így egyelőre veretlen 42 kilométeren – persze ebben nagy szerepet játszik, hogy jól választja meg az erőpróbáit, majorversenyeken labdába sem rúghatna.

A korábbi pályacsúcs 2015-ben született, az ugyancsak kenyai Paul Lonyangata érte el 2:07:14-gyel, míg a Kínában elért rekord tulajdonosa a szintén kenyai Moses Mosop volt 2:06:19-cel, 2015-ben Hsziamenben repesztette.

Kipchumba először járt Sanghajban, és arról beszélt, tökéletes körülmények segítették őt. Hűvös volt, de sütött a nap, lehetett tehát haladni – a második helyen a 2017-es világbajnoki bronzérmes, kétszeres top 8-as olimpikon, Alphonce Simbu zárt, egyéni csúcsot ért el, s csupán négy másodpercre volt a győztestől. Solom Kirwa Yego sem maradt le nagyon, a 36 éves kenyai atléta, a koppenhágai verseny nyertese 2:05:42 óra alatt futott célba. A legjobb, 2:04-en belüli egyéni csúccsal nevező etióp Kinde Atanawnak be kellett érnie a hatodik pozícióval.

Nem ért még véget a maratoni esztendő, december 3-án, vasárnap következik a híresen gyors valenciai verseny, amelynek két legfontosabb húzóneve az előzetes nevezések alapján az ugandai Joshua Cheptegei és az etióp sztár, a veterán Kenenisa Bekele lesz, előbbi a spanyol városban 10 kilométeren is állított fel világcsúcsot korábban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik